У першому півріччі на Закарпатті суди оголосили вироки 9 членкиням різних ДВК в окрузі №69 із центром у м.Мукачево – їх визнано винними у видачі бюлетенів на імена людей, які фізично на дільниці не приходили. Хоча парламентські вибори-2019 вже в історії, окремі кейси Феміда розглядає й досі, зокрема – і в апеляційному суді.

Виборців нема, голоси є. Висновок Феміди – винні

Як ми детально писали у квітні, дев’ятьох членкинь трьох ДВК у селах Суха, Лалово та Завидово в окрузі 69 (центр - м. Мукачево) суди визнали винними за частиною 2 статті 158-1 Кримінального кодексу України, якою передбачено відповідальність члена виборчої комісії за видачу бюлетеня людині, яка не має права його отримувати (у версії Кодексу на початок 2020 року). Як можна зрозуміти аналізуючи вироки, на трьох ДВК округу №69 було видано бюлетені  на імена 255 людей, які самі голосувати не приходили. Перший судовий вирок із згаданих дев’яти вступив в силу 10 січня, останні три - 23 березня. В усіх дев’яти випадках обвинувачені уклали із прокурором угоди про визнання винуватості. Відтак підсудні отримали так звані “умовні” терміни покарання (звільнення від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком) – терміном на рік.

Однак на цих дев’ятьох членкинях історія з відтінком криміналу у 69 окрузі не закінчилася. Як стало відомо із повідомлень правоохоронців та Реєстру судових рішень, у 69 виборчому окрузі і на кількох інших сільських ДВК членкині додумалися робити із бюлетенями дії, які, виявилося для них, є кримінальним злочином.

Голова комісії №210317 у селі Червеньово, фельдшерка місцевого ФАПу, 21 липня 2019 року видала бюлетені на імена 49 виборців, йдеться у вироку Мукачівського міськрайонного суду від 22 травня. Крім того, йдеться у матеріалах, обвинувачена «видала 4 виборчі бюлетені невідомим особам, при цьому зазначивши, що вони внесені до уточненого списку виборців під номерами 1404, 1407, 1408, 1408 та 1416, однак встановлено, що уточненого списку виборців внесено 1403 виборця».

Оскільки обвинувачена у вчиненому розкаялася та уклала із прокурором угоду про визнання винуватості, суд постановив щодо голови ДВК: позбавити волі на 5 років з позбавленням права обіймати посади у виборчих комісіях та займати інші посади, пов’язані з виборчим процесом – на два роки. Водночас від реального позбавлення волі голову ДВК звільнено, якщо вона протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов`язки (так званий – умовний термін). Із засудженої також стягнуто на користь держави кошти за проведення експертизи – 3 922 гривні.

Ще одна членкиня цієї ж ДВК у селі Червеньово – працівниця місцевого дитсадка, – також була обвинувачена у неправомірній видачі бюлетенів на імена п’яти виборців. У цьому випадку вирок суду від 30 липня подібний – позбавлення волі на 5 років із заміною основного покарання на іспитовий термін в рік; позбавлення на два роки права бути членом виборчої комісії чи займати будь-яку іншу посаду, пов’язану із виборами. Із засудженої стягнуто гроші на користь держави – оплату за проведення експертизи 3 922 гривні. Як йдеться у вироку суду, членкиня ДВК уклала із прокурором угоду про визнання винуватості, вирок набув законної сили 1 вересня.

Пенсіонерка, членкиня ДВК №210306, що у селі Великі Лучки, також видала бюлетені на імена 37 виборців, що на дільницю у неділю, 21 липня 2019 року, не приходили. Частина із них взагалі перебували за кордоном. Як можна дізнатися із вироку суду від 24 червня, обвинувачена уклала із прокурором угоду про визнання винуватості. Рішення Феміди аналогічне із попередніми випадками – позбавлення волі на 5 років, позбавлення права бути членом комісій чи мати іншу посаду, пов’язану із виборчим процесом – на два роки. Від основного покарання жінку звільнено з іспитовим строком на рік.

Справи махінацій з бюлетенями – і на столі суду першої інстанції, і в апеляційному

Втім і на описаних випадках історія із сумнівною видачою бюлетенів у мукачівському 69 окрузі під час парламентських виборів-2019 не закінчується. В середині серпня пресслужба прокуратури Закарпатської області поінформувала, що до Мукачівського міськрайонного суду скеровано ще один обвинувальний акт – стосовно членкині ДВК у с. Завидово Мукачівського району. Вона також обвинувачена у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 158-1 Кримінального Кодексу України (у версії, чинної на початок 2020 року). Як встановлено в ході досудового розслідування, обвинувачена видала виборчий бюлетень без наявних для того законних підстав.

Як повідомили автора у Мукачівському міськрайонному суді, підготовче засідання у справі призначено на 01 жовтня.

Ще один кейс того ж 69 округу – видача бюлетенів на імена семи виборців, що не приходили голосувати – у селі Лалово. Як відомо із вироку судді Мукачівського міськрайонного суду Івана Котубея від 13 березня 2020 року, обвинувачену членкиню ДВК, яка була відповідальною за видачу бюлетенів виборцям, визнано не винною. На думку судді Котубея, «лише та обставина, що ОСОБА_1 була відповідальною за списки виборців, а тому тільки вона могла видати бюлетені, є недостатньою для визнання її винною у вчиненні злочину, оскільки це тільки припущення, на якому не може ґрунтуватися обвинувачення».

Такий вирок суду першої інстанції стороною обвинувачення було оскаржено. Як повідомили автора у Закарпатському апеляційному суді, перше засідання по справі було призначено на 18 червня, однак того дня до зали суду не прийшла жодна із сторін – ні захисту, ні обвинувачення. Відтак наразі чергове засідання у справі призначено на 17 листопада.

Справа виборця «зависла» у Рахівському суді

З парламентських виборів на Закарпатті лишалася й одна судова справа щодо виборця – пенсіонера, який у м. Рахів здійснив спробу винести видані йому бюлетені із дільниці. Правоохоронці такі дії кваліфікували як злочин за частиною 1 статті 158-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за приховування виборчого бюлетеня (у версії, чинній на момент 2019 та першої половини 2020 року). Ще у вересні 2019 року до суду надійшли матеріали справи. Пройшов рік – вироку Феміди ще нема. Як поінформували автора у Рахівському районному суді, справа досі на стадії розгляду. Разом з тим суддя Оксана Бліщ, як повідомили нам у суді у відповіді на запит, із серпня перебуває у відпустці у зв’язку із вагітністю. Станом на 14 вересня суддя не вийшла на роботу, відтак про чергове засідання у справі щодо обвинуваченого поки не відомо.

Уже менше, ніж за місяць матимемо новий склад дільничих виборчих комісій. Будемо сподіватися, що згадані історії, частина з яких ще тривають, стане пам’яткою усім учасникам виборчого процесу – від кандидатів, членів комісій, спостерігачів і до виборців: закон порушувати не варто, адже незаконні справи можуть закінчитися розслідуваннями та судовими слуханнями. Які, можливо, тягнутимуться понад рік, та вже ж, рано чи пізно, закінчаться визнанням вини обвинувачених.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project