Регіональна конференція «Енергоефективність – запорука сталого розвитку громади» була проведена 3 вересня в науковій бібліотеці Української академії банківської справи міста Суми. Захід організовано відділом екології та енергозбереження департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради.

Присутніх вітали міський очільник Олександр Лисенко, секретар Сумської ради Тетяна Гончаренко та керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Лоуренс Гуд. Участь приймали близько 40 осіб, представники міської влади, громади, бізнесу, громадських організацій та ОСББ.

До участі в семінарі була запрошена місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, яка презентувала всім присутнім тематику «Робота з громадськістю ПДСЕР».

Під час виступу координатор наголосила на важливості залучення громади до обговорення Плану дій сталого енергетичного розвитку: «Важливість обговорення ПДСЕР з громадою є очевидною. Демократичні зміни нашого суспільства вимагають участі громади в прийнятті стратегічних рішень. Спілкування на тему Плану дій сталого енергетичного розвитку буде відправною точкою до залучення громадян та активізації їхньої участі в реалізації стратегії енергозбереження в цілому».

Одним із учасників заходу став голова Асоціації ОСББ Сумщини Роман Гученко, який розповів про роль об’єднання співвласників багатоповерхових будинків у кожному місті та про активну реалізацію заходів з енергоефективності ОСББ в місті Суми та області.

На конференції розглянули також питання угоди мерів як кроку до енергонезалежності краіни. Було презентовано результати енергоаудитів міст, ПДСЕР, обговорено особливості пільгового кредитування банками ОСББ та методи стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів.