Постановою ЦВК від 28 серпня 2015 року було оголошено про початок з 5 вересня 2015 року виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Однак в переліку громад, що додавався до Постанови, не виявилося Славутської міської об’єднаної територіальної громади, що вкрай обурило міську владу.

Міський голова Славути Василь Сидор звернувся до ЦВК з листом-вимогою, який було опубліковано на офіційному сайті міста. У листі чиновник, зокрема, зазначив, що «безпідставно та всупереч діючому законодавству до цього переліку не включено Славутську міську об’єднану територіальну громаду у складі суміжних територіальних громад міста Славута та сіл Марачівка, Іванівка, Пузирки, Жуків, Бачманівка, Варварівка, Голики, Ногачівка, Цвітоха, Кам’янка, Ташки, Губельці, Волиця, Хоровиця, Миньківці, Романіни, Шевченко, Хоровець, Гута, Пашуки, Дятилівка.

Відповідно до наявної інформації, ЦВК не знайшла правових підстав для оголошення початку виборчого процесу перших виборів депутатів зіславшись на частину 9 статті 7 Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (зміни меж суміжних районів потребують відповідного рішення Верховної Ради України, яке на даний час не прийнято)».

0 lyst vymoga

Мер наголосив, що до складу створеної Славутської міської об’єднаної територіальної громади, увійшли виключно села Славутського району та місто Славута, яке не знаходиться на території суміжного району.

У зверненні Василь Сидор просив невідкладно внести зміни до постанови ЦВК №193 від 28.08.2015 р., якими включити Славутську міську об’єднану територіальну громаду Хмельницької області до переліку громад у яких з 5 вересня 2015 року оголошено початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.15 р. Інакше, зазначав міський голова, Славутська міська рада буде вимушена звернутись до суду із позовом про оскарження необґрунтованих та незаконних дій Центральної виборчої комісії, які обмежують право на місцеве самоврядування та не відповідають вимогам Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Сьогодні, 9 вересня, на сайті Славутської міської ради зявилося звернення Василя Сидора до Голови Верховної Ради України, у якому він говорить про «наявність грубих порушень законодавства, які мають місце в процесі організації виборів, що відбудуться 25.10.2015 р. на території м. Славута та Славутського району Хмельницької області» і просить В.Б. Гройсмана посприяти у межах своїх повноважень «скасуванню незаконної постанови ЦВК №192 від 28.08.15 р.»

0 zvernennia