У попередніх блогах ми публікувалидосить технічну інформацію та яким чином користуватися API сервісів rada4you. Як стягувати дані, які можна в подальшому більш глибше аналізувати. У вас виникли запитання такі як: що саме з цього можна зробити, які публіцистичні матеріали можна створити на основі цих даних, як саме порівнювати ці дані тощо. На прикладах, що ми спробуємо більш доступно та предметно пояснити, як практично використовувати дані не лише для статистики.

Відвідуваність депутатів

У своїй роботі ми часто стикалися з такими ситуаціями, де нам розповідали чому та за яких важливих обставин депутат не з’являється на засідання міської ради. Це досить просто виявити, якщо скористуватися інструкцією Як отримати дані голосувань депутатів міської ради за 5 хвилин”.

На виході ми матимемо таблицю у якій можна легко зробити топ-рейтинг депутатів та як вони відвідують своє робоче місце.

r4y4

де

first_name- ім’я депутата;

last_name- прізвище депутата;

dep_id- унікальний ідентифікатор депутата;

rebellions- кількість голосів, коли депутат голосував проти лінії фракції. Такий показник обраховується для фракцій, де не менше 5 депутатів;

not_voted- кількість голосувань, коли депутат не голосував;

absent- кількість випадків, коли депутат був відсутній;

against- кількість випадків, коли депутат проголосував “проти”;

aye_voted- кількість випадків, коли депутат проголосував “За”;

abstain- кількість випадків, коли депутат утримався;

votes_possible- кількість голосувань міської ради в визначений період;

votes_attended- кількість голосувань, на яких депутат був присутній.

Отже, для нашого простого аналізу щодо відвідуваності депутатів потрібна стовпчик “absent- кількість випадків, коли депутат був відсутній”. Саме за цим стовпчиком ми визначаємо найбільшого рекордсмена.

Ну визначили ми хто не відвідує засідання і що, запитаєте ви?

З цього аналізу ми можемо дізнатися не тільки, хто не виконує свої зобов’язання перед виборцями, а й відслідкувати, до прикладу, певні важливі голосування на яких міг використовуватися адміністративний ресурс.

Звягільський з’явився тільки на голосування, що стосувалося призначення Луценка.

З таких прогульників ми можемо переглянути на яких голосуваннях вони були присутніми і далі уже дивитися, чи були ці голосування пріоритетними та для кого вони такими були.

Такий підхід використовується не тільки у Верховній Раді (коли народний депутат, до прикладу, Юхим Звягільський з’являвся у ВРУ тільки на дуже важливі голосування), а й у місцевих радах.

D3 vis Звягільський Юхим Леонідович exported to PNG

Так, коли було голосування за Постанову про призначення Юрія Луценка на посаду Генерального прокурора, Звягільський з’явився тільки на голосування, що стосувалося даного рішення.

У Харківській міській раді Олександр Фельдман з фракції “Наш край” за останні сесії (пів року) взагалі не голосував за всі питання. Тобто, депутат приходив (чи його картка) у сесійну залу, але жодного разу не натискав на якусь із кнопок. Врешті на 19 сесії у 2018 роціповноваження цього депутата були припинені.

харків не голосував

Підмочена дисципліна

Можна подивитися наскільки дисципліна новообраних депутатів за роки почала шкутильгати. Спробуємо розібратися з цим на прикладі депутата Львівської міської ради Юлії Гвоздович. У 2015 році депутатка фракції “Українська Галицька партія” не пропустила жодного голосування. Однак, вже літом 2018 року ми бачимо, що таких голосувань стало 670. Коли команда Rada4You вперше у рейтингу депутатів-рекордсменів прогульників вказала пані Гвоздович, то нам спробували пояснити такий стан речей нещодавнім материнством. Але й у 2017 році 571 раз Юлія Гвоздович була відсутня, у 2016 році — 382. Хоча зайшовши на сторінку депутатки можна побачити, що Юлія Орестівна веде активне соціальне та політичне життя, але поза межами сесійної зали.

Гвоздович

Загалом по аналізу таких голосувань можна переглянути наскільки всеукраїнські опозиційні фракції на місцях теж є дійсно опозиційні. На прикладі Харківської міської ради тільки депутати із “Самопомочі” утримувалися найбільше. Майже в унісон 53 і 52 голосувань Захар Мазняк та Ігор Черняк відповідно.

харків утримався

Голосували проти депутати з фракції “Самопоміч” максимально 7 та 5 разів. Це Олена Горошко та Марія Мезенцева відповідно.

харків проти

А от безапеляційно “За” голосувало 14 депутатів всі 140 голосувань з фракції “За Харків, за Відродження” лідером якої є міський голова.

харків так 2

Тому в такій ситуації наскільки можливо бути опозиційними та намагатися щось змінити питання риторичне.

Святий прогульник

Завантаживши дані по Львівській міській раді відразу, що може кинутися в очі, що міський голова з відвідуванням засідань у 83% не голосував (не тиснув на жодну з кнопок) 70% всіх голосувань. Як це можна пояснити? Чому у міського голови позиція “не голосувати”?

Як виявилося, то все доволі банально. Пан Садовий просто відкриває сесію, лишає свою картку і покидає залу. Чому ж у час боротьби з “кнопкодавством” лідер такої опозиційної фракції чинить таким способом? А тим більше, зважаючи на купу заяв та оскаржень голосувань через “кнопкодавство” самої фракції у Верховній Раді?

Як пояснювали у міській раді, то просто система електронного голосування“Віче” не може працювати без картки міського голови. Однак, звернувшись до даних по голосуваннях ми можемо стверджувати, що це не так. Є голосування на яких пан міський голова був відсутній і депутати могли вільно голосувати. Тому, якщо фактично прирівняти всі “не голосував” до фактичного “відсутній” міський голова Львова є рекордсменом серед прогульників.

Садовий Андрій Іванович

Бунтарка по-Вінницькі

З даних по голосуваннях ми можемо подивитися, а хто з депутатів голосує найбільш відмінно, як його рідна фракція (проти лінії фракції). У Вінницькій міській раді майже всі депутати місцевої ради підтримують всі питання одноголосно. Але депутат Ганна Давиденко з фракції “Батьківщина” зі 193 голосувань утримувалася 35 разів, а 57 разів голосувала не так, як рідна фракція, ще 21 голосування просто не голосувала. Зважаючи на майже одноголосну ідилію у міській раді, такий депутат дуже вирізняється і є “бунтарем”.

давиденко

Локальні сервіси Rada4You можуть вам допомогти не тільки переглянути, як відвідує засідання та голосує ваш місцевий депутат, а й зробити аналіз, як міська рада підтримує цілі політики. Про що ми детальніше розповімо у наступних наших оглядах.

 

Нагадуємо, що локальні сервіси Rada4You мають уже шість міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org