За час проведення кампанії на виборах президента України поліція Чернігівської області склала 6 адміністративних протоколів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності, у тому числі два протоколи за зверненням представників Громадянської мережі ОПОРА. За результатами розгляду адміністративних матеріалів суд виніс 4 рішення, 3 протоколи суди декілька разів повертали до органів поліції на доопрацювання. Наразі 2 справи про притягнення до адміністративної відповідальності знаходяться на розгляді суду.

За результатами довготермінового спостереження на чергових виборах Президента України 2019 представники ОПОРИ  у Чернігівській області подали до правоохоронних органів області 6 заяв про порушення виборчого законодавства, за якими поліцейські  склали 2 адміністративних протоколи та, відповідно, матеріали справ передали до Деснянського районного суду м. Чернігів.

Отже, у справі № 750/1184/19 (розповсюдження роздрукованих матеріалів передвиборчої агітації без вихідних даних, про що було звернення до поліції 14 січня 2019 року) суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Лямзіна Н.Ю 1 лютого 2019 року винесла постанову про те, що суд не має реальної можливості дати належну оцінку обставинам справи, а тому матеріали справи про адміністративне правопорушення слід повернути на доопрацювання.

Після доопрацювання матеріали цієї справи вже під номером № 750/1846/19 розглянув суддя Микола Кузюра (голова Деснянського районного суду м. Чернігова) та знову повернув до Чернігівського відділу поліції Головного УНП в Чернігівській області для належного оформлення.

У результаті, 11 квітня 2019 року по справі № 750/3376/19 нарешті відбулось засідання, під час якого ОСОБА_1 з протоколом не погодився. Він зазначив, що цей протокол складений незаконно, оскільки згідно з договором оренди спеціальних рекламних конструкцій від 12.05.2014, укладеного між ТОВ «Реклама та друк» та ТОВ «РТМ-Україна», білборд по пр. Перемоги, 110 в м. Чернігові переданий в оренду ТОВ «РТМ-Україна». А тому він не є суб'єктом вчинення вказаного адміністративного правопорушення. Таким чином, суд постановив закрити провадження в справі щодо притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення (суддя Андрій Сапон).

Щодо другого адміністративного протоколу 12 лютого 2019 року у справі №750/1301/19 (розміщення матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, заява до поліції написана 21 січня 2019 року) суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Людмила Самусь повернула начальнику Чернігівського відділу поліції адміністративний матеріал за ч.2 ст. 212-13 КУпАП  для належного оформлення.

28 лютого 2019 року суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Микола Кузюра, розглянувши в ході підготовки до розгляду доопрацьовані матеріали справи про притягнення особи до адміністративної відповідальності, вдруге повернув матеріали до Чернігівського відділу поліції для належного оформлення.

04 квітня 2019 року Деснянський районний суд м. Чернігова встановив з двічі доопрацьованого протоколу про адміністративне правопорушення, що 1 листопада 2018 року були виготовлені друковані матеріали без вихідних даних з написом «Анатолій Гриценко». Дані матеріали розмістив ФОП на білбордах м. Чернігова з порушенням виборчого законодавства, які 21 січня 2019 року виявили представники ОПОРИ. У зв'язку із закінченням строків, передбачених ст. 38 КУпАП (три місяці з дня вчинення правопорушення), суд вирішив закрити провадження у справі про притягнення особи до адміністративної відповідальності. При цьому, необхідно зауважити, що днем вчинення правопорушення суд вважає саме дату виготовлення друкованих матеріалів – 1 листопада 2018 року.

Можна зробити висновок, що за результатами розгляду судами Чернігівської області адміністративних матеріалів за заявами представників Громадянської мережі ОПОРА, жодна особа до адміністративної відповідальності не притягнута. Беручи до уваги неодноразове повернення протоколів, можна також констатувати необхідність подальшого вдосконалення працівниками поліції навичок складання адмінпротоколів щодо виборчих правопорушень.

Представники ОПОРИ готові поділитися своїм досвідом у сфері виборчих правопорушень задля ефективного реагування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянскої мережі ОПОРА у Чернігівській області

Активність мережі омбудсменів із захисту виборчих прав ОПОРИ підтримано ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project