Впродовж січня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області  аналізували матеріали у друкованих та онлайн-ЗМІ і виявили десятки випадків розміщення матеріалів з ознаками «джинси» на користь кандидатів у Президенти України. Усі матеріали не були марковані належним чином. Окрім того, виявили низку публікацій позитивного змісту про кандидатів ще до їхньої реєстрації.

Хоча чимало публікацій у ЗМІ про кандидатів після їх реєстрації містили ознаки передвиборної агітації, видання «забували» вказати, що матеріали є «політичною рекламою». Під час моніторингу спостерігачі не враховували публікації, які не містили інформації про пункти передвиборної програми чи не були спрямовані на висвітлення кандидата у позитивному світлі та були розміщені до офіційної реєстрації кандидата в ЦВК. Натомість, аби структурувати інформацію, описані у матеріалі публікації виокремлені у три окремі категорії – «джинса», позитивні згадки про зареєстрованих кандидатів у інформаційних матеріалах, а також «піар» потенційних кандидатів.

«Джинса» у волинських ЗМІ: від виступів до елементів програм

Під час аналізу волинських ЗМІ виявлено чимало інформаційних повідомлень про кандидатів у президенти, які не були марковані як «політична реклама», однак містили витяги із програм, передвиборні обіцянки, «рекламу» особистостей кандидатів, їхні заяви, заклики, ініціативи, позитивну інформацію про візити у різні регіони тощо. Такі матеріали можна розцінювати як «джинсу», оскільки, всупереч вимогам виборчого законодавства, вони розміщувались без належного маркування.

Зауважимо, що в результаті моніторингу виявлено чимало немаркованих матеріалів в інтернет-виданнях, розміщення яких не регламентується чинним виборчим законодавством. Нагадаємо, що Закон України «Про вибори Президента України» регулює лише друковані, телевізійні, радіо-ЗМІ та інформаційні агентства. Таким чином, в умовах сучасного інформаційного суспільства, коли одним із найпопулярніших джерел інформації є саме онлайн-ЗМІ, розміщення немаркованих матеріалів в таких виданнях можна розцінювати як порушення рівності кандидатів.

Протягом січня найбільшу кількістю публікацій з ознаками «джинси» виявлено у волинських ЗМІ на користь Валентина Наливайченка («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»). Центральна виборча комісія зареєструвала політика кандидатом у Президенти України 8 січня 2019 року. Інтернет-видання «Волинська правда» після офіційної реєстрації кандидата протягом 14-31 січня розмістило 24 матеріали про політика, які містили ознаки передвиборної агітації. У новинах публікували його заяви як кандидата, тези промови на з’їзді «Руху «Справедливість», інформацію про зустріч із посадовцями міжнародного рівня, обіцянки, заяви тощо. Йдеться, наприклад, про публікації «Наливаченко зустрівся із Головою делегації Міжнародного комітету Червоного хреста», «Правоохоронні органи та суди повинні забезпечити невідворотність покарання за порушення на виборах», - Наливайченко» , «Час говорити правду»: промова Валентина Наливайченка на всеукраїнському з’їзді (відео)», «Валентин Наливайченко у трійці лідерів президентських перегонів за рівнем виконання обіцянок»  та інші.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 1

Також виявлені матеріали, у яких анонсували програму кандидата «Час справедливості», яку той публікує на власному YouТube-каналі. Зауважимо, що жодна із публікацій не маркована як «політична реклама».

Також у ЗМІ зафіксовано публікації з ознаками «джинси» на користь Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). ЦВК зареєструвала його кандидатом під час свого засідання 15 січня. Так, на сайті газети «Волинь» 19 січня у рубриці «Політика» розмістили публікацію під назвою «Демократичні сили визначилися з єдиним кандидатом у президенти». Відповідно, аналогічний матеріал опублікували й у друкованому варіанті видання.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 2

24 січня в газеті «Вісник і К» у рубриці «Вибори» також розмістили матеріал «Гриценко представив команду і показав виборчий штаб». У публікації переважно розповідають про тих, хто увійшов до складу команди Гриценка, однак наводять і цитати політика, де він, наприклад, запевняє, що немає «жодних зобов’язань перед олігархами», а також цитують виступ кандидата перед журналістами, де він обіцяє чого не буде робити у разі, якщо стане президентом.

