“Скажи мені хто твій друг - я скажу тобі хто ти” каже народна мудрість. У випадку з депутатами цей вислів можна перефразувати в “Скажи мені з ким ти спільно голосуєш - я скажу хто ти”. Цікаво з ким кожен конкретний депутат голосує найбільш подібно. Таким чином можна виявити неочікувані політичні зв’язки.

Для міст, в яких запущені локальні сервіси rada4you.org перевірити спільні голосування значно простіше. 

Розглянемо як це зробити на прикладі сервісу для аналізу голосувань  Львівської міської ради lviv.rada4you.org

Для цього зайдемо в розділ “Депутати” на головній сторінці порталу.

 

sp1

 

Після цього потрібно знайти потрібного депутата за допомогою пошукового рядка, або алфавітного покажчика.

 

sp2

 

Обираємо сторінку депутата Петра Адамика. 

 

sp3

 

Просколивши сторінку, оберемо опцію “Друзі по голосуванню”.

 

sp4

 

Виконавши цю операцію, ми отримаємо перших 5 депутатів, які найчастіше голосують аналогічно депутату, якого ми досліджуємо. Цей показник обраховується за кількістю однакових голосувань при присутності обидвох депутатів під час голосування. тобто, за умови відсутності ці голоси не враховуються.  В інфографіці містяться числові значення  таких співпадінь у відсотках від кількості голосувань, на яких були присутні обидва депутати.

 

sp5

 

Щоб відкрити список наступних 5 депутатів за відсотком спільних голосувань, потрібно натиснути кнопку “Більше”. Таким чином, можна відкрити весь список міської ради.

Ми бачимо, що депутат не голосує абсолютно синхронно з жодним з колег. Найбільше спільних голосувань у Петра Адамика з представником його фракції, Юрієм Моравецьким, 72%. Троє з п’ятірки “друзів по голосуванням” представляють фракцію, до якої входить депутат. По одному - з Громадянської позиції та Самопомочі.

 

sp6

 

Григорій Козловський, як і Петро Адамик входить до фракції "Блок Петра Порошенка"

Цікаво виглядає  і остання п’ятірка цього списку. Так, в неї входить Григорій Козловський (23% спільних голосувань), який, як і Петро Адамик, входить  до фракції "Блок Петра Порошенка". А от з міським головою міста Андрієм Садовим депутат має досить низький показник спільних голосувань (21%).

Вже вище сказано, що у Григорія Козловського досить низькі показники спільного голосування з депутатом своєї фракції. Тому розглянемо та спробуємо розібратися за допомогою сервісу rada4you, як та чому так голосує даний депутат. Слід зазначити, що з відкритих джерел відомо, що це найбагатший депутат Львівської міської ради відповідно до поданих в 2017 році декларацій.

Тож, аналогічним способом знаходимо його сторінку на порталі.

 

sp7

 

Одразу варто зазначити, що депутат має високий рівень голосування проти лінії фракції. Їх перелік можна переглянути трохи нижче в розділі “Деталі голосувань/Голосування проти фракції”.

 

sp8

 

Варто зауважити невисокий відсоток участі депутата в голосуваннях. Григорій Козловський під час голосувань був відсутній на 41%, а 43% - не голосував. 

Якщо перейти в розділ “Друзі по голосуванню” ми отримаємо наступну картину.

 

sp9

відсоток спільних голосувань з міським головою, Андрієм Садовим, складає 31%, і він третій в списку “Друзів по голосуванню” Козловського

 

Григорій Козловський, як правило, займає іншу позицію від більшості депутатів під час голосувань. Це чітко прослідковується в показниках спільних голосувань, найвищий з яких, 32%, з представником Укропу, Іваном Гриндою. Цікаво, що відсоток спільних голосувань з міським головою, Андрієм Садовим, складає 31%, і він третій в списку “Друзів по голосуванню” Козловського. Частково це можна пояснити досить високим відсотком “не голосував”, як і в міського голови. Характерною є відсутність в першій п’ятірці “друзів” представників “рідної” фракції Блоку Петра Порошенка, найближчий по позиції з яких, Сергій Івах, на 11 позиції з показником спільних голосувань 28%.

Якщо постійних однодумців у Григорія Козловського під час голосувань не виявлено, то опонент прослідковується досить чітко. З представником Самопомочі, Назаром Бачишиним лише 2% однакових голосувань. Також, явно прослідковується різні позиції з представниками фракції Самопоміч, які займають 8 з 10 позицій в “останній десятці” спільних голосувань.

 

sp10

 

Таким чином, за невеликий проміжок часу можна отримати інформацію про синхронність голосувань окремих депутатів, та виявити ймовірні явні і неочевидні зв’язки між окремими депутатами, чи спростувати  їх наявність.

Нагадуємо, що локальні сервіси Rada4You мають уже шість міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org 

Луцьк https://lutsk.rada4you.org 

Львів https://lviv.rada4you.org 

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org 

Харків https://kharkiv.rada4you.org

Кривий Ріг https://zbs.dp.ua 

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org