У липні-серпні були зафіксовані два випадки політичного піару на об’єктах будівництва та реконструкції. Цікаво, що політики від різних партій піарились на одних і тих самих об’єктах, розповідаючи про свої добрі справи.

Так, 1 вересня Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Олександр Трайтлі взяли участь у відкритті нового спортивного об’єкту на території школи № 48, побудованого в рамках національного проєкту «Велике будівництво». Інформація про це була розміщена на сайтах міськради, ОДА та сторінці «Олександр Сєнкевич-мер Миколаєва» в Facebook.

«Миколаївська школа №48 починає навчальний рік із новим сучасним спортивним комплексом» − таку назву має новина, розміщена 1 вересня на сайті міської ради.  У ній сказано, що спортивний комплекс збудували за кошти громади міста Миколаєва.  Також на Facebook-сторінці «Олександр Сєнкевич-мер Миколаєва» з’явився допис про цей об’єкт. «Це дуже сучасний і крутий стадіон, відкриття якого відбувалось в рамках проекту «Велике будівництво», хоча на його фінансування не було витрачено жодної копійки з державного бюджету, а саме будівництво почалось задовго до державного проекту. Тож стадіон побудували цілком за кошти миколаївських платників податків», − йдеться в повідомленні.  Варто наголосити, що ця сторінка в соцмережі за даними сервісу Fb Analyzer активно використовується для політичної реклами потенційного кандидата на посаду Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича.

У той же час на сайті Миколаївської облдержадміністрації був розміщений матеріал під назвою «Велике Будівництво»: У Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №48 відкрили футбольне поле зі штучним покриттям».  У ньому сказано, що заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Олександр Трайтлі, на виконання доручення голови Миколаївської ОДА Олександра Стадніка, 1 вересня взяв участь в урочистому відкритті нового спортивного об’єкту, який побудовано в рамках національного проєкту «Велике будівництво». «Усе, що було передбачено проектом втілено у життя. Спортивний майданчик обладнано новим штучними сертифікованим поліуретановим покриттям для занять футболом, баскетболом, волейболом, гандболом…», − написано в новині.

Варто наголосити, що на сайті проєкту «Велике будівництво» в картці спортивного об’єкту під назвою «Капітальний ремонт футбольного поля зі штучним покриттям Миколаївської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 48» не вказаний обсяг фінансування з державного бюджету. Проте зазначено, що обсяг фінансування з місцевого бюджету −  6 млн 477,41 тис. грн. Об’єкт планувалось завершити 28 серпня 2020 року.

У серпні значно пожвавилась популяризація президентської програми «Велике будівництво». Крім постійного інформування про перебіг програми на сайтах місцевих державних адміністрацій, ця програма рекламується в інтернет-ЗМІ регіону. Також народні депутати на Миколаївщині почали використовувати її для комунікацій з органами місцевого самоврядування у громадах. А ще ця програма регулярно згадується на офіційній сторінці обласної організації партії «Слуга Народу». Тобто під час виборчого процесу використання програми «Велике будівництво» в агітаційних заходах може негативно вплинути на чесність виборчого процесу.

Не можна не згадати й приклад піару кількох політиків на одному об’єкті − пам’ятнику радянським воїнам у селі Нечаяне Миколаївського району. 16 липня на  Facebook-сторінці «Слуга народу-Олександр Пасічний-округ 127» був розміщений допис «Про зруйнований пам'ятник в Нечаяному». В ньому сказано, що 6 червня, під час проведення футбольних змагань на Кубок Миколаївського району, помічники народного депутата Олександра Пасічного разом з головою Нечаянської ОТГ Миколою Вівчаром оглянули місце руйнації пам’ятника. «Зразу ж була досягнута домовленість про фінансову допомогу з моєї сторони, яка згодом була надана», − написав нардеп від «Слуги народу». А 11 липня на сторінці «Миколаївська Батьківщина» в Facebook з’явився допис «Меморіал в с. Нечаяне: роботи по відновленню розпочато», в якому зазначено, що на місці зруйнованого пам'ятника побував депутат обласної ради Дмитро Гуринчук, котрий входить до міжфракційної групи «Наша Батьківщина – Миколаївщина». Після спілкування з головою громади депутат запевнив, що найближчої сесії направить кошти на відновлення пам'ятника в с. Нечаяне. Крім того, 4 липня нардеп від партії «Опозиційна платформа-За життя» Юрій Загородній «дізнавшись про зруйнований пам’ятник у Нечаяному, спеціально прибув до Миколаївської області та, зібравши навколо цієї ініціативи міських та обласних  депутатів, наполіг на відновленні пам’ятника власними силами», − написала в  Facebook Наталія Хорошевська.

Дійсно, в Миколаївській області будується та реконструюється не так багато об’єктів, проте не зрозуміло, чим керуються представники різних політичних сил, коли піаряться на тих самих об’єктах, що й їхні конкуренти.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)