У вересні народні депутати України усього зареєстрували 342 законопроекти та проекти постанов Верховної Ради України. 

Депутати Партії регіонів подали 196 проектів законів та постанов, ВО «Батьківщина» – 63 проекти, КПУ – 29 проектів, ВО «Свобода» – 11 проектів  Представники різних фракцій за спільним авторством внесли 22 проекти. Позафракційні депутати самостійно підготували 12 проектів. Депутати фракції «Удар» зареєстрували лише 9 проектів.

Протягом вересня загальним пріоритетом законотворчості народних депутатів  України було вирішення політичних проблем та удосконалення державного управління. Натомість законотворчі пріоритети парламентських фракцій мали свої відмінності. ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», фракція партії «УДАР» та позафракційні депутати приділяли найбільшу увагу економічній проблематиці. Економіка також була пріоритетом міжфракційних законопроектів, які спільно вносили представники різних фракцій.

Депутати Партії регіонів концентрували зусилля на політичній тематиці та державному управлінні, а члени фракції КПУ найбільш активно займалися соціальними проблемами та стандартами.

Кількість і тематика законопроектів

 

На початку ІІІ сесії парламенту обранці в цілому найбільше цікавилися політичними проблемами та державним управлінням (33% від загальної кількості проектів).

Народні депутати України продовжують проявляти зацікавленість у реформуванні економічної сфери, удосконаленні фінансових та господарських процесів. 25% законопроектів, які у вересні зареєстровані парламентарями, стосуються цієї тематики.

13% законопроектів спрямовується на удосконалення правоохоронної системи, правосуддя  та боротьбу із корупцією. 

10% законопроектів стосується соціальних проблем та стандартів,  6% – гуманітарної політики, 5% – оголошення свят та пам’ятних дат. Інші тематики у законотворчості  народних депутатів України не користувалися суттєвою популярністю .

Розподіл законодавчих ініціатив фракцій між тематичними блоками має свої особливості.

52% проектів, внесених членами Партії регіонів, стосується політики та державного управління. Цей показник, здебільшого, формують проекти Постанов Верховної Ради України  про призначення  позачергових місцевих виборів. Другою за популярністю серед депутатів-регіоналів  є економічна тематика законотворчості (20%).

Члени фракції ВО «Батьківщина» найбільш активно працювали над законопроектами економічної  спрямованості (27% проектів). Другою за пріоритетністю для  ВО «Батьківщини» залишається гуманітарна проблематика (22%).

Законопроекти депутатів КПУ найчастіше стосувалися соціальних проблем та стандартів (48%). Другою за пріоритетністю для комуністів була економічна проблематика (28%).

Члени фракції ВО «Свобода» найбільше цікавилися економічною проблематикою (63%). Політика та державне управління складають другий  пріоритет у законотворчості свободівців (18%).

Депутати фракції партії «УДАР» приділяли найбільшу увагу економічній проблематиці (33%). Другим за пріоритетністю для членів фракції «УДАР» було питання охорони здоров’я та медицини (22%).

Позафракційні депутати  найбільше займалися економічними проблемами (42%). У рівній мірі також пріоритетами позафракційних депутатів були соціальні питання, політика та державне управління, екологія та природокористування (по 17%).

Представники різних фракцій найчастіше спільно вносили законопроекти економічної спрямованості (27%). Другим пріоритетом спільної законотворчості різних фракцій були гуманітарні проблеми (23%).

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

У вересні фракція Партії регіонів напрацювала 196 проектів законів. З них 142 документи (72 %) це формальні постанови, про відхилення, відправку на доопрацювання чи пропозицію прийняти законопроект у першому читанні. Також до цього переліку постанов належать 86 постанов про призначення позачергових місцевих виборів. Найбільше документів депутатами подано у галузі економіки та господарства, 45 % усіх документів. Також багато проектів подано у галузях політики й державного управління, правоохорони й судочинства, 17 % та 12 %. Жодного законопроекту не зареєстровано у галузях зовнішньої політики та оборони, лише формальні постанови зареєстровані у галузі медицини. 

Економіка, гроші та господарство

У вересні народні депутати зареєструвати 40 законопроектів, з яких 18 це проекти формальних постанов про повернення на доопрацювання, відхилення чи прийняття за основу. Інші 22 документи це зміни до існуючих законів та кодексів і один повноцінний проект закону «Про цирки та циркову діяльність», поданий Таїсією Повалій.

Народний депутат Андрій Пінчук пропонує встановити державну монополію на лотереї та запобігти проведенню азартних ігор під виглядом лотерей (№ 3161). Єдиним організатором лотерей вважає за потрібне призначити Державний Ощадний банк.

Два документи стосуються земельних питань. Олег Царьов подав проект змін до Земельного кодексу (№ 3243), завданням яких буде звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва додаткового до всіх суб'єктів іще й різні комунальні об'єкти. Володимиром Пилипенком зареєстровано законопроект (№ 3162) де пропонує конкретизувати, що право власності на землю держави набувається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, міст Київ та Севастополь, районних державних адміністрацій.

Валерій Омельченко та Анатолій Кінах пропонують зміни до Державного бюджету та Господарського кодексу, щодо розширення переліку суб’єктів, яким забезпечуються державні гарантії. Валерій Омельченко потурбувався про можливість надання державних гарантій Національному космічному агентству (№ 3188), Анатолій Кінах вважає потрібним надавати гарантії крім державних ще й приватним підприємствам (№ 3209)

Олегом Зарубінським подано законопроект (№ 3230) де пропонується не застосовувати норму щодо рекомендованого та обов’язкового вмісту біоетанолу в бензинах моторних до бензинів моторних, вироблених нафтопереробними підприємствами на території України для експорту, а також бензинів моторних і бензинів моторних сумішевих, імпортованих на територію України.

Соціальні проблеми та стандарти

Депутатами фракції Партії регіонів зареєстровано сім проектів соціальних законів. Вони всі стосуються поліпшення соціального забезпечення різних верств: інвалідів війни, студентів, малозабезпечених сімей.

