У розпорядженні Центральної виборчої комісії, зокрема у служби розпорядника Державного реєстру виборців є чимала кількість інформації, частина з якої доступна у форматі відкритих даних. Проте, для отримання відкритих даних потрібно мати хоча б базові навички програмування та мати досвід використання протоколу SOAP. До того ж, за більш як рік існування порталу відкритих даних ДРВ на ньому так і не з’явилась інструкція для користувачів. Враховуючи це все, дані стають відкритими лише для певного кола осіб, які мають необхідні технічні навички.

Враховуючи це, ОПОРА додала усі дані ДРВ на власний портал відкритих даних. Окрім даних державного реєстру, на порталі можна отримати відкриті дані з останніх виборчих кампаній, соціальних мереж та інші дані які використовує ОПОРА у свої діяльності. Щотижня на порталі з’являтимуться нові набори даних, а також за необхідності оновлятимуться старі.

Сьогодні ж ми зупинимось на адресному реєстрі державного реєстру, який містить у собі адресну інформацію, яка використовується під час ведення ДРВ. Отримання його відбувається шляхом запитів за протоколом SOAP, по кожній адміністративно-територіальній одиниці, системний код якої зазначається в параметрах запита. Враховуючи що в Україні 29824 унікальних АТО та середній час відповіді сервера (0.4 секунди) для отримання повного набору даних потрібно мінімум 3 години часу (не враховуючи час на обробку та збереження результатів). Завантаження реєстру з порталу даних ОПОРИ ж займе менше хвилини часу.

Набір даних містить в собі таку інформацію:

  • ato_id – системний код АТО;
  • geon_id – системний код геоніму;
  • geon_name – назва геоніму;
  • builds_count – кілкість будинків у геонімі;
  • bld_id – системний код будинку;
  • bld_num – номер будинку;
  • bld_korp – номер корпусу;
  • bld_ind – поштовий індекс будинку;
  • bld_ps – номер виборчої дільниці, до якої включений будинок;
  • bld_area – номер виборчого округу

Ця інформація дозволяє визначити до якої виборчої дільниці або ж округу належить конкретна виборча адреса, або ж навпаки отримати перелік усіх вулиць та будинків, які входять до меж виборчої дільниці та округу. Окрім цього, цей набір даних може бути використаний не лише для встановлення виборчої дільниці, а й для прокладання маршруту до неї (на жаль такий сервіс досі ніким не створений).

Окрім цього набір даних містить чимало іншої цікавої інформації. Для прикладу, можна дослідити назви вулиць в Україні. Так в Україні найпопулярніша назва вулиці – Садова, а ось вулиць імені Гагаріна більше ніж імені Лесі Українки.

Вулиця Садова найпопулярніша не лише в усій Україні, а й в АР Крим, Донецькій, Луганській та Сумській областях.

Одразу в 9 регіонах найпопулярнішою назвою є вулиця Шевченка. Центральна ж найчастіше зустрічається у 5 областях.

Степовою найчастіше називають вулиці у Миколаївській та Кіровоградській областях.

А ось у Львівській області найпопулярніша вулиця Зелена.

Завантажити адресний реєстр.