Обласні видання на Кіровоградщині у січні декілька разів оприлюднювали соціологічні дослідження щодо рейтингу потенційних кандидатів у Президенти України. Серед 10 найбільш поширених ЗМІ регулярно друкували соцопитування 5 видань.

26.01.2019 Kropivnitskay soc

17 січня опублікували дослідження, яке провело соціологічна група «Рейтинг», три видання: «21-й канал», «Діалог» та «Сільське життя плюс». У газетах «21-й канал» та «Сільське життя плюс» вказали організацію, яка проводила опитувнаня, час, кількість респондентів, територію, час проведення, можливу  похибку. Натомість не вказано замовника соціологічного опитування. Матеріали у двох видання ідентичні. Назви матеріалів містить оціночні судження: «Соціалогія демонструє запити на сильного лідера». У тексті викорустовуюють оцінуючну лексику: «З огляду на це, можна припустити, що українці на даному етапі продовжують сприймати Володимира Зеленського, перш за все, як популярного актора, ніж як політика» та інші. Наприкінці тексту автор дозволює собі оціночні судження: «А отже, навряд чи українці дозволять продовжувати подібне ще наступні п’ять років».

У газеті «Діалог» оприлюднили лише організацію, яка проводила соціологічне опитування. У матеріалі немає жодних даних про кількість респондентів, час проведення опитування, замовника тощо. Більше того, текст насичений оцінками та закликами: «Напевно, це ті виборці, які вірять у перемогу, будь-якої влади, незалежно від її рейтингу та результатів», «Виборці вважають Тимошенко сильним лідером», «Якщо розглядати можливі варіанти другого туру, то Тимошенко без проблем перемагає у будь-якого кандидата, у тому числі й чинного Президента». Наприкінці матеріалу використовують агітаційний заклик: «Україні потрібний політик із зрозумілим минулим і досвідом керування країною. Цей рік може стати вирішальним».

26.01.2019 Kropivnitskay soc1

Також соціологічні досліджували опублікували 10 січня 4 видання: «Діалог», «Нова газета», «Сільське життя плюс», «Народне слово». У трьох виданнях наголошують, що Юлія Тимошенко може стати наступним Президентом, натомість у «Народному слові» акцентують увагу на зростані рейтингу Петра Порошенка. Немає інформації про кількість респондентів, час проведення опитування у трьох виданнях: «Народне слово», «Діалог» та «Сільське життя плюс».

Чотири газети надрукували соціологічне опитування у першому випуску нинішнього року: «Нова газета», «21-й канал», «Діалог», «Сільське життя плюс». У газеті «Діалог» та «21-й канал» у заголовках так званих соцопитувань звучить ствердження: «Соціологія: Президент Тимошенко». Усі видання посилаються на дослідження соціологічною групою «Рейтинг».

Подібні соціологічні дослідження публікували також у районних газетах Кіровоградської області.

«Нині соціологічні дослідження використовують як маніпулятивну технологію. Спонукаючи підтримати того чи іншого кандидата. Спостерігаючи за такими соціологічними дослідженнями можна помітити абсолютно різні відсотки, які набирають  потенційні кандидати», –  зазначила координаторка  координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області

Згідно з частиною 2 статті 56-6 Закону «Про вибори Президента України»: «Інформаційні агентства, засоби масової інформаціїу разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами,зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті».

 
(#вибори; #opora; #опорa)