Гуманітарна політика

Лише два народних депутати зареєстрували законопроекти, що стосуються гуманітарної сфери. Ельбрус Тедеєв пропонує (№ 3197) змінами до Державного бюджету на 2013 рік збільшити видатки на 2,3 млн гривень Українському молодіжному аерокосмічному об’єднанню «Сузір’я» для реалізації молодіжних програм аерокосмічного профілю, зокрема проведення тематичних змін, всеукраїнських конкурсів «Космічні фантазії», «Мирний космос», фестивалів «Сузір'я-Артек», «Сузір'я-Ласпі» та ін., за рахунок вилучення цієї ж суми із видатків на обслуговування державного боргу та компенсації втрат від знецінених заощаджень. Володимир Медяник (№ 3105-1) вважає за потрібне змінити Закон «Про загальну середню освіту», і перенести День знань, коли він збігається з вихідним днем на будній.

Політика та державне управління

Народними депутатами внесено 101 проект нормативного характеру. Щоправда, 86 із них стосується призначення позачергових місцевих виборів, які подано від імені Давида Жванії. Серед виборів до різних місцевих рад та сільських голів є декілька постанов про призначення виборів міських голів: у Феодосії, Нетішині, Кам’янці, Білопіллі та Барвінківцях на 15 грудня.

Значна частина «невиборчих» документів стосується діяльності самих народних депутатів. Андрій Пінчук пропонує (№ 3171) зміни до Закону «Про статус народного депутата» про те, що присутність народних депутатів у роботі сесій місцевих рад може бути здійснена лише у порядку та спосіб, визначений відповідною радою. Подібні ж зміни будуть вноситися й відносно помічників народних депутатів. Проект змін до Регламенту Верховної ради, зареєстрований Володимиром Макеєнком (№ 3258) передбачає внесення до ч. 4 ст. 59 Регламенту змін з метою перегляду вимог щодо мінімального кількісного складу депутатської групи. Пропонується передбачити, що мінімальна кількість народних депутатів, необхідних для формування депутатської групи, має становити не менше ніж 15 осіб. Ще два Проекти постанов, зареєстрованих депутатом Макеєнком (№ 3213, 3214) стосуються включення народних депутатів до різних комітетів. Михайла Ланьо до Комітету з питань соціальної політики, а Романа Стаднійчука до Комітету з питань верховенства права. Владислав Лук’янов спільно із Миколою Левченком (№ 3290) змінами до Закону «Про вибори народних депутатів» та «Про центральну виборчу комісію» пропонують встановити, що Адміністративний позов щодо встановлення  Центральною виборчою комісією результатів виборів може бути прийнятий до розгляду Вищим адміністративним судом України лише до моменту складення народними депутатами України присяги. Також визначити, що рішення, дії або бездіяльність Центральної  виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів народних депутатів України з моменту складення народними депутатами України присяги оскарженню не підлягають.

Валерій Омельченко пропонує (№ 3227) не поширювати дію Закону України «Про здійснення державних закупівель» на випадки, якщо предметом закупівлі є «заходи з наукових досліджень, розробки, виготовлення та випробування ракетно-космічної техніки».

Євгеній Гєллєр вніс Постанову про звіт Рахункової палати за 2012 рік (№ 3203).

Правоохоронна система, правосуддя, боротьба з корупцією

Народними депутатами зареєстровано 32 законопроекти, що стосуються цієї галузі. З них 65 % це формальні проекти постанов.

Декілька документів покликані скасувати сплату судового збору для різних державних інституцій: Віктор Бутківський турбується про Державну службу з надзвичайних ситуацій та її територіальні органи (№ 3245), а Володимир Демішкан пропонує замість переліку органів державної влади звільнених від сплати збору вживати словосполучення «органи державної влади» (№ 3184).

Два законопроекти подав Володимир Олійник. Він пропонує зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення (№ 3160), якими накладати штраф 50-100 мінімумів за Невиконання законних вимог працівників міліції щодо надання посадовими особами підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності інформації, необхідної для виконання покладених на працівників міліції обов’язків. Також він підготував зміни до Кримінального кодексу для посилення відповідальності (№ 3285) за Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Майже 4 % законопроектів напрацювали депутати для відзначення ювілеїв населених пунктів та вшанування військових подвигів. Вадим Колесніченко зареєстрував Проект постанови «Про проголошення в Україні 13 листопада Днем доброти» (№ 3328).

Екологія та природокористування

Лише два проекти законів для поліпшення екологічної ситуації зареєстрували Володимир Олійник та Олексій Лелюк. Володимир Олійник пропонує зміни до закону «Про регулювання містобудівної діяльності», якими описує контроль за додержанням забудовниками законодавства щодо охорони зелених насаджень та вводить обов’язковим використання дозволів на видалення зелених насаджень. Олексій Лелюк змінами до різних законодавчих актів пропонує посилити відповідальність за забруднення територій та природних ресурсів (№ 3236).

ВО «БАТЬКІВЩИНА»

Загалом фракція ВО «Батьківщина» після відкриття ІІІ сесії зареєструвала 63 законодавчі ініціативи. Переважно вони стосувалися економіки та господарства (17) та, як за звичай, реформуванню правоохоронної системи (10). Також найбільшу опозиційну фракцію цікавили законодавчі ініціативи щодо соціальних стандартів (10) та оголошень різноманітних свят (6). Загалом фракція внесла, порівняно з іншими місяцями, невелику кількість законодавчих ініціатив.

Найбільш резонансними стали ініціативи від депутатів Олександра Бригинця та Андрія Павловського щодо відеореєстрації своїх дій працівниками міліції та Законопроект Руслана Князевича «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України». Серед іншого, депутат пропонує закріпити правовий статус за офіційними спостерігачами від громадських організацій суб’єктів виборчого процесу з комплексом відповідних повноважень.

Економіка, гроші та господарство

Найбільша опозиційна фракція у парламенті фінансово-економічному блоку присвятила лише 17 законодавчих ініціатив. Депутати переймалися послугами пасажирських перевезень, забезпеченням прав громадян на свободу пересування, наданням субвенції обласному бюджету Донецької області та захистом прав приватних інвесторів у будівництво житла.

