Не в усіх громадян є чітке розуміння того, як відбувається виділення державних субвенцій для окремих галузей чи регіонів. А політики не завжди хочуть робити це прозоро, не поспішають пояснювати механізми виділення коштів із держбюджету. Тому в декого може скластися враження, що навіть сонце вранці встає «за сприяння» або «під патронатом» якогось чиновника чи політичного діяча.

Виділення державних субвенцій на проєкти розвитку громад, будівництво доріг державним коштом, виділення за державні гроші або за кошти місцевих громад житла для пільговиків, закупівля урядовим рішенням і державним коштом «швидких» та медичних автомобілів… Усе це політики не гребують використати для власного піару, видаючи за власну заслугу те, що стало можливим завдяки коштам платників податків.

Існує давня народна прикмета: якщо особливо урочисто й масово починають роздавати «швидкі допомоги», реанімобілі та інший транспорт для медичної галузі, то це ознака початку гарячої виборчої пори. Змінюються уряди, змінюють одна одну партії, а «піар на «швидких», як бачимо, не зникає.

Згадаймо, як у 2009 році Кабмін на чолі з Юлією Тимошенко закупив тисячу автомобілів для сільської медицини. Вони були прикрашені написами «Програма уряду Тимошенко. Сільська медицина».

Використовували подібний прийом і місцеві політики. Так, у 2012 році під час виборів до Верховної Ради тодішній голова Вінницької ОДА та кандидат у народні депутати по виборчому округу №15 Микола Джига вручав у районах округу нові реанімобілі. І хоча було відомо, що ті медичні авто закуплені за кошти державного бюджету, на сайті обласної організації Партії Регіонів зазначалося: «Голова облдержадміністрації Микола Джига подарував сучасний реанімобіль Мурованокуриловецькій ЦРЛ. Такі ж авто вже передано в Тульчинський, Томашпільський, Шаргородський та Крижопільський райони…».

Певно, таке формулювання було розраховано на тих виборців, які зрозуміють слово «подарував» буквально і проголосують за кандидата як за благодійника та «вболівальника» за народ.

Також позаминулого року автомобілі передавав тодішній прем’єр Володимир Гройсман. «У 2018 році Уряд започаткував створення служб перевезень людей з інвалідністю. Було придбано 25 спеціально обладнаних автомобілів. 10 із яких – уже передано на місця. Сьогодні передаємо ще 15», - писав він на своїй сторінці у «Twitter». На цих автомобілях також було розміщено напис: «Уряд Гройсмана допомагає».

Традиція триває. До того ж, представники різних політсил пояснюють виборцям, заслугою якої саме команди є ця «манна небесна» у вигляді медичних авто. Тому, коли в березні цього року Вінницька область отримала автомобілі для екстреної медицини, міський голова Вінниці Сергій Моргунов під час їх урочистої передачі місту зазначив: «35 нових спецавтомобілів отримає Вінницька станція екстреної медичної допомоги. Це 14 реанімобілів та 21 «швидка», що обладнані всім необхідним, щоб рятувати життя людей. Машини надійшли в регіон по програмі, яку прийняв ще минулого року Уряд Володимира Гройсмана. Завдяки цьому станція швидкої повністю оновить свій автопарк».

Чергові автомобілі для головних лікарів сільських амбулаторій область отримала 8 вересня 2020 року. З цього приводу Сергій Борзов – голова ОДА і потенційний кандидат на посаду Вінницького міського голови – написав на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук», зокрема, таке: «В 2020 році у Вінницькій області за рахунок державної субвенції передбачена закупівля 124 автомобілів, на загальну суму 68,3 млн. грн. 40 авто вже працюють в громадах, 40 – передали сьогодні і ще 44 - до кінця року. В 2018 – 2019 на сільську медицину області купили лише 31 машину. Це машина, але вона для Людей. Для вас, шановні лікарі».

Нерідко трапляється, що на тих самих медичних автомобілях, виділених за ту саму державну субвенцію, піаряться політики різних команд – і «попередники», які ухвалювали рішення, і нинішні, які це рішення не скасували й тепер мають змогу вручати «подарунки». Піаряться і в Києві, і в обласних центрах, і в райцентрах, і в селах…

Нещодавно про отримання громадами автомобілів для сільських амбулаторій розповів у фейсбуку депутат Вінницької районної ради Михайло Демченко - колишній голова Вінницької РДА, нині очільник Стрижавського осередку партії «Українська стратегія Гройсмана».

15.09.2020_vinnytsia_avto_demchenko

«Приємно усвідомлювати, що маю особисту причетність до просування рішення про виділення спеціалізованих автомобілів для району, - зазначає Михайло Демченко в дописі, яким він супроводжує відеоролик.

Хоча в цьому відео депутати Мізяківсько-Хутірської сільської ради розповідають, завдяки чому надійшли автомобілі: завдяки державній програмі та 10-відсотковому співфінансуванню з бюджету сільради. А власну причетність до їх виділення Михайло Демченко пояснює так: «Коли стало питання безпосередньо, що буде субвенція з державного бюджету на придбання автомобілів на місця, ми з колегами абсолютно підтримали цю пропозицію і запропонували сільським і селищним радам прийняти участь у співфінансування…». Тобто, місцеві жителі повинні дякувати депутатам райради за те, що ті підтримали надання державної субвенції? А якби не підтримали, то цю техніку громади б не отримали?

Вдячність «Демченку Михайлу Івановичу, нашим сільським депутатам, сільському голові Королю Василю Івановичу за те, що вони зробили нам цей великий подарунок» висловлює у відеоролику сімейна лікарка Тетяна Мельник. До речі, на цьому відео титри з іменами депутатів місцевих рад, медпрацівників та водія медичного авто супроводжуються логотипом партії «Українська стратегія Гройсмана».

Звісно, трапляються випадки, коли благодійник купує «швидку» чи медичне авто за власні гроші та дарує їх лікарні або громаді. В такому разі напис «Придбано за сприяння такого-то» був би хоча й піаром, але правдивим. А коли використані суто державні кошти і кошти з бюджету громади, варто писати й говорити: «Дякуємо, шановні платники податків, за те що ви працюєте офіційно і отримуєте зарплату не в конверті, бо саме завдяки цьому стало можливим придбання цієї машини». І варто пояснювати виборцям, що земля крутиться і сонце встає без жодного сприяння політиків-кандидатів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)