2 жовтня в Грузії відбулися місцеві вибори, де обирали міських голів та 2068 міських рад (Сакребулос) у 64 муніципалітетах на 4-річний термін. Ці вибори стлаи продовженням парламентських виборів 2020 року, які швидко переросли у велику багатомісячну урядову кризу, коли опозиційні партії почали бойкотувати результати, підозрюючи фальсифікацію голосів. Незадовго до виборів був змінений Виборчий кодекс, зокрема було запроваджено додаткових запобіжних заходів проти порушень поведінки біля виборчих дільниць, застосування нових технологій для більш точного документування процесу підрахунку голосів. Проголосувати Десять особливостей організації виборів у день голосування в Грузіїї могли на 3664 виборчих дільницях. 

У якості спостерігача міжнародної місії вибори у Грузії відвідав представник ОПОРИ Остап Матквіський. Він підготував розповідь про десять особливостей організації виборів у день голосування в Грузії.

  • Зелені накидки в членів дільничної комісії

Можна було б подумати, що це якась партія організовує мітинг в день голосування, але в кожного на грудях є спеціальна кишенька з посвідченням члена комісії. Варто звернути увагу, що накидка в голови комісії відрізняється кольором і є трішки темнішою ніж у інших. Дуже зручна опція, оскільки завжди можна дізнатись чи є кворум, а також легко знайти голову комісії, щоб задати кілька запитань.

На фото: Члени виборчої комісії в с. Гремі (Кахетія).

  • Ретельна перевірка документів

На виборчих дільницях, незалежно від їхнього розміру, чи то маленькі дільниці в далеких селах, чи то великі дільниці в центрі муніципалітету, але виборець двічі змушений зняти маску, щоб показати обличчя. Вперше – на вході, де заміряють температуру і перевіряють наявність люмінесцентної фарби на пальці, другий – при видачі бюлетеня. Складно сказати, чи це присутність міжнародного спостерігача так впливає на дотримання вимог, чи дійсно відповідальне ставлення членів комісії до своєї роботи, але навіть голова комісії (на фото) знімає маску, щоб показати обличчя при перевірці документів.

Фото: перевірка документів на вході до виборчої дільниці.

Фото: перевірка документів при видачі бюлетеня. Уданому випадку проголосувати вирішила голова виборчої комісії.

  • Нанесення люмінесцентної фарби на палець при отриманні бюлетеня

На вході у виборчу дільницю, один з членів комісії перевіряє документи і наявність на пальцях фарби, яку наносять на палець при отриманні бюлетеня. Ця фарба є невидимою і сходить через кілька днів.

Фото: нанесення люмінесцентної фарби на палець виборця.

Фото: демонстрація членом комісії наявності фарби на пальці.

  • Списки виборців із фотографіями

Списки виборців, що лежать на столі у членів комісії містять не тільки необхідну інформацію для перевірки виборця, але й фотографії. Як бачимо на фото, члени комісії звіряють фотографію у списку і в паспорті.

Фото: пошук виборця у списку виборців. Як бачимо, у списку виборців є графа із фотографією виборця.

  • Перебування виборця за кордоном

Як ми уже бачили, одні списки виборців знаходяться на столі у членів комісії, інші ж списки виборців знаходяться на вході до виборчої дільниці і з ними може ознайомитись кожен бажаючий. Але найцікавіше те, що в Грузії є практика передачі даних від міграційної служби до реєстру виборців, про те, хто саме знаходиться закордоном. Таким чином, ніхто із родичів не матиме змогу проголосувати за своїх. Чи доцільно ввести таку практику і в Україні?

Фото: список виборців при вході на ВД.

Фото: та сама графа «за кордоном».

  • Бюлетені в конвертах і член комісії з листком паперу біля виборчої скриньки

Кожен виборець проголосувавши в кабінці підходить до виборчої скриньки. Поряд лежать конверти, в які виборець вкладає бюлетені і тільки після того вкидає його у скриньку для голосування. Така практика дає змогу члену комісії проконтролювати кількість бюлетенів, яка є у виборця. Також бюлетені в конверті мають відповідно більшу товщину, що теж зменшує ймовірність вкидання великої кількості бюлетенів. Також член комісії, що сидить біля виборчої скриньки прикриває отвір для вкидання листком паперу, що дає додаткову рівень захисту від вкиду виборчих бюлетенів.

  • Плакати-протоколи у приміщенні для голосування

Плакати із даними про кількість виборців, кількість отриманих бюлетенів, кількість виборців, які голосують за місцем проживання, а також кількість виборців, які проголосували станом на 12:00, 17:00 і після закриття дільниці. Після встановлення кількості виборців, які проголосували за певну партію/кандидата вписуються і протокол, і на такі плакати. Дуже зручна опція, яка дає змогу отримувати дані про кількість виборців, які проголосували, не відволікаючи голову комісії від роботи.

  • Кольорові бейджики для присутніх (тих, хто має право перебувати на виборчій дільниці)

Звичайно освітлення і якість камери не дає до кінця відрізнити колір бейджиків, але присутні на засіданні виборчої комісії з легкістю можуть відрізнити, хто є суб’єктом висування спостерігачів. Наприклад, фіолетові бейджі мали спостерігачів від іноземних місій спостереження, червоні бейджі у спостерігачів від політичних партій, а малинові від громадських організацій.

  • Жеребкування серед членів комісії (тих хто проводитиме процедуру підрахунку)

Перед початком процедури голосування проводиться процедура жеребкування серед членів комісії, для того, щоб визначити, хто буде проводити підрахунок голосів.

На фото: члени дільничної комісії готуються до жеребкування серед членів комісії, які будуть проводити процедуру підрахунку голосів.

  • Відеокамера при підрахунку голосів

При підрахунку голосів на виборчих дільницях (на яких кількість виборців більша ніж 300 чоловік) встановлюється відеокамера. При процедурі підрахунку бюлетені витягують з конвертів і озвучують, за який суб’єкт висування виборець віддав голос, бюлетень показується на відео. Звичайно, така процедура займає достатньо багато часу і на ВД, на якій участь в голосуванні взяло 821 виборець це тривало близько 6 годин. 

  • Дотримання карантинних вимог

Варто відзначити, що члени виборчих комісій сумлінно дотримувались карантинних обмежень. Під час голосування при вході перевірялась температура, дотримувалась оптимальна кількість присутніх на дільниці виборців, а останні коректно ставились до вимог і чекали на вулиці свого часу, щоб зайти до виборчої дільниці. Кожному виборцю вручалась особиста ручка, і після того, як виборець проголосував, він викидав її в окремий ящик. Час від часу кабінки для голосування, столи і тому подібне протиралось антибактеріальними розчинами. Можливо, на такі прояви свідомості і дотримання карантинних обмежень,  впливала присутністю міжнародних спостерігачів.

Як думаєте, які з грузинських практик щодо організації дня голосування варто перейняти Україні, а які тільки ускладнюють роботу для членів виборчих комісій?