Депутати Валерій Головко та Генадій Зубко  пропонують убезпечити приватних інвесторів під час фінансування будівництва житла (№ 3174). Цією законодавчою ініціативою депутати вносять зміни до ряду законодавчих актів України: Закону України «Про інвестиційну діяльність»; Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»; Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». Парламентарі запевняють, що реалізація проекту дозволить захистити права інвесторів, що сприятиме надходженню інвестицій у дану галузь та створить дієвий механізм стимулювання замовників (власників) об’єктів незавершеного будівництва.

Лідія Котеляк пропонує удосконалити систему органів державного регулювання та контролю в сфері автомобільного транспорту та порядку організації пасажирських перевезень (№ 3176), правил технічної експлуатації транспорту та дорожнього руху. Олександр Бригинець та Андрій Павловський хочуть запровадити мораторій на підвищення тарифів на послуги пасажирського транспорту (крім таксі) (№ 3331), з метою захисту права на свободу пересування.

Юрій Вознюк зареєстрував Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування контракту як особливої форми трудового договору (№ 3196). Пропонується, щоб керівники навчальних закладів, що є загальнодержавною власністю, призначалися на посаду строком не менше як на три роки; комунальної власності –  безстроково; інших формах власності – не менше як на три роки, або безстроково. Також він пропонує дозволити подання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень поштою (№ 3296). Вознюк пропонує внести зміни до Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції» (№ 3302), з метою забезпечення достатнього фінансування робіт.

Валерій Сушкевич зареєстрував зміни до додатка № 3 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (№ 3257), передбачивши надання субвенції обсягом 1350,0 тис. грн з Державного бюджету Обласному бюджету Донецької області на забезпечення лікування інвалідів-спинальників.

Ольга Сікора та Анатолій Дирів виступили з ініціативою врегулювати ставки ввізного мита на полівінілхлорид, що дасть можливість знизити вартість сировини, а отже і зменшити ціни на кінцеву продукцію (№ 3284).

Пропонує надавати державну фінансову підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які здійснюють інвестиції в зрошення в Україні (№ 3324) народний депутат Ігор Бриченко.

Соціальні проблеми та стандарти 

У вересні народні депутати менше переймались соціальними проблемами та стандартами та зареєстрували 10 законодавчих ініціатив щодо необґрунтованого скасування виплат матерям при народженні дитини, дискримінацією інвалідів та інтересами осіб, над якими встановлено опіку.

Тетяна Слюз зареєструвала Проект закону «Про внесення змін до статей 66 та 71 Цивільного кодексу України» (щодо забезпечення прав та інтересів осіб, над якими встановлено опіку (піклування) (№ 3231), яким хоче впорядкувати процедури надання органом опіки та піклування дозволу на закріплення за керівником навчального закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту населення виконання функцій опікуна або піклувальника над фізичною особою, яка перебуває в цьому закладі.

Валерій Сушкевич виступив з ініціативою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту інвалідів і забезпечення їх прав на безперешкодний доступ до транспортних послуг» (№ 3232), який сприятиме усуненню неприхованої дискримінації людей з інвалідністю у суспільстві, утвердженню самостійності інвалідів із важкими формами функціональних обмежень                                                                      тощо.

Юрій Вознюк пропонує виключити зі статті 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» виникнення інших обставин як підставу для припинення виплати допомоги при народженні дитини (№ 3303).

Гуманітарна політика 

Народні обранці у вересні місяці зареєстрували 14 законодавчих ініціатив на тему гуманітарної політики.

Іван Стойко запропонував внести зміни до статті 6 Закону України «Про рекламу»
(№ 3222), яким регламентувати, що мовою реклами у відповідності до статті 10 Конституції України є державна мова – українська.

Валерій Сушкевич виступив із ініціативою, направленою на упорядкування діяльності громадських організацій та усунення дискримінації всеукраїнських та міжнародних громадських організацій, що зареєстровані до 1 січня 2013 року, порівняно з новоствореними громадськими об’єднаннями (№ 3235).

Політика та державне управління 

Костянтин Бондарєв зареєстрував альтернативний проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» до  Проекту закону за номером 3171, яким хоче забезпечити механізм реалізації права як народних депутатів, так і їх помічників-консультантів на участь у засіданнях місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) (№ 3224) Руслан Князевич пропонує закріпити засади та порядок здійснення інформаційного забезпечення виборів президента України, закріпити засади та порядок здійснення інформаційного забезпечення виборів Президента України, вдосконалити правовий статус уповноважених представників кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії, їх довірених осіб, вдосконалити правовий статус офіційних спостерігачів, а також запроваджено можливість діяльності офіційних спостерігачів від громадських організацій із наданням їм повноцінного статусу суб’єкта виборчого процесу та комплексу відповідних повноважень.

Правоохоронна система, судочинство та боротьба з корупцією

Всього 10 законодавчих ініціатив на тему правоохоронної системи, судочинства та боротьби  з корупцією зареєстрували у вересні народні депутати від «Батьківщини». Вони стосувалися поліпшення умов перебування засуджених, встановлення відповідальності за розповсюдження матеріалів, що заперечують чи містять виправдання факту Голокосту (до п’яти років позбавлення волі) та запровадження відеореєстрації працівниками міліції своїх дій.

Костянтин Бондарєв законопроектом (№ 3098-1) пропонує внести зміни  до частини першої статті 359 Кримінального кодексу України, виключити елементи «збут, придбання та використання» та встановити «незаконне виготовлення», у зв’язку з популяризацією мініприладів – диктофони, відеокамери, цифрові ручки з вбудованими аудіозаписуючими функціями та ін.

Відповідальність за заперечення Голокосту чи виправдання геноцидів (№ 3165) пропонує встановити  Сергій Фаєрмак – такі дії можуть каратися позбавленням волі до п’яти років.

Арсен Аваков та Валерій Головко зареєстрували Проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (щодо удосконалення окремих положень) (№ 3168), де пропонують усунути законодавчі колізії щодо організації експертизи, повернення поняття «повернення справи на додаткове розслідування», надання права потерпілому самостійно звертатися до слідчого або прокурора з клопотанням про зміну кваліфікації кримінального правопорушення тощо.

