Що корисного можуть зробити 1800 людей? Та багато чого можуть, але також і запобігти кільком тисячам порушень на виборах. 

Для цього лиш треба усім зібратись, пройти навчання, кілька симуляцій та інструктажів і піти на дільницю, де почнеться найважливіше. Там доведеться завертати людей без паспортів, які "так всю жизнь голосують" або фанатів вислати фото бюлетеня "другу". Кол-центр прийме 10 000 повідомлень, комунікаційники напишуть майже 300 новин з регіонів, пройде дванадцять годин голосування і вуаля, вже починають неправильно рахувати голоси, не впускати вас на дільниці чи не перешкоджати спостереженню.

Одна доба, настільки насичена подіями, що вигляд ідеального набору виглядає як "тривожний наплічник" на випадок наступу зомбі чи вірусу. 

Спостерігачам і спостерігачкам погрожували, випихали, проганяли, не впускали, затуляли спинами, просили видалити відео. А що вже про них думали ДВК, коли ті не давали їм заповнювали протоколи "в зошиті" чи олівцем, а потім на ТВК ще й діставали за переписування. Ми розумієм, що кожне зафіксоване порушення це маленький подвиг (або великий, залежно від обставин) і на ваших плечах та даних лежить поліпшення виборів у цій країні, від циклу до циклу. Те, що зараз видається як норма і порядок, ще 10 років тому могло викликати тільки саркастичний сміх над наївними.

Дільниці закривались, а друга зміна спостерігачів виходила на полювання за порушеннями.

Минулого року на президентських виборах ми писали, що всі разом за цю добу недоспали два роки життя однієї людини. Ось ми повторили це знову, тільки на важчих виборах.

Спасибі за те, що витримали і зробили міста та села трохи кращими, спостерігаючи за виборами в них. 
До зустрічі в других турах, де це відбудеться.
І ми ще не спимо разом із тими, хто продовжує спостереження в територіальних комісіях.