Серед кандидатів на проміжних виборах в окрузі №197 (Черкащина) троє мають досвід парламентської роботи. Проте одному із них поталанило найбільше. Це Владислав Голуб (1983 р.н.). Маємо уточнювати рік народження, адже серед претендентів на мандат ще один кандидат, який є його повним тезкою.

Але повернемося до того, в чому ж фортуна Голуба — політик вже представляв округ у Верховній Раді VIII скликання. У 2015 році він балотувався від партії «Блок Петра Порошенка» і здобув підтримку виборців. Однак вже у 2017 році він вийшов зі складу фракції БПП і став позафракційним.

Кампанію проміжних виборів цього року багато хто називає «спробою реваншу». У 2019 році Голуб також балотувався, але програв вибори Олександру Скічку, який потім став головою Черкаської ОДА (через це і  були призначені довибори).

Значну частину своєї агітаційної кампанії Владислав Голуб будує на розповідях про «добрі» справи, які були зроблені за його попередньої каденції. Так, на сайті кандидата є розділ «Наші справи або ж Перелік справ, які зробила команда Голуба», де на мапі округу позначено 67 населених пунктів. Натиснувши на кожну із позначок, можна «дізнатися про виконану роботу». Також на сайті та в соціальній мережі Facebook на сторінці громадської організації, головою наглядової ради якої ж кандидат, — «Разом ми потужна сила» — розміщені відеоматеріали, де жителі громади N дякують за зроблене Голубом.

Поглянувши на перелік цих справ, ми бачимо, що більшість із них — виділені для округу в роки депутатства Голуба субвенції на соцеконом.

Трохи теорії. Субвенції — це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного. Така практика була започаткована у 2012 році. Вона йде на фінансування важливого для розвитку громади об'єкта інфраструктури (здебільшого того, який не під силу профінансувати з місцевого бюджету). Депутати-мажоритарники є лише «посередниками» між керівництвом громад та Урядом. З представниками округу в Верховній Раді місцева влада має комунікувати, якщо хоче отримати додаткове фінансування на будівництво чи реконструкцію школи, садочків тощо.

На жаль, депутати під час всіх виборів намагають переобратися за бюджетні кошти, використовуючи інструмент субвенцій для власного піару. При цьому в своїй комунікації з виборцями вони часто забувають чи свідомо ігнорують ті факти, що фінансування відбувається не за якісь абстрактні кошти, а за кошти платників податків.

Використовує цей хід і Владислав Голуб.

Порівнймо, про які справи розповідає кандидат і скільки з них зроблено за наші з вами кошти за часи депутатства Владислава Голуба. У табличці наведений перелік «справ» за даними сайту кандидата Голуба та субвенції із державного бюджету в 2015-2019 роках для Черкас, а також сіл Руська Поляна і Геронімівка (Черкаський район).

«Наші справи», за даними сайту кандидата Голуба

Населений пункт округу 197

Субвенції на соціально економічний розвиток

Капітально відремонтували санвузли, придбали комп’ютери, ноутбуки, мультимедійний комплекс, облаштували освітлення для школи № 29

Черкаси

Закупівля комп'ютерів для комп'ютерного класу в Черкаську загальноосвітню школу I - III ступенів № 29

Закупівля мультимедійного комплексу в Черкаську загальноосвітню школу I - III ступенів № 29

Капітальний ремонт чотирьох санітарних вузлів в Черкаській загальноосвітній школі I - III ступенів № 29

Закупівля п'яти ноутбуків для комп'ютерного класу в Черкаську загальноосвітню школу I - III ступенів № 29

Встановлення сучасного освітлення в приміщенні Черкаської загальноосвітньої школи I - III ступенів № 29

Капітально відремонтували Черкаську школу №6.

Капітальний ремонт будівлі ЗОШ N 6 за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 123

Придбали деревообробні станки для Черкаського професійного ліцею.

