У п’ятницю, 18 січня, завершила свою роботу дев’ята сесія Верховної Ради України, яка розпочалась ще на початку вересня 2018 року. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала ефективність парламентської роботи мажоритарників та списочника, які представляють Волинську область у Раді.

Дев’ята сесія Верховної Ради України тривала з 4 вересня 2018 р. по 18 січня 2019 р. За цей час народні депутати взяли участь у 54 пленарних засіданнях парламенту, під час яких було прийнято 151 законопроект. ОПОРА проаналізувала, як працювали волинські парламентарі протягом цього періоду та визначила, хто був ефективнішим у своїй роботі – мажоритарники чи списочник.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала діяльність шести волинських парламентарів, зокрема: нардепів, які представляють п’ять виборчих округів Волинської області у Раді – Ігоря Гузя (ОВО №19, член фракції політичної партії «Народний фронт»), Сергія Мартиняка (ОВО №20, член депутатської групи «Воля народу»), Степана Івахіва (ОВО №21, представник депутатської групи «Воля народу»), Ігоря Лапіна (ОВО №22, член фракції політичної партії «Народний фронт»), Ірини Констанкевич (ОВО №23, позафракційна), а також депутата-списочника Юрія Савчука (член фракції «Народний фронт»).

Моніторинг діяльності волинських парламентарів здійснювався за такими критеріями: відвідуваність пленарних засідань (письмова та електронна реєстрація), участь у голосуваннях, законотворча діяльність (участь у підготовці законопроектів та проектів постанов), депутатські запити та виступи у парламенті.

Відвідуваність пленарних засідань: Мажоритарники vs списочник – 1:0

За період з 4 вересня 2018 р. по 18 січня 2019 р. волинські нардепи-мажоритарники Ігор Гузь, Сергій Мартиняк, Степан Івахів, Ігор Лапін та Ірина Констанкевич загалом були зареєстровані (включаючи і письмову, і електронну реєстрацію) під час 83% пленарних засідань, натомість нардеп списочник Юрій Савчук – під час 33%.

Загалом, за письмовою і електронною реєстрацією найбільше пленарних засідань відвідав народний депутат Ігор Гузь – 94%. Другу позицію за цим показником посідає Ігор Лапін – 92%. Ірина Констанкевич відвідала 86% пленарних засідань. Нардепи Сергій Мартиняк та Степан Івахів побували на 74% і 68% засідань Ради відповідно.

Якщо брати до уваги лише письмову реєстрацію, то усі разом мажоритарники були зареєстровані під час 72% пленарних засідань. Якщо ж аналізувати індивідуальні показники, то найкраще відвідував засідання ВРУ під час дев'ятої сесії представник ОВО №19 Ігор Гузь. Показник його відвідуваності становить 98%. У нардепа із Луцька Ігоря Лапіна цей показник дещо менший – 89%. Представниця виборчого округу №23 Ірина Констанкевич була зареєстрована на 85% пленарних засідань. Четверту позицію у імпровізованому рейтингу відвідуваності посідає списочник Юрій Савчук із показником 65%. Відвідуваність у народного депутата Сергія Мартиняка за письмовою реєстрацією становить 55%, а у Степана Івахіва – 35%.

За електронною реєстрацією найвищий показник відвідуваності пленарних засідань у народного депутата Степана Івахіва – 100%. Друга сходинка знову ж таки у Ігоря Лапіна – 95%. На третій позиції – нардеп Сергій Мартиняк із показником відвідуваності 93%. Представники 19-го та 23-го виборчих округів у парламенті Ірина Констанкевич та Ігор Гузь відвідали 90% та 86% засідань парламенту відповідно. «Пасе задніх» за показником відвідуваності списочник Юрій Савчук, який був зареєстрований лише під час 2% засідань ВРУ.

Висновок: за критерієм відвідуваності пленарних засідань – очевидна перевага на стороні мажоритарників – 1:0.

27.01.2019 News Volyn nardepy 1

Участь у голосуваннях: Мажоритарники vs списочник – 2:0

За період дев'ятої сесії у Верховній Раді України відбулось 1357 голосувань. Народні депутати-мажоритарники в середньому брали активну участь у голосуваннях, зокрема, натискали кнопки «За», «Проти» чи «Утримався» під час 36% голосувань. У 52% випадків мажоритарники, які представляють Волинську область в Раді, хоч і були присутні, втім не брали участі у голосуванні – «Не голосували». Разом з тим, під час 12% голосувань мажоритарники були відсутні у сесійній залі.

Проаналізувала ОПОРА й персональні голосування народних депутатів з Волині, які обирались до парламенту в одномандатних виборчих округах. Відтак, найвищий показник участі у голосуваннях у представника ОВО №22 Ігоря Лапіна – 68%. Представниця виборчого округу №23 Ірина Констанкевич та депутат від округу №19 Ігор Гузь мають результат 47% та 42% відповідно. У представників 21-го та 20-го виборчого округів Степана Івахіва та Сергія Мартиняка показник активної участі у голосуваннях становить 12% та 10% відповідно.

Під час голосувань у парламенті народні депутати також часто обирають позицію «Не голосувати». Показник «не голосувань» найвищий з-поміж волинських мажоритарників у Степана Івахіва – 86%, найнижчий – у Ігоря Лапіна – 21%. Разом з тим, Сергій Мартиняк «Не голосував» у 74% випадків, Ірина Констанкевич – у 44%, а Ігор Гузь – у 32% випадків.

