Із наближенням виборів партії та потенційні кандидати полюбляють похвалитися своїми здобутками. Ну, а ті чиновники, які вже «нагріли» свої крісла в органах місцевого самоврядування та державної  влади, такої можливості просто не проґавлять. Вони, як кажуть в народі, на цьому «собаку з’їли».

В основному розповідають про те, як вони відремонтували дорогу чи вулицю, або ж встановили дитячий чи спортивний майданчик. А цьогоріч ще й коронавірус «допоміг». Бо ж кожен, хто зібрався балотуватися в місцеві ради, допомагав лікарням та медиком. Звісно повідомляти потенційні кандидати про це всім і всюди не забували. Тільки у серпні можна нарахувати десятки таких випадків.

Наприклад, заступник голови  Івано-Франківської обласної ради та потенційний кандидат, судячи з білбордів, Сергій Басараб у соціальній мережі Facebook часто нагадує про свою діяльність у Верховинському та Косівському районах.

«В селі Верхній Ясенів Верховинського району проводяться ремонтні роботи дитячого садочку. Кошти було виділено з Державного фонду регіонального розвитку», – пише посадовець в соцмережі, але наголошує, що ті кошти були виділені з його ініціативи.

У селі Яблуниця Басараб за 80 тис грн «добудовував»  пункт місцевої пожежної охорони та розповідав про встановлення тренажерного майданчика у селі Рівня. Звісно, робилося це не за його особисті кошти, але він «активно сприяв».

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків взагалі чемпіон – і міст в мікрорайон Пасічна будує, і бульвари з’єднує, і котельні модернізує... Словом, все що відбувається в місті відбувається за його сприяння, ініціативи чи вказівки.

От, буквально на днях, Марцінків відкрив  спортивний майданчик із штучним покриттям у селі Микитинці. Звісно розповів він про це на своїй публічній сторінці у Facebook. Каже, вдалося це зробити спільно з головою обласної ради Олександром Сичом та керуючим справами Івано-Франківського міськвиконкому Ігорем Шевчуком.

Згадував Марцінків Ігоря Шевчука і в іншому своєму дописі. Там вже йшлося про ремонт подвір’я, благоустрій та встановлення дитячого майданчика на вулиці Незалежності в  Івано-Франківську.

На День Незалежності України на сторінці  «Слуга Народу Івано – Франківщина» розміщено відео де  окрім  народної депутатки Олени Вінтоняк, потенційного кандидата на посаду міського голови Івано-Франківська Олександра Богачова та інших «слуг», присутні перша заступниця голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка та голова Тлумацької райдержадміністрації Сергій Гаєвський.

Чому ми про це згадали? Бо, якщо Савка чи Гаєвський вирішать балотуватися на місцевих виборах, то, припускаємо, що згадають, про ремонт доріг в регіоні впродовж останнього року.  І, знову ж таки припускаємо, що за асфальт клався за їхнього сприяння. А ще згадають про будівництво шкіл та дитсадків. І хоча все це робилося в рамках програми президента «Велике будівництво», гроші виділили з їхньої ініціативи.

Нагадаємо, ОПОРА з 2018 року досліджує використання бюджетних ресурсів у агітаційних цілях. За цим посиланням ви можете знайти звіт. Також ОПОРА писала про «піар на субвенціях» на Прикарпатті, який використовували у дочасній агітації нардепи. Зокрема, Віктор Шевченко, Михайло Довбенко, Юрій Соловей, Андрій Іванчук та інші.

Чому це важливо? Бо піар за бюджетні гроші – це, в першу чергу,порушення правил конкурентної боротьби.А ще – це нечесно щодо платників податків – людей, які наповнюють бюджет. Тобто, проти нас – виборців.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)