Позитивні згадки про зареєстрованих кандидатів у інформаційних матеріалах

Як «піар»-публікації розцінювали матеріали, які містили згадки імен та прізвищ уже зареєстрованих кандидатів, однак  у тексті не було явних ознак агітації (прямих закликів голосувати чи не голосувати за кандидатів), елементів виборчих програм чи заяв кандидатів.

Так, видання «Волинська правда» 27 та 28 січня розміщувало новини про те, що молодь долучається до «Руху» Справедливість», та про те, що лучани можуть звертатися за допомогою до кол-центру «Руху «Справедливість». Окрім того, сайт повідомляв, що завдяки партії Валентина Наливайченка очистили дороги на Чернігівщині.

Стосовно Анатолія Гриценка «Волинська правда» 23 січня двічі опублікувала новину «Інша кампанія», у якій розповідається, що колишній заступник голови СБУ став заступником керівника виборчого штабу кандидата. Того ж дня тут розмістили новинупро відкриття штабу Гриценка у Луцьку. Також 31 січня ресурс розмістив повідомлення про те, що кандидат у президенти подав до суду на ЦВК. 24 січня новину«Інша кампанія. Як працює волонтерський штаб Гриценка в Луцьку. ФОТО» розмістили на сайті «Перший канал соціальних новин». 30 січня «Волинська правда» також розмістила матеріал зі згадкою про кандидата – «Анатолій Гриценко пояснив, чому не пішов служити в АТО». Аналогічну новину із заголовком  «Гриценко розповів, чому він відкосив від армії» того ж дня опублікувало видання «Волинь. Ua».

23 січня сайт «Т1 – портал твого міста» розмістив публікацію-передрук із Facebook-сторінки кандидата Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»). У новині «Вчинок джентльмена: Садовий закликав Тимошенко поступитися йому місцем»  повідомляють, що лідер «Самопомочі» закликав свою опонентку вийти з передвиборчої гонки.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 3

Після реєстрації 25 січня в одному інтернет-ЗМІ також була згадка про кандидата Іллю Киву («Соціалістична партія України»), у якій йшлося про перший крок після виборів. Новина мала назву «ЦВК зареєструвала 20 кандидата у президенти» та з’явилася 25 січня на шпальтах «Першого каналу соціальних новин».

03.02.2019 News Volyn Djynsa 4

Публікації зі згадкою імені Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батківщна»)  теж неодноразово з’являлися на шпальтах ЗМІ після її реєстрації. На відміну від публікацій про інших політиків, матеріали про неї не завжди були з позитивним відтінком. Так, 27 січня інтернет-видання «Волинь. Ua» розмістило публікацію «Без власного житла та авто: Тимошенко оприлюднила «бідну» декларацію». Також кілька видань публікували новини стосовно того, що після з’їзду Юлії Тимошенко волинські кіборги відмовляються від нагород. Наприклад, 31 січня на «Першому каналі соціальних новин» з’явилася обширна публікація «Кіборги і політика, або Чому через Тимошенко посварилися атовці», де згадують ім’я кандидатки.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 5

28 січня, у день реєстрації в ЦВК Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»)видання «Волинь. Ua» оперативно розмістило новину «Руслан Кошулинський – кандидат у Президенти України (ДОКУМЕНТ)» . Того ж дня тут розмістили матеріал «Як прагне змінити країну кандидат у Президенти від націоналістів Руслан Кошулинський?», у якому описані кроки плану «докорінних перетворень єдиного кандидата від об’єднаних націоналістичних сил». Наступного ж дня тут з’явилася публікація із виступом кандидата на урочистих заходах до річниці бою під Крутами «Москву не можна просити – на неї треба тиснути, – Руслан Кошулинський». 30 січня ресурс також опублікував новину про підтримку кандидата з боку Дмитра Яроша.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 6