Щодо фізичної присутності під час голосувань, то найменше був відсутнім нардеп Степан Івахів – під час 2% голосувань, Ірина Констанкевич – під час 9% голосувань, Ігор Лапін – 11%, Сергій Мартиняк – 16% та Ігор Гузь – 26%.

Щодо списочника Юрія Савчука, то він голосував лише у 9% випадків, ще під час 4% голосувань – не голосував, натомість, у 87% випадків був відсутній. Результат – 2:0 на користь мажоритарників.

27.01.2019 News Volyn nardepy 2

Законотворча діяльність: Мажоритарники vs списочник – 3:0

За період з 4 вересня 2018 р. по 18 січня 2019 р. народні депутати, які представляють Волинську область у парламенті, стали авторами чи співавторами 47 законопроектів та проектів постанов. Разом з тим, лише 6 з них отримали підтримку в парламенті під час розгляду і стали законами. 89% цих законопроектів та проектів постанов були підготовлені силами п'яти нардепів-мажоритарників і лише 11% – списочника Юрія Савчука. В середньому на одного нардепа-мажоритарника припадає 8,4 законопроектів, у той час як волинський списочник долучився до підготовки 5 законодавчих ініціатив.

Найбільшу кількість законопроектів та проектів постанов підготувала за участю інших нардепів Ірина Констанкевич – 21. Ігор Лапін долучився до напрацювання 17 законодавчих ініціатив. По два законопроекти за період 9-ї сесії на рахунку нардепів Ігоря Гузя та Сергія Мартиняка. Натомість, народний депутат Степан Івахів не напрацював жодного.

Два законопроекти і чотири проекти постанов волинських мажоритарників були прийняті. Йдеться про:

- проекти постанов «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради України», «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік», «Про призначення у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» і проект закону «Про внесення змін до статті 80 Закону України «Про освіту» щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти» - підготовлені за участю Ірини Констанкевич;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі» - напрацьований нардепом Ігорем Гузем;

- проект постанови «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» - підготовлений за участі Ігоря Лапіна.

Жоден із законопроектів та проектів постанов, підготовлених силами списочника Юрія Савчука, не був ухвалений у Раді. А тому, мажоритарники vs. списочник – 3:0.

27.01.2019 News Volyn nardepy 3

Подання депутатських запитів: Мажоритарники vs списочник – 4:0

40 депутатських запитів отримали від нардепів з Волині голова Верховної Ради України, голови комітетів Верховної Ради України, Прем'єр-міністр України, Кабінет Міністрів України, керівники міністерств і відомств України, місцеві органи влади і управління. 100% з них підготували народні депутати-мажоритарники. Відтак, на одного нардепа-мажоритарника в середньому припадає 8 депутатських запитів.

Найбільшу кількість з них підготували народні депутати, які представляють у Раді округи №19 та №23, Ігор Гузь та Ірина Констанкевич. На їх рахунку 18 та 17 унікальних запитів відповідно. Представник виборчого округу №22 Ігор Лапін за цей же період подав 4 унікальні запити, один з яких було направлено одразу 22 суб'єктам (переважно місцевим органам влади та установам). Степан Івахів, який обирався у виборчому окрузі №21, підготував лише один депутатський запит. Натомість, на рахунку Сергія Мартиняка (ОВО №20) – жодного запиту.

Близько половини усіх поданих депутатських запитів волинськими мажоритарниками стосувалися проблем Волинської області. Абсолютна більшість запитів, за поодинокими виключеннями, носили індивідуальний характер, тобто автором цих запитів був лише один нардеп. Запити стосувались переважно проблем освіти, медичної галузі, лісового господарства, сільського господарства, соціально-економічного розвитку регіонів.

Оскільки єдиний депутат-списочник, який представляє Волинську область у парламенті, Юрій Савчук не підготував жодного депутатського запиту за період 9-ї сесії, підсумок – 4:0 на користь мажоритарників.

27.01.2019 News Volyn nardepy 4

Депутатські виступи: Мажоритарники vs списочник – 5:0

За період дев’ятої сесії народні депутати-мажоритарники з Волині 19 разів виступали у сесійній залі з робочого місця і з трибуни. Переважна більшість виступів волинських парламентарів стосувалась обговорення законопроектів та проектів постанов, які були включені до порядку денного і розглядались народними депутатами.

З-поміж волинських мажоритарників лідером за кількістю виступів є народний депутат Ігор Лапін. На його рахунку 16 виступів у Раді. Нардеп Ірина Констанкевич 2 рази виступала під час пленарних засідань. Народний депутат Ігор Гузь один раз виступав з місця. Щодо народних депутатів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва, то на їхньому рахунку немає жодного виступу.

Окрім обговорення законопроектів та оголошення до них правок, волинські нардепи виступали із заявами, повідомленнями та пропозиціями, а також задавали питання міністрам під час години запитань до Уряду.

В середньому на одного нардепа-мажоритарника припадає 3,8 виступів. Щодо списочника Юрія Савчука, то він за період дев'ятої сесії жодного разу не виступав під час пленарних засідань. Відтак, результат очевидний: мажоритарники vs. списочник – 5:0

27.01.2019 News Volyn nardepy 5