Тетяна Слюз пропонує внести зміни до Закону України  «Про виконавче провадження»
(№ 3192) і цим забезпечити конституційне право людини, зокрема на працю та захист від незаконного звільнення та обов’язковості виконання судових рішень.

Ірина Луценко, Андрій Кожем’якін та Павло Петренко зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України» (щодо покращення умов відбування покарання засуджених) (№ 3200), яким пропонують усунути недоліки Кримінально-виконавчого кодексу України в частині дотримання конституційних вимог та європейських стандартів щодо режиму відбування покарання засудженими.

Андрій Павловський та Олександр Бригинець хочуть запровадити практику відеореєстрації працівниками міліції своїх дій при здійсненні будь-яких контактів з громадянами, що нівелюватиме один із головних факторів масової корупції, запровадивши на практиці принцип гласності роботи міліції (№ 3330).

КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ

Вересень для депутатів від Комуністичної партії став доволі плідним на законодавчі ініціативи. Загалом за цей період народні обранці подали 29 законодавчих ініціатив, з них – 11 проектів законів та 18 проектів постанов. У документах комуністи приділяють увагу питанням передачі державного й комунального майна в концесію, забезпеченню належної охорони праці на підприємствах, а також права спільної власності на багатоквартирні будинки. Окрім цього, депутати подбали й про поінформованість громадян щодо роботи ВРУ. Відповідним законопроектом пропонується законодавчо передбачити зручний ефірний час для виступів народних депутатів України на радіо та на телебаченні, засновником чи співзасновником яких виступають органи державної влади, організації або установи, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів Державного бюджету. Пропонується це здійснити шляхом затвердження часу для виступів депутатів ввечері – з 18 по 22 годину. Проекти постанов, що подані комуністами, здебільшого носять формальний характер, оскільки підписані Петром Цибенком як Головою Комітету з питань соціальної політики та праці. Інші – стосуються відзначення пам’ятних дат.

Економіка, гроші та господарство

Два з 11 законопроектів, напрацьованих Комуністичною партією, стосуються питань передачі державного та комунального майна у концесію. Так, Проектом закону № 3240 (Симоненко П., Мармазов Є., Борита О.) пропонується при розрахунку концесійних платежів, що затверджується Кабінетом Міністрів України, враховувати ринкову вартість об’єкту концесії, співвідношення середньої фондовіддачі у відповідній галузі та середньої фондовіддачі у народному господарстві, рівня рентабельності. До того ж, граничний розмір концесійного платежу не може бути меншим за розмір амортизаційних відрахувань нарахованих на об’єкт концесії за відповідний квартал. Інший проект (№ 3247) передбачає створення прозорих та чітко прописаних умов у процесі підготовки об’єкту централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення до передачі в концесію тощо.

Зміни, запропоновані Петром Симоненком у законопроекті № 3241, передбачають збільшення надходжень до Державного бюджету завдяки коштам, що отримано від продажу нерухомого майна бюджетних установ. У разі, якщо законопроект підтримають у Раді, кошти, отримані від використання та реалізації майна Національної академії наук України, галузевих академій наук та організацій, що віднесені до їх відання, будуть спрямовуватися не на виконання їх статутних завдань, а надходитимуть у Державну казну.

Соціальні проблеми та стандарти

Петро Симоненко та Спиридон Кілінкаров внесли на розгляд Верховної Ради Проект закону «Про житлові товариства» (№ 3306), який розроблено з метою створення правового поля, що дозволятиме мешканцям всіх багатоповерхівок реалізувати своє право спільної власності на багатоквартирні будинки, обирати спосіб управління ними. Документ також пропонує механізми врегулювання питань ефективного утримання та збереження наявного житлового фонду. Законодавчим актом вносяться зміни до Земельного, Цивільного та Податкового кодексів України, скасовується Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Окрім цього, КПУ ініціює внесення зміни до статті 19 Закону України «Про охорону праці» (№ 3244). На думку автора законопроекту – Володимира Бідьовки, профілактичні заходи з охорони праці на підприємствах України потребують більшого фінансування. Цьому має сприяти нарахування обов‘язкових витрат на охорону праці на рівні не менше 0,5 відсотка від річної суми реалізованої продукції, робіт, товарів, послуг, а не від фонду оплати праці за попередній рік, як це врегульовано зараз.

Проект закону «Про внесення зміни до статті 34 Житлового кодексу Української РСР» (№ 3311) розроблений Спиридоном Кілінкаровим, передбачає, що громадяни, які проживають більше 5 років на орендованій квартирі чи в будинку, визнаються такими, що потребують поліпшення житлових умов та отримують право взяття на квартирний облік. Ще один законопроект комуністів у соціальній сфері – авторства Оксани Калетник та Ігоря Калєтніка – стосується спрощення процедури успадкування майна. Автори нормативно-правового акту (№ 3336) пропонують надати нотаріусам додаткові повноваження, а саме: дозволити встановлювати факти прийняття спадщини у разі пропущення строку подання заяви та визначати додатковий строк для її прийняття (при наявності поважних причин). Це мало би розширити можливості спадкоємців у здійсненні своїх прав на власність.

ВО «СВОБОДА»

Протягом вересня 2013 року депутати фракції ВО «Свобода» зареєстрували в парламенті 19 законодавчих ініціатив – 12 законопроектів і 7 проектів постанов. Половина ініційованих свободівцями проектів нормативних актів (10) стосується фінансово-економічних та господарських питань. На другому місці в законотворчому порядку денному депутатів ВО «Свобода» соціальні питання (4 документи), а також фігурує декілька проектів законодавчих актів, що стосуються сфери державного управління, екології та природокористування і охорони здоров’я. Питання гуманітарної політики, правосуддя, зовнішньої політики і безпеки взагалі не цікавили свободівців у вересні. Цього місяця свободівці, зокрема, зареєстрували законопроекти націлені на нейтралізацію наслідків так званої пенсійної реформи, зміцнення контролюючих функцій народних депутатів, скасування екологічного податку за утилізацію транспортних засобів, а також полегшення умов ведення вуличної торгівлі в тимчасових спорудах.

