Протягом січня Черкащину відвідували кандидати в Президенти та потенційні кандидати, ОПОРА зверталася в поліцію щодо білбордів з політичною рекламою без вихідних даних та фіксувала дочасну агітацію, невідомі продовжували псувати зовнішню рекламу із символікою кандидатів та партій, а друковані ЗМІ систематично не маркували політичну рекламу.

Як на Черкащині пройшов політичний січень – в огляді Громадянської мережі ОПОРА.

Команди потенційних кандидатів здійснювали дочасну агітацію

На початку січня активісти ОПОРИ фіксували випадки дочасної агітації, яку здійснювали команди потенційних кандидатів до моменту реєстрації кандидатом в Президенти України.

Так, в обласному центрі дочасною «агітацією» відзначилася ВО «Свобода». До моменту реєстрації кандидатом Руслана Кошулинського на свято Водохреща партійці розмістили намет із його зображенням на пляжі «Рів’єра». Також подібний намет стояв у Черкасах 26 січня: агітатори роздавали партійну газету та листівки із зображенням Кошулинського.

У містах Сміла, Кам’янка та Умань активісти партії «Громадянська позиція» здійснювали вуличну агітацію: активісти поставили агітаційну палатку та роздавали партійні газети та листівки.

30 01 19 cherkasy oglyad4

Також зазначимо, що до моменту офіційної реєстрації кандидатів від політичних сил, у Черкасах були зафіксовані білборди та сітілайти без вихідних даних із зображенням Петра Порошенка (БПП «Солідарність»), Дмитра Добродомова («Народний контроль»), Сергія Тарути («Основа»), Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Сергія Капліна («Соціал-демократична партія»), Олега Ляшка («Радикальна партія»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Іллі Киви («Соціалістична партія України»), Євгена Мураєва («Наші»), Андрія Садового («Наступ»), Олександра Вілкула («Опозиційний блок»), Валентина Наливайченка (Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Юрія Бойка («За життя»), Арсенія Яценюка («Народний фронт»), Ольги Богомолець, а також білборди з написом «Слуга народу». Також на електроопорах були розклеєні листівки із фото на той момент ще незареєстрованого кандидата із написом «Руслан Кошулинський — єдиний вибір українців».

Черкащину відвідали чотири претенденти на президентський пост

У січні на Черкащині побували відразу чотири кандидати в Президенти України. Почергово сюди приїздили на той момент потенційний кандидат Олег Ляшко, чинний Президент Петро Порошенко та зареєстровані кандидати Валентин Наливайченко та Анатолій Гриценко.

16 січня потенційний кандидат в Президенти Олег Ляшко відвідав Балаклеївську ОТГ в Смілянському районі та, власне, обласний центр. У Балаклеї «радикал» зустрівся із людьми в сільській раді та відвідав місцевий дитячий садок. Ляшко подарував колективу дитсадка пилосос, дітям вручав солодощі, жінкам на обох заходах дарував троянди. У Черкасах Ляшко виступив перед курсантами інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

На всіх зустрічах Олег Ляшко обіцяв підняття заробітних плат, покращити інфраструктуру, також критикував чинну владу.

18 січня на Черкащину завітав чинний Президент і потенційний кандидат в Президенти Петро Порошенко.

У ході свого візиту у Черкасах разом митрополитом Єпіфанієм глава держави відкрив пам’ятник митрополиту Василю Липківському та представив томос. Опісля Президент із кількагодинним запізненням виступив у двох райцентрах: Золотоноші та Чорнобаї.

ОПОРА зафіксувала, що на зустрічі з Порошенком людей звозили автобусами, на заходи з його участю можна було потрапити за попередньо складеними списками.

У всіх виступах Порошенка на Черкащині головною була теза щодо важливості отримання Томоса та ключової ролі Президента у цьому процесі.

30 01 19 cherkasy oglyad1

21 січня на Черкащину приїхав кандидат в Президенти України Валентин Наливайченко («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»). Він відвідав Канів і провів зустріч на Чернечій горі. Свою передвиборчу програму він представив у Шевченківському музеї. Там же він заявив, що його перша ініціатива, в разі перемоги на виборах - новий соціальний кодекс захисту громадян.

22 січня в область завітав кандидат в Президенти Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»).

Спочатку Гриценко побував у Каневі. Там його супроводжували два екс-нардепи: Леонід Даценко (депутат 7-го скликання, член фракції ВО «Батьківщина», обраний до парламенту по округу №197) та Микола Томенко (народний депутат 4-8 скликань, достроково припинив повноваження у 2016 році, нині лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна»).

У Черкасах Гриценко провів зустріч із прихильниками у будинку «Політпросвіти». Під час виступу він говорив про свою стратегію у випадку перемоги на виборах та критикував чинну владу.

Представниками ОПОРИ були зафіксовані, як мінімум, шість автобусів, які підвозили людей на зустріч із різних районів Черкащини. Вони були припарковані на віддалі і в роздріб в центрі міста. Після завершення заходу частина його відвідувачів впродовж години розійшлися організованими групами до автобусів.

