Задовго до початку передвиборчих перегонів 2019 громадські спостерігачі вже фіксують порушення виборчого законодавства. А от правоохоронні органи чомусь не концентруються на таких “дрібницях”. Ба більше, не всі у поліції знають про злочини у сфері порушень виборчих прав.

Досвід  минулого

Починаючи з 2014 року найбільш поширеними видами порушень є порушення, пов'язані з виборчою агітацією (зазначили 65% респондентів) та підкуп виборців (зазначили 13% респондентів). Такі результати опитування громадської думки щодо виборчих правопорушень, проведеного на замовлення Ради Європи.

У більшості випадків українці не усвідомлюють серйозності наслідків порушень на виборах. 14% українців знають про кримінальну відповідальність для виборців, які продають свої голоси, і лише 18% українців чули про випадки притягнення до відповідальності осіб, хто порушив виборче законодавство.

На презентації представник Головного слідчого управління поліції Руслан Дударець повідомив, що Національна поліція України протягом цього періоду відкрила понад тисячу кримінальних проваджень щодо порушення виборчого законодавства, із них до суду скерували 95 справ. Під час позачергових президентських виборів до суду направили три провадження, парламентських виборів – 18, місцевих виборів 2015 року – 66 кримінальних проваджень. Решту – під час інших виборів.

Складні фрагменти в одну проблему

Негатив усіх виборчих перегонів в Україні проявляється у картину складних процесів на всіх рівнях, від депутата до електорату. 27 років поспіль українські громадяни в більшості обирають одномоментне благо. І головна причина цього – бідність населення та намагання отримати бодай якісь вигоди від кандидата чи партії. А політики, провладні і не дуже, абсолютно свідомо застосовують вже всім відомі дешеві-дорогі та цілком аморальні трюки з гречкою на тлі низького матеріального становища людей.

Недостатнє розуміння та поінформованість людей про виборчі злочини та про відповідальність за них, прекрасно поєднується з тотальною бездіяльністю правоохоронних органів. Що в результаті демонструє лише негативну статистику поліції та повторюваність подібних злочинів до та під час виборчого процесу.

І тут цілком зрозуміло, що якщо не буде належної кари, то кандидати і надалі втішатимуть виборців подарунками у міжвиборчий період та під час виборів.

Ну і звісно, закон буде ефективним лише тоді, коли є належний контроль та вміння правоохоронних органів добросовісно застосовувати норми закону.

А що ж поліція?

Результати роботи поліції з виборчими порушеннями у 2014-2017 роках неможливо оцінити як успіх, скоріше це вкрай низькі результати. Злочини у сфері виборчого права потребують особливої уваги поліції, оскільки специфіка таких діянь складна щодо доведення та вимагає швидкого реагування та фіксування всіх доказів.

Тому у поліції має бути розуміння, що виборчі злочини настількі ж важливі як і інші кримінально карані правопорушення. На четвертому році реформ вже неможливо говорити про надзвичайну завантаженість та некомплектність особового складу. Злочини вчиняються, їх потрібно розслідувати. Крапка.

Натомість ми бачимо вкрай низькі показники роботи поліції щодо розслідування виборчих злочинів та доведення їх до суду. Вибірковість у роботі органів досудового слідства призводить до вибіркової правосуддя, де може постраждати юридично неграмотний селянин, а не кандидат, який цілком розуміє свої незаконні дії, але абсолютно впевнений у безкарності.

В Україні немає достатньої кількості розслідувань виборчих злочинів, які могли б слугувати гарним бар’єром для потенційних порушників у майбутньому.

Тож головним завданням для поліції під час майбутнього виборчого процесу має стати не лише запобігання надзвичайним подіям, як то кібератаки, а й фіксації різних правопорушень до, під час та після виборів. І дуже хочеться сподіватися, що поліція до цього буде готова.

Ну і звичайно, для правоохоронних органів вкрай необхідні дієві механізми для правильної кваліфікації та результативної роботи протягом всього виборчого процесу.

Вихід є

Для вирішення більшості проблем, які виникають в процесі реалізації виборцями свого права на волевиявлення Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України зняти перешкоди для ефективної превенції і розслідування злочинів проти виборчих прав громадян.

Не випадково, наприкінці жовтня експертка Громадянської мережі ОПОРА Oльга Кoцюруба під час виступу на Legal High School вкотре нагадала владі про необхідність прийняття законопроекту №8270 щодо невідворотності покарань за виборчі злочини. Вона переконана, що такий закон сприятиме ефективній діяльності правоохоронців та стане ефективною протидією порушенням виборчого законодавства.

Крім того, експерти львівського осередку ОПОРИ вже розпочали серію тренінгів для патрульної поліції в області. Такі зустрічі  мають на меті покращити розуміння поліцейських про важливість своєчасного та ефективного реагування  на правопорушення, які можуть бути скоєні під час виборчого процесу.

Адже, якісне законодавство помножене на професіоналізм органів національної поліції це запорука успіху у подальшому виборчому процесі.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project