Соціальні проблеми та стандарти

З метою поліпшення демографічної ситуації, пом’якшення наслідків пенсійної реформи Юрій Михальчишин пропонує (№ 3212) надати право жінкам, які народили одну дитину і більше, виходити на пенсію раніше встановленого чинним законодавством віку. Зокрема, проектом пропонується надати жінкам, які народили одну і більше дітей та виховали її (їх) до шістнадцятирічного віку, право на достроковий вихід на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку на 2 роки за кожну дитину, за умови наявності не менше 20 років страхового стажу.

Іншим законопроектом (№ 3223), до розробки якого доклалася третина депутатів фракції ВО «Свобода», пропонується змінити порядок розрахунку максимального розміру пенсії, застосовуючи показник мінімальної пенсії за віком замість прожиткового мінімуму,  встановленого для осіб, які втратили працездатність. Максимальний розмір пенсії законопроектом обмежується розміром, який становитиме п’ять мінімальних пенсій за віком. Мінімальну ж пенсію пропонується збільшити до двох з половиною прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Загалом, законопроект розроблено з метою покращення матеріального становища малозабезпечених верств населення та зменшення різниці в розмірі гарантованого державою грошового забезпечення.

Політика та державне управління

Законопроект (№ 3171-2) Ігоря Швайки став реакцією на законотворчу ініціативу регіонала Андрія Пінчука, який запропонував (№ 3171), щоб право дорадчого голосу у роботі сесій місцевих рад надавалося депутатам і їхнім помічникам у порядок та спосіб, визначений відповідною радою. На думку колег Пінчука по парламенту (крім І. Швайки альтернативний законопроект зареєстрував також К. Бондарєв з фракції ВО «Батьківщина»), ініційований регіоналом законопроект націлений на обмеження контролюючої функції народних депутатів. Відтак, свободівець Швайка хоче законодавчо закріпити за народним депутатом право виступати на сесії місцевої ради з кожного питання порядку денного, яке розглядається, та брати участь в обговоренні таких питань. Обмеження такого права не допускається. Також помічник-консультант нардепа, на думку Швайки, повинен мати право виголошувати заяви від імені народного депутата України. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не вправі відмовити в присутності помічника народного депутата та заборонити виголошення заяви з відповідного питання порядку денного.

На посилення контролюючої функції депутатів також націлений законопроект авторства О. Мирного та І. Мірошниченка. Проектом документу (№ 3274) пропонується встановити право народного депутата України на одержання інформації з питань, пов'язаних із здійсненням ним депутатських повноважень, від керівників підприємств, установ і організацій державної чи комунальної форми власності, а також від керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та підпорядкування, які протягом останніх трьох років брали участь у процедурах закупівель.

Медицина та охорона здоров’я

Олег Гелевей пропонує (№ 3326) запровадити спеціалізовану бригаду екстреної медичної допомоги (кардіореанімаційну, протишокову, токсикологічну, психіатричну) – як вид  бригади екстреної медичної допомоги. Спеціалізована бригада – це бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, до складу якої входить лікар-спеціаліст (наприклад, кардіолог, невропатолог, психіатр, педіатр) або лікар екстреної (швидкої) медичної допомоги з додатково отриманою спеціалізацією (наприклад, токсиколог). Спеціалізований санітарний транспорт для цих видів бригад повинен бути відповідно оснащений обладнанням в залежності від виду надання екстреної (швидкої) медичної допомоги. Завданням такої спецбригади є надання екстреної медичної допомоги людині у невідкладному стані, яку необхідно надати безпосередньо на місці події та під час перевезення людини до закладу охорони здоров’я у відповідно оснащеному спеціалізованому санітарному транспорті.

Економіка, гроші та господарство

Законопроектом № 3332 (ініціатори І. Мірошниченко, О. Мирний, О. Осуховський) пропонують вилучити з Податкового кодексу України ті положення, що унормовують та регламентують сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів при ввезенні на митну територію України. На думку депутатів, екологічний податок за утилізацію транспортних засобів ставить у нерівні умови імпортних та вітчизняних виробників автомобілів і суперечить угоді про технічні бар'єри в торгівлі в рамках СОТ. Депутати слушно наголошують, що цією угодою не дозволяється вводити обмежувальні заходи, які б ставили в привілейоване становище національних товаровиробників щодо виробників у країнах-членах Світової організації торгівлі. Однак основна аргументація авторів законопроекту перекручує зміст положень угоди на яку вони посилаються. Депутати трактують екологічний податок як обмежувальний захід, який ставить у привілейоване становище імпортерів, а не національних товаровиробників (як визначено угодою).

Олег Махніцький зареєстрував законопроект (№ 3156) націлений на спрощення умов ведення вуличної торгівлі, зокрема спрощення правил дозвільної системи та чітке встановлення норм щодо розміщення та експлуатації тимчасових споруд (ТС). Законопроект зокрема уможливлює встановлення ТС більшої площі, ніж це є зараз. Так, документом вводиться поняття «торгова галерея» – об’єднання прилеглих ТС загальною площею по зовнішньому контуру не більше 150 кв. м. Таким чином, якщо в чинному Законі «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що ТС може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей площею не більше 30 кв. м. по зовнішньому контуру, то в проекті закону О. Махніцького загальна площа ТС може складати 150 кв. м. Законопроектом також забороняється розміщення ТС, що здійснюють торгівлю тютюновою та алкогольною продукцією, на відстані менше 200 метрів від приміщень або території навчальних і дошкільних закладів, закладів охорони здоров’я, місць проведення спортивних змагань, закладів культури та дозвілля.

Законопроектом № 3166 депутати Михайло Блавацький та Олексій Кайда хочуть забезпечити оперативне надходження до Державного бюджету суми штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, які не сплачуються у добровільному порядку. Проблема полягає в тому, що за результатами розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів у 2012 році Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було накладено штрафів на загальну суму 48,79 млн грн, з яких було сплачено до Державного бюджету лише 3,22 млн грн. Відтак, законопроектом передбачається зарахування постанов Національної комісії про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів до виконавчих документів, які підлягають примусовому виконанню державною виконавчою службою.