У коментарі ОПОРІ голова Черкаської міської організації «Громадянської позиції» Руслан Зоря повідомив, що зі сторони партії підвозу бюджетників чи працівників підприємств на зустріч із Гриценком не було:

«Люди з районів самоорганізувалися, хто приїхав машинами, хто автобусом. Партія автобусів не надавала. Були лише прихильники та члени партії – ті люди, які самі захотіли приїхати на зустріч. Ніхто ніяких коштів за приїзд та участь в зустрічі не сплачував», - сказав він.

30 01 19 cherkasy oglyad2

Зазначимо, що Валентин Наливайченко був зареєстрований кандидатом в Президенти 8 січня, Анатолій Гриценко – 15 січня, Олега Ляшка ЦВК зареєструвала 25 січня. Петро Порошенко наразі не зареєстрований як кандидат в Президенти.

Варто додати, що 19 січня, перед візитами Наливайченка та Гриценка в Канів на сайті Шевченківського національного заповідника попросили «не використовувати могилу Шевченка задля політичних амбіцій».

Найпоширеніші порушення – білборди без вихідних даних

На Черкащині активісти ОПОРИ продовжують фіксувати друковану політичну рекламу кандидатів в Президенти, що не містить інформації про їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, як цього вимагає ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». На сьогодні представники ОПОРИ написали 10 заяв у поліцію.

Протягом січня представниками ОПОРИ була зафіксована політична реклама без вихідних даних на біл-бордах і сіті-лайтах із зображеннями Ольги Богомолець, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Сергія Капліна та Валентина Наливайченка, Олега Ляшка та із символікою Андрія Садового та Юлії Тимошенко. Також була зафіксовані рекламні плакати Руслана Кошулинського без вихідних даних, що розміщені здебільшого на електроопорах.

Також в січні координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ОПОРИ в Черкаській області зустрілися із керівництвом обласної поліції і обговорили алгоритми взаємодії та реагування на порушення в ході виборчої кампанії.

На Черкащині продовжують псувати білборди із політичною рекламою

У Черкаській області продовжується систематичне псування політичної реклами із зображеннями та символікою кандидатів у Президенти, потенційних кандидатів та політичних партій. Зокрема, протягом січня невідомі закидали фарбою білборди кандидатів у Президенти Анатолія Гриценка та Ольги Богомолець, на той момент потенційних кандидатів Юлії Тимошенко й Олександра Вілкула, а також борди із символікою партій «Наш край» та «Опозиційна платформа – За життя».

При цьому у відповіді на інформаційний запит ОПОРИ у СК ГУНП в Черкаській області повідомили, що станом на 15 січня в області зареєстровано лише одне звернення від партій щодо псування білбордів. Йшлося про «Громадянську позицію». За фактами пошкодження білбордів з інформаційними плакатами Гриценка поліцією відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 296 ККУ (хуліганство).

Обласні та районні газети друкують політичну рекламу без маркування

У числі тенденцій січня – регулярні матеріали, що мають ознаки прихованої політичної реклами в друкованих ЗМІ.

За спостереженнями активістів ОПОРИ, протягом січня у обласних та районних газетах було виявлено найбільше публікацій, героями яких є: Аграрна партія, партія «Основа», кандидати у Президенти України Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, потенційний кандидат Володимир Зеленський. Були Зафіксовані також матеріали про кандидатів в Президенти Олександра Шевченка і Валентина Наливайченка та потенційного кандидата Олександра Соловйова.

Здебільшого матеріали мають позитивну тональність щодо того, чи іншого кандидата чи то партії, але також були зафіксовані публікації із ознаками «чорного піару». Вони стосувалися кандидата в Президенти Володимира Гриценка та потенційного кандидата Володимира Зеленського.

30 01 19 cherkasy oglyad5

«Наразі передвиборча кампанія проходить спокійно, без грубих порушень законодавства, без конфліктів та проблем. Згідно з календарним планом, виборчий процес на етапі переходу від так званої дочасної агітації до агітації офіційно зареєстрованими кандидатами, котра вже суворіше потребує дотримання відповідних вимог законодавства. Традиційно маємо на обох етапах велику кількість візуальної реклами, яка може дещо збільшитись після офіційної реєстрації кандидатів, коли вони відкриють свої виборчі фонди.

Реєстрація ж кандидатів триватиме до 8 лютого. Станом на 30 січня ми вже маємо 26 зареєстрованих кандидатів і понад десяток тих, хто подав документи до ЦВК, або офіційно заявив про свої наміри, чи висунутий з'їздом. Тож уже в лютому цілком можна очікувати збільшення і кількості візитів кандидатів та загального пожвавлення кампанії. Також у лютому, до 18-го числа, повинні утворити окружні виборчі комісії, що також потребуватиме більшої уваги до виборчого процесу», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.