Придбання деревообробних станків (форматно-розкрійний, автоматичний кромко-облицювальний, рейсмусовий по дереву та фугувальний по дереву) для Державного навчального закладу "Черкаський професійний ліцей"

Капітально відремонтували прилеглу територію Черкаської школи №29.

Капітальний ремонт прилеглої території (спортивний майданчик з тренажерами) Черкаської Загальноосвітньої школи I - III ступенів N 29

Облаштували спортивний майданчик на території парку «Соснівський».

Придбання та встановлення спортивного майданчику на території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення "Соснівський" Комунального підприємства "Дирекція парків"

Придбали шафи у садочок №86 «Світанок».

Реконструкція будівлі ДНЗ (ясла-садок) № 86 "Світанок" Черкаської міської ради

Замінили старі вікна на нові металопластикові у Руськополянських школах №1 та №2.

село Руська Поляна

Капітальний ремонт - заміна вікон у Руськополянській ЗОШ I - III ступенів № 1 Черкаської районної ради Черкаської області

Капітальний ремонт - заміна вікон у Руськополянській ЗОШ I - III ступенів № 2 Черкаської районної ради Черкаської області

 

Придбали комп’ютерну та побутову техніку для Руськополянської школи №2.

Придбання ноутбука для Руськополянської загальноосвітньої школи I - III ступенів N 2 Черкаської районної ради Черкаської області

Придбання проектора для Руськополянської загальноосвітньої школи I - III ступенів N 2 Черкаської районної ради Черкаської області

Придбання телевізора для Руськополянської загальноосвітньої школи I—III ступенів № 2 Черкаської районної ради Черкаської області

Придбання мотокоси для Руськополянської загальноосвітньої школи I - III ступенів N 2 Черкаської районної ради Черкаської області

Придбали комп’ютерну та побутову техніку для амбулаторії.

 

Придбання холодильника для Комунального некомерційного підприємства "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Черкаської районної ради (амбулаторія загальної практики - сімейної медицини с. Руська Поляна).

Придбали діагностичні телемедичні комплекси сімейної медицини для амбулаторії.

Придбання діагностичного телемедичного комплексу сімейної медицини для Комунального некомерційного підприємства "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги"

Придбали меблі медичного призначення для амбулаторії.

Придбання меблів медичного призначення для Комунального некомерційного підприємства "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Черкаської районної ради (амбулаторія загальної практики - сімейної медицини с. Руська Поляна)

 

Відремонтували капітально водонапірну башту.

 

Капітальний ремонт водонапірної башти в с. Руська Поляна по вул. Покровська Черкаського району Черкаської області

Облаштували мережу вуличного освітлення.

Будівництво мереж вуличного освітлення по вул. Чигирина в с. Руська Поляна Черкаського району Черкаської області

Замінили старі вікна на металопластикові, придбали необхідну техніку у школу.

село Геронімівка

Капітальний ремонт - заміна вікон у Геронимівській ЗОШ I - III ступенів Черкаської районної ради Черкаської області

Придбання телевізора для Геронимівської загальноосвітньої школи I—III ступенів Черкаської районної ради Черкаської області

Придбання комп'ютерів для комп'ютерного класу Геронимівської загальноосвітньої школи I - III ступенів Черкаської районної ради Черкаської області

Придбали комп’ютерну та побутову техніку для амбулаторії.

Придбання бойлера для Комунального некомерційного підприємства "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Черкаської районної ради (амбулаторія загальної практики - сімейної медицини с. Геронимівка)

Облаштували спортивний майданчик.

 

Встановлення спортивного майданчику в с. Геронимівка Черкаського району Черкаської області

Придбали музичний центр для Будинку культури.

Придбання музичного центру для Будинку культури с. Геронимівка Черкаського району

Порівняння для інших населених пунктів тут не наводимо, адже всього таких «добрих справ» на сайті кандидата 67, а субвенцій у зазначені роки на округ — 314. Висока ймовірність, що частина з них так само дублюються.