Депутати О. Мирний, І. Мірошниченко та О. Кайда вирішили врегулювати (№ 3267) існуючу проблему погашення заборгованості та поточних платежів по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, по страхових внесках, по відшкодуванню до Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. З цієї метою ними, зокрема, пропонується передбачити можливість для платників розстрочити на 36 місяців суму заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У випадку сумлінного виконання платником договору про розстрочення єдиного внеску штрафні санкції та пеня, пов’язані із розстроченою заборгованістю, не нараховуються.

Переймалися цього місяця законотворці ВО «Свобода» і врегулюванням питань управління об’єктами державної власності – культовими будівлями, фортецями і майном, що належать до пам’яток культурної спадщини (№ 3194-2). Депутати (О. Сиротюк, М. Головко, О. Кайда) пропонують, щоб договори, що передбачають передачу у користування чи управління пам’ятки обов’язково містили положення щодо охорони пам’ятки, у тому числі щодо цільового використання пам'ятки, робіт, які зобов'язується провести на пам'ятці з метою утримання її в належному стані особа, якій передаються права користування чи управління пам'яткою. Невиконання умов щодо охорони пам’ятки є підставою для розірвання договору, що передбачає передачу у користування чи управління пам’ятки.

Два взаємопов’язаних законопроекти зареєстрували депутати О. Сиротюк, М. Головко і Є. Мельник, з метою зрівняння у правах суб'єктів господарської діяльності державної та комунальної форми власності в частині надання державних гарантій за їх зобов'язаннями. Ініціатори пропонують внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (№ 3210-1) та Господарського кодексу України (№ 3209-1), якими передбачити можливість надання державних гарантій за зобов'язаннями підприємств, установ, організацій державної та комунальної форми власності для кредитування проектів інвестиційного характеру на об'єктах, що мають загальнодержавне значення.

ПАРТІЯ «УДАР»

У вересні депутати фракції «УДАР» зареєстрували у Верховній Раді лише 9 законодавчих ініціатив: 6 проектів законів та 3 проекти постанов. Традиційно, частина законодавчих ініціатив стосується економічних та господарських питань, а також сфери державного управління. Натомість, цього місяця ударівці не ініціювали жодного законопроекту в сфері правосуддя та боротьби з корупцією, що в попередні місяці була найпопулярнішою в законотворчій роботі фракції «УДАР». Ключовими питаннями, що потрапили в поле зору ударівців протягом останнього місяця були забезпечення належної якості харчових продуктів, спрощення регулювання господарської діяльності, доступності якісної питної води, призначення позачергових виборів Київського міського голови і ради.

Економіка, гроші та господарство

Групою депутатів-ударівців (О. Продан, Н. Агафонова, Ф. Негой, О. Бєлькова, С. Каплін та Р. Павленко) зареєстровано Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» (№ 3102-1), основним завданням якого є вдосконалити систему державного контролю в сфері безпечності харчових продуктів з урахуванням вимог законодавства ЄС та мінімізувати втручання держави у сферу виробництва та обігу харчових продуктів. Зокрема, пропонується створити єдиний контролюючий орган для всієї харчової продукції, скасувати дозвільні процедури, які не існують в ЄС, запровадити європейські принципи регулювання ГМО, встановити деталізовані вимоги до процедур державного контролю харчових продуктів на ринку України та імпортної продукції відповідно до європейської практики, вдосконалити термінологію з метою забезпечення її гармонізації із законодавством ЄС. Законопроект покликаний врегулювати відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначити порядок забезпечення безпечності харчових продуктів, що виробляються та перебувають в обігу, ввозяться на митну територію України та/або вивозяться з неї.

З метою спрощення дозвільної системи та полегшення умов ведення бізнесу авторський колектив у складі 6 нардепів (В. Кличко, В. Ковальчук, О. Продан, В. Наливайченко, В. Чумак, Р. Павленко, П. Розенко) зареєстрував законопроект «Про ліквідацію надмірного регулювання» (№ 3256). Законопроект передбачає зупинити дію 87 положень законодавчих актів України, якими встановлено необхідність отримання суб’єктами підприємницької діяльності дозвільних документів та/або встановлено норми, які регулюють господарську діяльність. На думку авторів, такі нововведення звільнять виробництва від адміністративного та корупційного тиску, створять умови для конкурентоспроможності українських товарів і послуг.

Ще один законопроект депутата Р. Сольвара (№ 3235 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України») має на меті вирішити проблему доступу населення до якісної питної води. Оскільки у Державному бюджеті України на 2013 рік взагалі відсутні видатки на виконання державної цільової програми «Питна вода», то народний обранець пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу України та спрямувати кошти, які надходять до Держбюджету та місцевих бюджетів від збору за спеціальне використання води на водоохоронні заходи (розчистку водойм та русел річок і підтримання їх у належному стані, перекидання води у маловодні регіони, відновлення джерел та витоків річок), а також на фінансування проектів із модернізації та розвитку систем централізованого водопостачання і водовідведення.

Законопроект № 3215-1 (автори Н. Агафонова, О. Продан, В. Наливайченко, Т. Кутовий, О. Бєлькова, А. Путілов, В. Чугунніков) націлений на запобігання зловживань посадовими та службовими особами контролюючих органів, а також з метою посилення їхньої відповідальності за шкоду, заподіяну платнику податків незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю. Документом передбачається відшкодування таких збитків за рахунок коштів Державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу. Існуюча досі практика фактично унеможливлювала такі виплати, адже згідно Податкового кодексу відшкодування мало відбуватися за рахунок бюджетних коштів, передбачених таким контролюючим органом. У випадку, коли відповідний контролюючий орган не передбачив таких коштів, то господарюючий суб’єкт не отримував жодної компенсації. Крім того, ініціатори передбачають можливість зворотної вимоги від посадової або службової особи контролюючого органу на користь держави в розмірі виплаченого відшкодування.

Медицина та охорона здоров’я

Законопроектом № 3226 «Про внесення змін до Повітряного кодексу України», що зареєстрований народним депутатом Р. Сольваром, пропонується посилити контроль якості медичної сертифікації авіаційними медичними центрами авіаційного персоналу, а Головним центром авіаційної медицини встановити Державний авіаційний медичний центр цивільної авіації України. Такі кроки, на думку ініціатора законопроекту, сприятимуть підвищенню об’єктивності проведення медичної сертифікації та дослідженню й прогнозуванню факторів професійного довголіття пілотів.

