Те, що пандемія Covid-19 продовжує бушувати в Україні і світі, столичних політиків засмутило, але не зупинило. Публічні заходи з політичною рекламою відбуваються у Києві із вартою заздрості регулярністю та вартою тривоги безпечністю.  

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ відвідали низку таких подій, зібравши інформацію про (не)дотримання на них карантинних заходів безпеки впродовж останнього серпня перед виборами.

У Деснянському районі кандидат в мери Києва від «Свободи» Андрій Іллєнко разом з депутатом Київради Михайлом Буділовим 17 серпня організували зустріч з виборцями. 1 вересня зустріч повторилася, правда – в дещо іншому місці, але з тими ж учасниками. Додався лише ще один депутат Київради від Свободи – Денис Попов. Все відбувалося приблизно так: намети партії зазвичай оточували люди, багато з яких належать до вікової групи 60+, найбільш вразливої до Covid-19. Спікери «Свободи» виступали без масок. Сам Іллєнко у своїх промовах знімає  метафоричні маски з чинної влади Києва – він щоразу озвучує тезу про зв’язок теперішнього мера Кличка і «слуг народу». «Вони ділять фінансові потоки, кадрові питання», - заявив він під час своєї промови у Деснянському районі біля АТБ. Ту саму тезу повторював 1 вересня на проспекті Лісовому і  2 вересня на Печерську (тут теж була зустріч з виборцями ).

На зустрічі з виборцями Печерського району 2 вересня, де був Іллєнко і Дмитро Пульмановський, ледь не половина слухачів могла бути знайома з промовцями, бо їх можна було упізнати на стрімах інших  заходів «Свободи». І саме вони ставили Іллєнку запитання.

Зустріч з виборцями «Свободи» на Печерську

Раніше схожий посил про зв’язок команди Кличка і «слуг» ОПОРА фіксувала у листівках, які поширювала партія «Народовладдя» Юрія Левченка на Дарниці. Останній наприкінці 2019 року вийшов зі складу «Свободи» і зараз позиціонує свою команду як самостійного політичного гравця.

На усіх  зустрічах, організованих «Свободою», слухачі переважно були без масок або тримали їх де завгодно, крім носа з ротом. Температуру їм не міряли, дотримуватись дистанції не закликали. Санітайзерів довготермінові спостерігачки ОПОРИ не помітили.  Заходи відбувалися без якихось інструкцій щодо епідемічної безпеки. З хороших новин – все це проводилось на свіжому повітрі. З поганих – люди стояли близько один до одного, дистанції ніхто не дотримувався.

Зустріч «Свободи» із виборцями Деснянського району

Дмитро Богдан є помічником нардепа від «Слуги народу» Миколи Тищенка. У Святошинському районі він є ініціатором зарядок просто неба кожної суботи. Звіти про ці зарядки системно публікуються на Facebook-сторінці Богдана.  Чоловік планує балотуватись на прийдешніх місцевих виборах. Довготерміновій спостерігачці ОПОРИ він говорив, що, як кандидат, вболіває за здоровий спосіб життя тощо. Але з протидією поширенню захворювання Covid-19 вийшло не дуже. Зарядки в Інтернаціональному парку відбуваються без попереднього температурного скринінгу чи маскового режиму. Під час самих тренувань між учасниками велика дистанція. А от після занять нехтування захисними масками може провокувати певні ризики. Зокрема, команда Богдана роздає учасникам воду і тістечка, запрошує до фотографувань. При контакті «з рук в руки» не було рукавичок та антисептика. Також ні дистанції, ні маскового режиму  не вдається дотриматись, коли учасники стають до спільного фото.

Більшість учасників можуть бути знайомі, адже після заняття, де була ОПОРА, відвідувачі фізкультури майже повним складом (крім одної жінки, яка прийшла на 10 хв заходу, та спостерігачки ОПОРИ) дружною компанією пішли у сторону приймальні народного депутата Тищенка.

Колективне фото на колажі – з публічної сторінки Дмитра Богдана у Facebook

Всеукраїнське об'єднання «Свобода», попри пандемію, продовжує проводити літні кінопокази просто неба, як робила це і раніше. Зараз перед фільмами тут транслюють політичну рекламу Андрія Іллєнка як кандидата в мери Києва. Спостерігачі ОПОРИ відвідали два такі заходи – у Святошинському і Шевченківському районах. Політична символіка і реклама на подіях були, а от інструктажу щодо заходів безпеки, температурного скринінгу, стільців на метровій дистанції та санітайзерів не було.

Прапори «Опозиційної платформи – За життя» майоріли у Святошинському районі під будівлею Національної телерадіокомпанії. Там молодіжка партії проводили протест щодо відхилення заявки Максима Ткачука на участь у відборі дитячого «Євробачення». Масове скупчення людей – було. Прапори з партійною символікою теж були. Навіть маски в деяких учасників були, а от дистанції хоча б на метр між людьми, інструктажу з епідеміологічної безпеки – не було, відзначила спостерігачка ОПОРИ.

«Європейська солідарність» 22 серпня організовувала акцію «Променад бульваром Шевченка». Формат події: екскурсія бульваром Тараса Шевченка. Екскурсоводи були від проекту LegOn. Активістів ЄС вони називали «нашими друзями». На заході була партійна символіка на парасолях та футболці одного з учасників екскурсії.

Організатори попередньо не надавали ніяких інструкцій з приводу безпеки, учасникам не вимірювали температуру, не було антисептиків. Людей постійно просили згрупуватись. У масках були лише довготермінові спостерігачі ОПОРИ і ще дві жінки.

Аудиторія променаду – переважно люди, дотичні до LegOn, партійні функціонери та симпатики ЄС . Чисельність – 35-50 осіб.

Ті самі проблеми, а саме відсутність дистанції між учасниками, брак санітайзерів, маски, відсутні або вдягнені абияк – ті ж самі проблеми були виявлені і на заході ЄС та «Справи громад» до дня прапора.

Нагадаємо, стандарти заходів безпеки в умовах пандемії Covid-19 під час культурно-мистецьких заходів  прописані у постанові №35 Міністерства охорони здоров’я та Головного державного санітарного лікаря України. Тут йдеться про те, що організатори мають піклуватись не тільки про відвідувачів, але про своїх працівників: заміряти їм температуру, не допускати до роботи, якщо є ознаки ГРВІ. На місцях проведення мистецько-культурних заходів мають бути інформаційні матеріали про Covid -19 і як вберегтися від нього. Наголошується на соціальній дистанції та застереженні відвідувачів від того, щоб вони скупчувалися.  Рекомендована дистанція – півтори метри. Тут йдеться також, що організатори мають забезпечити наявність антисептиків для всіх, засобів індивідуального захисту - для працівників, окремі смітники з кришками - для використаних масок/рукавичок.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві зазначив, що поки жодних рекомендацій чи стандартів під час публічних заходів організатори не дотримуються. Люди можуть приходити у масках, але це швидше стосується їх відповідальності. «Хоча створити умови безпечного перебування на публічному заході для людей, яких політики запросили – це і відповідальність організаторів», - додав Максим.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)