Згадки про кандидата Віталія Купрія, зареєстрованого ЦВК 15 січня, пов’язані з його візитом до Луцька. Так, 29 січня «Перший канал соціальних новин» опублікував новину про те,  що кандидат приїде до Луцька. Окрім того, після виступу Купрія на сесії Луцькради видання «Т1 – твій портал»,«Волинська правда»,«Перший канал соціальних новин» та інформаційне агентство «Волинські новини» зробили новини із його тезами.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 7

Фальстарт «піару» кандидатів: «іміджеві» згадки про потенційних кандидатів

У ході моніторингу спостерігачі виявляли матеріали на користь тоді ще імовірних кандидатів, яких згодом зареєструвала Центральна виборча комісія. Під час аналізу також враховували лише публікації, які містили заяви про дії після перемоги на виборах, тези з партійних з'їздів, які висували кандидатів,  чи їхні передвиборні обіцянки.

Так, наприклад, видання «Волинська правда» 3 січня розмістило без жодного маркування новину «Задля людей»: Валентин Наливайченко йде у президенти».  Того ж дня матеріал на користь кандидата з'явився на сторінках онлайн-видання «ВолиньPost». Зокрема, тут була розміщена публікація «Всеукраїнський з'їзд Руху «Справедливість» висунув Валентина Наливайченка кандидатом у президенти», маркована зірочкою. Аналогічну публікацію також розмістили 3 січня у друкованій газеті «Вісник + К».

03.02.2019 News Volyn Djynsa 8

Натомість найбільше новин ОПОРА нарахувала на користь Анатолія Гриценка ще до його реєстрації. Вперше «позитивна» публікація з'явилася на шпальтах газети «Волинь» та продубльована в його онлайн-версії. Йдеться про матеріал за 3 січня під назвою «Чесні у владі – сильна держава. Гриценко про плани на 2019-й». Зауважимо, що в той час, як на сайті газети матеріал був маркований зірочкою, друкована версія публікації не містила жодного маркування. Щодо інтернет-видань, то двічі до реєстрації кандидатом розміщували на сайті «Перший канал соціальних новин». 11 січня тут опублікували новину «Гриценко презентував свою «програму чесного президента», а наступного дня - «Я йду на один президентський термін», - Гриценко».

Зауважимо, що 12 січня ідентичні публікації з таким же заголовком з’явилися на сайтах  видань «Район. Луцьк», «Район. Володимир-Волинський», «Район.Горохів», «Район.Іваничі», «Район.Камінь-Каширський», «Район.Ківерці», «Район.Володимир-Волинський», «Район.Ковель», «Район.Локачі», «Район.Любомль», «Район.Маневичі», «Район.Ратне», «Район.Рожище», «Район.Стара Вижівка», «Район.Турійськ»,  «Район.Шацьк». Під публікаціям на гіперлокальній мережі сайтів прописаний тег «Реклама», у тексті означені «кроки» кандидата у випадку перемоги на виборах. 11 січня на всіх вище перерахованих сайтах із гіперлокальної мережі «Район. in. ua» розмістили новину «Анатолія Гриценка висунули кандидатом у Президенти від демократичної опозиції», а 14 січня – «Без «любих друзів» і всього за 5 років: Анатолій Гриценко обіцяє швидко навести порядок і дати дорогу молодим». У публікаціях розповідають про пункти передвиборної програми майбутнього.

Також публікація під назвою «Гриценко пообіцяв рубати руки, коли стане президентом» на користь кандидата з'явилася на сторінці видання «Під прицілом» 11 січня. У ній, зокрема, описують передвиборні обіцянки кандидата.

