ОПОРА проаналізувала списки кандидатів у депутати міських, районних та обласної рад Тернопільщини, які оприлюднені на сайті Центральної виборчої комісії. За підрахунками ОПОРИ до цих рад балотуються 23 священнослужителі різних релігійних громад. Окрім цього, у соціальній мережі Facebook поширюється політична реклама за участі священників.

Кандидати у депутати

До Бережанської міської ради шостим у списку організації партії «Довіра» балотується завідувач відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ та священник Православної Церкви України Володимир Зайчук.

До Тернопільської міської ради сьомим номером у списку організації партії «Республіканська платформа» балотується настоятель церкви «Всіх святих» Православної Церкви України Ігор Болюх. 

Також до Тернопільської міської та обласної рад під номерами одинадцять та тридцять дев’ять у списках організації Радикальної партії Олега Ляшка відповідно балотується священнослужитель Церкви Відродження Віталій Дольний.

Окрім цього до Тернопільської обласної ради хочуть потрапити ще три служителі церкви. Дванадцятим у списку організації партії «За майбутнє» балотується настоятель парафії собору «Святої Трійці» Української Православної Церкви Київського патріархату Тарас Махніцький. Тридцять шостим у списку організації Радикальної партії Олега Ляшка балотується священнослужитель собору «Святого Володимира» міста Чортків Василь Сенчишин. Він також включений до списку кандидатів до Чортківської районної ради.

Вісімнадцятим у списку організації ВО «Батьківщина» балотується священник парафії села Переволока Юрій Матвіїшин. Також він включений дев’ятим номером у список кандидатів у депутати до Бучацької міської ради. 

Поза тим до Бучацької міської ради під номером три у списку організації партії «Довіра» балотується священнослужитель парафії села Рукомиш Михайло Суканець. 

До Збаразької міської ради другим у списку організації Радикальної партії Олега Ляшка балотується священнослужитель церкви «Преображення» села Гніздичне Іван Лесик, а тринадцятим – священнослужитель церкви «Святої Трійці» села Шили Борис Леськів. Іван Лесик також включений до списку кандидатів у депутати до Тернопільської районної ради.

До Кременецької міської ради третім у списку організації партії «Довіра» балотується священнослужитель релігійної громади села Підлісці Юрій Мазурчук. 

Найбільше священиків є кандидатами у депутати до Лановецької міської ради, їх семеро. Четвертим у списку організації партії «Добрий самарянин» балотується священник храму «Святого великомученика Димитрія» Ярослав Вітрук. 

До єдиного списку кандидатів у депутати від організації партії «УДАР» входять під номером одинадцятим – священник церковної парафії села Грибова Сергій Залецький, шістнадцятим – священник церковних парафій сіл Якимівці та Татаринці Олег Мирзаєв, дев’ятнадцятим – священник церковних парафій сіл Жуківці та Печірна Федір Кулик, двадцять першим – священник церковної парафії села Буглів Роман Стаднік, двадцять третім – священник церковних парафій сіл Волиця та Оришківці Василь Петрович. 

А також дев’ятим номером у списку організації Української Галицької партії балотується  священник Української Православної Церкви Ігор Огородник, який проживає в селі Іванківці Кременецького району.

До Підгаєцької міської ради третім у списку організації партії ВО «Батьківщина» балотується настоятель храмів сіл Волиця та Голгоча Михайло Бісовський. 

До Теребовлянської міської ради балотуються два священнослужителі. П’ятим у списку кандидатів у депутати від організації ВО «Батьківщина» є священник церкви «Святого Володимира» у місті Теребовля Володимир Якубишин і двадцять п’ятим у списку кандидатів у депутати від організації партії «Європейська солідарність» є священик Православної Церкви України «Воздвиження Чесного Хреста» села Романівка Михайло Кокора. Останній також балотується до Тернопільської районної ради.

До Шумської міської ради двадцятим у списку організації Української Галицької партії балотується священник Православної Церкви України села Круголець Олег Шліхта. 

До Кременецької районної ради двадцять четвертим у списку організації ВО «Свобода» балотується Протоієрей Церкви Покрови Пресвятої Богородиці Ігор Шаринський, який проживає в місті Ланівці.

До Чортківської районної ради шостим у списку організації Радикальної партії Олега Ляшка балотується священник та декан Заліщицького району  Михайло Бубнів.

19 жовтня ОПОРА зверталася в Тернопільську єпархію Православної Церкви України, щоб взяти офіційний коментар щодо участі священиків у місцевих виборах. На час публікації коментаря отримати не вдалося.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, для священнослужителів у чинному законодавстві відсутні обмеження щодо висування на виборах. Обмеження встановлені радше для самих релігійних організацій - не фінансувати виборчі кампанії кандидатів та не агітувати за політичні сили. При цьому, внутрішніми правовими нормами певної релігійної громади чи всієї конфесії, так званим канонічним правом, можуть висуватися додаткові обмеження щодо священнослужителів та їх участі у політичному житті країни.

ОПОРА повідомляла про те, що Коломийська єпархія УГКЦ винесла канонічне попередження священнику Миколі Мединському через його участь у виборах до Івано-Франківської обласної ради.

Політична реклама та підтримка в соціальній мережі за участю священників

15 жовтня на Facebook-сторінці «Я люблю Тернопіль» було опубліковано допис з доданими хештегом «#я_голосую_за_Надала» та відеороликом, у якому, як зазначено у дописі, отець Вячеслав Кізілов, настоятель церкви «Введення в храм Пресвятої Богородиці» ПЦУ, говорить про те, що міський голова Сергій Надал є справжнім лідером громади та прикладом доброго християнина, і завершує своє звернення фразою «Я голосую за Надала».

Окрім цього 15 жовтня на тій же Facebook-сторінці був опублікований інший допис з доданим відеороликом, у якому отець Орест Павлівський, настоятель Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ дякує Тернопільській міській раді за співпрацю.

Обидва ролики були запущені з цієї сторінки таргетованою політичною рекламою на загальну суму в межах від 1300 до 1498 доларів. 

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області зазначає: «Участь священників у політичній рекламі чи агітації не заборонена виборчим законодавством. Також зазначу, що відеоролики були зняті за межами храму. Ми розуміємо, що священники для частини населення є лідерами думки, яким довіряють. Тому політичні партії чи кандидати можуть використовувати таких осіб як віп-агітаторів. Додам, що кожен громадянин України може вільно висловлювати свої політичні вподобання, агітувати за та проти кандидатів чи партій, вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми, дотримуючись норм законодавства та Конституції України». 

У статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зазначено, що Церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави. Релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об'єднаннями засоби масової інформації. Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.