Володимир Зеленський говорить у своєму ролику про опитування з 5 питань на дільницях 25 жовтня. Законність, чи незаконність цих дій можна оцінювати наступним чином:

Дільниця - територія, на якій живуть виборці, які включені до відповідних списків та голосують у приміщенні для голосування. Члени комісій, спостерігачі, кандидати, медіа, виборці можуть бути присутні в приміщенні для голосування лише для реалізації власних прав, виконання передбачених законом обов'язків і лише на період необхідний для цього. Наприклад, виборцю з цієї дільниці (території) не можна дати опитувальник в руки, щоб він стояв у приміщенні та опитував громадян. Також ніхто не має права незаконно втручатись у хід голосування, як і перешкоджати йому.

Відповідно, законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування немає. Такі дії матимуть негативний вплив на хід волевиявлення і не можуть бути допущені.

Якщо ж опитування проводиться на вулиці, то їх можна організовувати і за методологією екзит-полів, і будь-яких інших форм репрезентативних/нерепрезентативних (політтехнологічних) заходів. Результати таких опитувань не мають ані ознак референдуму, ані юридичних наслідків.

Тут найбільшої уваги заслуговує питання, кого саме опитуватимуть та як: тих, хто ще не проголосував і прямує до приміщення, чи тих, хто вийшов з приміщення. Якщо перших, то дуже важливим є сам зміст питань. Вони не можуть містити агітації, або прихованого стимулювання голосувати за партію, політичним/ідейним лідером якої є президент. Якщо ж опитування проводиться на виході з дільниць, то зміст питань не впливатиме на голосування, а лише буде використаний із політичною метою.

Важливим є інформація щодо фінансування такого опитування: бюджетні кошти (цільове/нецільове їх витрачання), партійні (однозначно політтехнологічне завдання), громадське (афільовані ГО). Залежно від джерел можна давати більш широку оцінку цієї політичної акції.

Тези президента, скоріше, наштовхують на думку, що з місцевих виборів ми одразу перекинемось в активність із національним референдумом, на який буде винесено 1 питання, що отримує найбільшу підтримку голосів 25 жовтня.