На користь потенційного кандидата Олександра Шевченка («Українське об'єднання патріотів –УКРОП»), якого ЦВК зареєструвала лише 21 січня, «писали» лише друковані ЗМІ. Так, газета «Твій вибір» у випуску за 17 січня розмістила матеріал «Олександр Шевченко – про щастя, Бога і родинні традиції». У ньому йдеться про родинні традиції, а також благодійну діяльність нардепа. Аналогічне інтерв'ю із назвою «Щастя – це коли всі навколо щасливі», - Олександр Шевченко про щастя, віру, про родинні традиції та інше» розмістили  у випуску газети «Місто вечірнє» та володимир-волинської газети «Слово правди» за 17 січня.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 9

Щодо кандидата у президенти Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка), ще до його реєстрації в ЦВК 25 січня матеріали із позитивним змістом виявлені в газеті «Волинь» та у турійській районній газеті «Народне слово». У випусках за 3 січня містилася публікація «Олег Ляшко: «Українська земля має належати українцям», а у «районці» «Горохівський вісник» за теж число – «Олег Ляшко: «Селянам потрібна державна підтримка, а не ринок землі». Також 3 січня у рожищенській районній газеті «Наш край» з'явилася публікація «Олег Ляшко добився заборони на продаж сільськогосподарських земель».

Окрім того, відразу 6 публікацій по лідера партії з’явилися 24 січня. Матеріал позитивного змісту щодо Олега Ляшка опублікували у друкованому виданні «Волинська газета» за 24 січня – «Олег Ляшко: Мій план – купуй українське, плати українцям, поважай українців». Того ж дня локачинська «районка» «Селянське життя» опублікувала  матеріал по те, що Олег Ляшко йде в президенти під назвою «Президент Олег Ляшко відновить смертну кару для корупціонерів та держзрадників». Матеріали аналогічного змісту із заголовком «Об’єднав країну: Ляшка виснули в президенти люди від Сходу до Заходу» 24 січня розмістили у газетах «Вісник і К», «Газета «Волинь» та камінь-каширській «районці» «Полісся». Схожу публікацію «Олег Ляшко: Я наведу в Україні порядок» опублікували у рожищенській районній газеті «Наш край». Спостерігачі також виявили одну публікацію, у якій наводили цитати із обіцянками кандидата в онлайн-ЗМІ йдеться про новину на «Першому каналі соціальних новин» «Ляшка висунули в президенти від Радикальної партії», яку розмістили на ресурсі 21 січня.

03.02.2019 News Volyn Djynsa 10

Кілька публікацій у газетах присвячені на той час потенційній кандидатці Юлії Тимошенко. Зокрема, у випуску «Вісник + К» за 3 січня розмістили привітання Юлії Тимошенко з новорічно-різдвяними святами, а у газеті «Твій вибір» за 3 січня – новину «Юлія Тимошенко в другому турі перемагає усіх суперників». У друкованій пресі також написали про з'їзд «Батьківщини», на якому Тимошенко висунули в президенти, а також про тези, які озвучувала тоді ще імовірна кандидатка у президенти.

Також 24 січня на шпальтах районних та обласних газет з’явилося 10 публікацій про Юлію Тимошенко.  «Горохівський вісник» розмістив матеріал «Юлія Тимошенко – єдиний політичний кіборг України». Окрім того, низка друкованих видань розмістила публікації із різними заголовками про виступ Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу «ICTV» у програмі «Свобода слова» - йдеться по публікації у «Вістях «Ковельщини», «Твій вибір», рожищенській «районці» «Наш край» та локачинській районній газеті «Селянське життя» Тут зокрема розповідають про новий курс кандидатки, а також те, що «представники влади та олігархи дуже бояться Тимошенко».