Інші питання

Що стосується проектів постанов, то дві з них мають радше формальний характер, оскільки зареєстровані Валерієм Пацканом не в власної ініціативи, а в якості керівника парламентського комітету. Зокрема, це проекти постанов «Про відхилення проекту Закону України про електронний реєстр дітей дошкільного віку» та «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 9 Закону України «Про громадянство України». Крім того, група депутатів-ударівців (В. Кличко, В. Ковальчук, Н. Новак, В. Чумак) 17 вересня зареєструвала Проект постанови «Про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на 15 грудня 2013 року». Актом пропонується вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення виборів 15 грудня 2013 р. за рахунок коштів Державного бюджету України.

ПОЗАФРАКЦІЙНІ  ЗАКОНОПРОЕКТИ

У вересні 2013 року позафракційні депутати самостійно підготували 12  законопроектів. Найбільше позафракційні обранці займалися економічною проблематикою (5 проектів). Депутати також приділяли увагу соціальнім проблемам (2 проекти), політиці та державному управлінню (2 проекти), екології та природокористуванню (2 проекти), місцевому самоврядуванню (1 проект). На відміну від попередніх місяців, позафракційні депутати не цікавилися гуманітарною політикою,  медициною та охороною здоров’я, зовнішньою політикою, національною безпекою та обороною.

Економіка, гроші, господарство

Лев Миримський  у законопроекті № 3289 пропонує зміни до Закону України «Про оренду землі». Законопроект передбачає, що у разі зведення орендарем на орендованій земельній ділянці об’єктів будівництва, зайняття сільськогосподарським виробництвом або іншою підприємницькою діяльністю, строк оренди цієї земельної ділянки не може бути меншим ніж 49 років. Як зазначає депутат, чинне законодавство створює широкі можливості  для маніпуляцій зі строками оренди земельних ділянок з боку орендодавця. Цією ж проблемою опікувався народний депутат Василь Кравчук. У законопроекті № 3206 депутат пропонує визначити у Земельному кодексі України, що оренда земельної ділянки може бути короткостроковою – не більше 10 років, та довгостроковою – не менше 10 років та не більше 50 років. У той же час депутат ініціює встановлення мінімального строку оренди сільськогосподарських угідь – 10 років.

Ігор Єремеєв ініціює зміни до Земельного кодексу України щодо можливості надання земель Водного фонду у постійне користування природоохоронним установам (№ 3208). Крім цього, пропонується звільнити ці установи від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Депутат Василь Петьовка у законопроекті № 3185 пропонує встановити диференційовану вартість ліцензії на право оптової торгівлі винами, виноматеріалами власного виробництва, в залежності від обсягів річного виробництва. Натомість, В’ячеслав Кутовий ініціює скасування акцизного податку на ввезення скрапленого газу для комунально-побутових потреб населення (№ 3228-1).

Соціальні проблеми та стандарти

Віктор Балога у законопроекті № 3205 пропонує розширити перелік документів, які надаються батьками для призначення допомоги при народженні дитини. Крім свідоцтва про народження дитини, передбачається надання батьками довідки про забезпечення належних умов для повноцінного утримання та виховання раніше народжених дітей. Депутат вважає, що допомога при народженні дитини стала для деяких сімей засобом заробітку при відсутності бажання у подальшому виховувати своїх дітей.

Політика та державне управління

Позафракційний депутат Віктор Балога у законопроектах № 3329 та 3224-1 ініціює запровадження електронного підрахунку на виборах народних депутатів України та виборах Президента України. Автор законодавчої ініціативи посилається  на досвід  Естонії щодо запровадження електронної системи голосування. Балога пропонує за допомогою технічних засобів, електронних виборчих скриньок, спростити процедури підрахунку голосів виборців. Згідно задуму депутата, програмно-апаратні комплекси забезпечать автоматизоване приймання, розпізнавання і підрахунок виборчих бюлетенів, формування та друк протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, збереження на мобільному носії інформації про результати голосування та її передачу виборчим комісіям вищого рівня. Електронна виборча скринька складатиметься із скануючого пристрою, який встановлюється на напівпрозорій скриньці і комплекту периферійного обладнання, яке забезпечує друк протоколів дільничної виборчої комісії, взаємодію між обладнанням, передачу даних.

Екологія та природокористування

Група позафракційних депутатів(Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк, Сергій Лабазюк) у спільному законопроекті № 3236-1 ініціюють посилення адміністративної відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища. Зокрема,  передбачається суттєве збільшення штрафів за відповідні дії.

Віктор Балогау законопроекті № 3265 опікується проблемами доступу громадян до прибережних захисних смуг водних об'єктів та пляжів. Законопроект врегульовує різні аспекти встановлення прибережних захисних смуг, користування пляжними зонами,  доступу громадян на земельні ділянки санаторіїв та лікувально-оздоровчих закладів.

Місцеве самоврядування

Лев Миримський зареєстрував Проект закону «Про столицю Автономної республіки Крим – місто Сімферополь». Цей законопроект визначає столичні функції Сімферополя,  особливості реалізації в цьому місті місцевого самоврядування. 03 жовтня 2013 року Миримський відкликав свій законопроект.

 

МІЖФРАКЦІЙНІ ЗАКОНОПРОЕКТИ

У вересні 2013 року представники різних фракцій спільно зареєстрували 22 законопроекти. Найчастіше депутати знаходили консенсус щодо економічних (6 проектів) та гуманітарних проблем (5 проектів). Політика та державне управління – 3 проекти, правоохоронна система та правосуддя – 2 проекти, екологія та природокористування – 2 проекти, місцеве самоврядування – 2 проекти, соціальні проблеми та стандарти – 1 проект,  медицина та охорона здоров’я – 1 проект.

