На Одещині суд виніс вирок стосовно жінки, яка займалася підкупом виборців. Кілійський районний суд визнав мешканку міста Кілії винною у неодноразовому підкупі виборців та засудив її до 5 років і 6 місяців ув’язнення, а також позбавив права займатись діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом.

3 грудня прокуратура Одеської області опублікувала заяву, в якій зазначила: «Прокурори прокуратури Одещини підтримували публічне обвинувачення у суді стосовно громадянки, підозрюваної у порушенні положень виборчого законодавства (ч. ч. 2, 4 ст. 160 КК України)».

4 12 2018 blog Odesa

Під час розслідування обставин справи з’ясувалося, що мешканка міста у квітні цього року, перед виборами голови та депутатського корпусу новоутвореної Кілійської міської об’єднаної територіальної громади займалася підкупом виборців на користь однієї з політичних партій. За те, що виборці підтримували кандидата на пост голови від цієї партії, їм обіцяли по 600 гривень: 200 відразу, а 400 – після дня голосування. Втім, «бізнес» не вдався, і в день голосування жінку впіймали на тому, як вона роздає гроші, звіряючись зі списком виборців у своєму зошиті. Зошит у неї відібрали просто на виборчій дільниці, та викликали поліцію. Цікаво, що допитував підозрювану у поліцейському відділенні та телефонував людям зі списку не хто-небудь, а сам конкурент кандидата, за якого у такий спосіб «агітувала» кілійчанка.

Тодішній голова райради, який виграв вибори і очолив громаду, Павло Бойченко особисто телефонував за номерами, вказаними у зошиті, та розпитував земляків, чи дійсно ті отримали кошти за свій голос. Цікаво, що напередодні він сам пропонував 5 тисяч винагороди тим, хто впіймає винних у підкупі.

Після цього справа набула широкого розголосу, а партія, від імені якої жінка здійснювала підкуп, заявила, що нічого про це не знає та відхрестилася від того, що така особа будь-коли взагалі перебувала в її лавах.

Зрештою жінка залишилася сам-на-сам із законом та отримала реальний термін ув’язнення. Перефразовуючи відомий вислів, можна констатувати: «Партія завжди «кине» тебе, порушнику».

Звісно, це не перша справа, у якій суд карає тих, хто займається підкупом, але реальні терміни обвинувачені отримують все ж не так часто. Можливо, наступного разу, коли якась партія або кандидат пропонуватиме вам «агітувати» у такий самий спосіб, варто замислитися: а чи підтримає вас ця партія у випадку, якщо вас впіймають на гарячому? А шанс бути впійманим – високий, адже конкуренти не терпітимуть підкуп у себе під носом.

Зауважу, що, згідно з даними ОПОРИ, після місцевих виборів у 2015 році по всій Україні було винесено 69 обвинувачувальних вироків щодо фактів зловживань під час передвиборчого процесу.

Текст судового рішення за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78263688