24 січня обласна «Газета Волинь» розмістила публікацію «Юлія Тимошенко: Ні на крок не відступлю від України». У ній розповідається про з’їзд, на якому висунули Тимошенко, цитують слова спікерів, розповідають про те, хто її підтримав тощо. Скорочені варіанти статті за матеріалами сайту партії опублікували також «Вісті Ковельщини», іваничівській газеті «Колос», камінь-каширській «Полісся», нововолинській міській газеті «Наше місто».

03.02.2019 News Volyn Djynsa 11

Щодо згадок в інтернет-ресурсах, 22 січня «Перший канал соціальних новин», «Волинські новини» та «Під прицілом»опублікували новини про те, що «Батьківщина» висунула Юлію Тимошенко в президенти. У тексті матеріалів наводять тези передвиборної програми кандидатки та її «кроки на посаді президента».

Позитивний матеріал про Руслана Кошулинського, якого зареєстрували кандидатом 28 січня, розмістили 22 січня на сторінці онлайн-ЗМІ «ВолиньUA». Йдеться про новину «Націоналісти одностайні: єдиний кандидат у Президенти – Руслан Кошулинський». Окрім того, 22 січня новину про те, що його висунули кандидатом, зі згадками передвиборних обіцянок розмістив «Перший канал соціальних новин». Того ж дня на «ВолиньUA» опублікували матеріал «Україна без холопа і без пана, - що зробить Президент Кошулинський?»,  у якому описані обіцянки кандидата.            

Окрім того, у друкованих ЗМІ зафіксовані матеріали, що містили ознаки піару на користь імовірного кандидата, який вже завив про намір балотуватися – чинного президента Петра Порошенка. Йдеться про публікації у газеті «Волинь» за 10 січня – «Українська церква відкриває світові обійми, російська – показує дулю» та за 15 січня – «Рівняни першими побачили Томос». Також у випуску «Волинської газети» за 17 січня  розмістили матеріал «Президент, Патріарх Томос і НАТО», а у газеті «Вісник + К» за 17 січня – «Президент Порошенко досяг Томоса своєю мудрістю та наполегливістю».

Окрім того, 24 січня майже у всіх районних газетах області розмістили публікації «Петро Порошенко: «Ми довели всьому світу, що здатні здобувати перемоги», а також «Геополітична катастрофа Путіна, який «втрачає Україну назавжди». Іноді їх розміщували на одній шпальті, іноді – на сусідніх сторінках. У першому матеріалі йдеться про висловлювання президента під час візиту на Волинь, а у другій – про те, що «здобутий Порошенком Томос – історична подія».  Відповідні матеріали з’явилися у різних рубриках випусків за 24 січня у районних газетах: локачинській «Селянське життя», «Горохівський вісник», іваничівській «Колос», «Вістях Ковельщини», рожищенській «Наш край», маневицькій «Нова доба», любешівській «Нове життя», камінь-каширській «Полісся», старовижівській «Сільські новини», луцькій «Слава праці», «Шацький край» та турійській «Народне слово». Також 24 січня у газеті «Ти і я і вся сім’я» опублікували повідомлення «Порошенко здійснив те, що вважалося неможливим. Томос є!»

03.02.2019 News Volyn Djynsa 12

Таким чином, спостерігачі виявили певні тенденції: до реєстрації Анатолія Гриценка найбільше «рекламували» в онлайн-ЗМІ, натомість про Юлію Тимошенко та Олег Ляшка писали переважно у друкованих. Позитивні публікації про Олександра Шевченка та Петра Порошенка виявили лише у друкованих ЗМІ, а стосовно Руслана Кошулинського – лише в одному онлайн-виданні. Також найбільшу кількість публікацій позитивного змісту на користь Анатолія Гриценка (в онлайн-ЗМІ) та Юлії Тимошенко і Олега Ляшка (у друкованих виданнях) виявили за день до їхньої офіційної реєстрації кандидатами.

Нагадаємо, згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється.

Відповідно до частини 5 та частини 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України»кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)