Економіка, гроші, господарство

Олег Кулініч(Партія регіонів), Степан Івахів(позафракційний),Валерій Лунченко(ВО «Батьківщина») ініціюють зміни у законодавчому регулюванні використання земель  сільськогосподарського призначення (№ 3316). Зокрема, пропонується встановити мінімальний строк оренди земель сільськогосподарського призначення (12 років), визначити обов’язок землекористувача відшкодовувати збитки, пов’язаний із погіршенням якості ґрунту, передбачити проведення кожні шість років лабораторного аналізу стану ґрунтів.

12 народних депутатів України (Сергій Лабазюк (позафракційний), Станіслав Скубашевський (Партія регіонів), Ольга Борита (КПУ), Олег Лукашук (ВО «Батьківщина»), Віктор Чумак («УДАР») та інші) спільно внесли законопроект № 3298 щодо удосконалення оціночної діяльності. Законопроект передбачає скасування плати за оцінку земельних ділянок при оформленні спадщини. У своєму висновку Головне науково-експертне управління Верховної Ради України рекомендує за результатами розгляду в першому читанні повернути цей законопроект на доопрацювання. Натомість, позафракційний Григорій Заболотний та член фракції Партії регіонів Катерина Ващук ініціюють включення до переліку товарів та послуг сільськогосподарського призначення операцій з виробництва дубленої (чиненої) шкіри без подальшої обробки (№ 3207). Включення до переліку означатиме спеціальний режим оподаткування цих операцій. Олександр Бобков (Партія регіонів) та Геннадій Зубко (ВО «Батьківщина») підготували законопроект № 3259 щодо встановлення основних вимог до процедури видачі (відмови у видачі), переоформлення, видачі дублікату, анулювання дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву.

9 народних депутатів України (Андрій Парубій (ВО «Батьківщина»),  Ярослав Гінка («УДАР»), Олег Канівець (позафракційний) та інші) пропонують визначити двомісячний термін прийняття рішень стосовно надання дотацій та субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам та їх перерахування розпорядникам нижчого рівня (№ 3268). Як зазначають депутати, в Кабінеті Міністрів України склалася негативна практика приймати постанови про надання субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам через п'ять-шість місяців після прийняття Закону про Державний бюджет України на наступний рік.

13 народних депутатів України (Олесь Доній (позафракційний), Юрій Благодир (Партія регіонів), Володимир Литвин (позафракційний) та інші) у законопроекті № 3199 пропонують зменшити перелік товарних позицій, які підлягають пільговому порядку накладення мита. Це стосується друкарських фарб та компонентів, оскільки вони у достатній кількості і якості виробляються на території України.

Іван Кириленко (Батьківщина), Катерина Ващук, Борис Дейч (Партія регіонів) у проекті № 3157 мають уточнити у чинному законодавстві базові для сфери виноробства терміни («вино столове», «коньяк України») та ввести в законодавчій обіг нові поняття («клепка», «мікроклепка», «метод збагачення», «підприємство нового технологічного циклу виробництва»). На думку депутатів, ці уточнення сприятимуть гармонізації українського законодавства із кращими світовими практиками регулювання цієї сфери.

Гуманітарні проблеми

Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) та Лілія Гриневич (ВО «Батьківщина») внесли Проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з розладами аутичного спектра: проблеми та шляхи їх вирішення». Депутати пропонують провести це слухання 04 квітня 2014 року (№ 3314).

Народні депутати України Лілія Гриневич (ВО «Батьківщина»), Сергій Тігіпко, Юрій Мірошниченко, Василь Хмельницький (Партія регіонів), Віктор Балога (позафракційний), Ростислав Павленко («УДАР»), Олександр Сич (ВО «Свобода») ініціюють прийняття Верховної Ради України щодо відзначення 400-річчя Національного університету «Києво-Могилянська академія» (№ 3254). Необхідність прийняття цієї Постанови обґрунтовується незадовільним станом виконання Указу Президента України від 25 червня 2008 р.
№ 583/2008 «Про відзначення 400-річчя Національного університету «Києво-Могилянська академія».

13 народних депутатів України (Олесь Доній (позафракційний), Юрій Благодир (Партія регіонів),  Володимир Литвин (позафракційний), Ігор Рибаков (позафракційний), Віктор Тихонов (Партія регіонів), інші обранці) у законопроекті № 3198 передбачають, що при проведенні процедур закупівлі послуг на випуск книжкової продукції замовником встановлюється вимога щодо обов'язкового використання учасником процедур закупівлі друкарських фарб вітчизняного виробництва.

8 народних депутатів України (Ганна Герман (Партія регіонів), Валерій Пацкан («УДАР»), Богдан Бенюк (ВО «Свобода»), Ірина Луценко (ВО «Батьківщина»), Василь Самойленко (КПУ)) пропонують провести 16 жовтня 2013 року парламентські слухання на тему «Забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок. Проблеми і дієві механізми їх вирішення».

Політика і державне управління

Адам Мартинюк (КПУ) та Сергій Гриневецький (Партія регіонів) підготували проект змін до різних Законів України, яким врегульовується діяльність Управління державної охорони та інші аспекти державної охорони посадових осіб (№ 3309).

Депутати Давид Жванія (Партія регіонів), Володимир Бондаренко, Руслан Князевич (ВО «Батьківщина») зареєстрували Проект Постанови Верховної Ради України «Про зняття з розгляду Проекту Закону «Про територіальну організацію виборів і референдумів в Україні» (№ 0863/П).

Місцеве самоврядування

Валентин Королюк, Валерій Кальченко (ВО «Батьківщина»), Володимир Олійник, Олег Парасків (Партія регіонів) ініціюють прийняття Закону України «Про правовий режим спільного майна територіальних громад» (№ 3260). Як зазначають депутати, цей закон має  встановити детальні процедури управління районними та обласними радами об’єктами спільної власності територіальних громад.

Охорона здоров’я та медицина

Борис Дейч (Партія регіонів), Сергій Сас (ВО «Батьківщина»), Ярослав Дубневич («УДАР»), Василь Пазиняк (ВО «Батьківщина») у законопроекті № 3229 пропонують спрямовувати кошти від проведення державних лотерей в Україні на фінансування закупівлі високовартісного обладнання для онкологічних диспансерів.