Спеціально для "Город 24" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА. Переклад: автора.

Ізмаїл в Одеській області доволі активно підхопив естафету з впровадження заходів з енергоефективності. Нещодавно місто долучилося до міжнародної ініціативи Угода Мерів та прийняло План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року.

Більшість будинків в Ізміїлі – радянського типу. 90% житлового фонду збудовано в період з 1950 по 1990 роки. Рівень енергоефективності цих будинків – низький, втрати енергоресурсів – високі.

У 2003 році розпочало діяльність комунальне підприємство «Ізмаїльське бюро сприяння інвестиціям», мета якого – залучення коштів на розвиток міста, зокрема, і в сектор енергоефективності.

Про досягнення та плани роботи бюро Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалась з В’ячеславом Кроітору, енергоменеджером КП «Ізмаїльськє бюро сприяння інвестиціям»

– В Ізмаїлі нещодавно прийняли ПДСЕКР. У рамках документу реалізовуватимуться проекти, направлені на зменшення споживання енергії. Але вже у 2016 році ви провели термоаудит та термомодернізацію кількох будівель міста.

– Як ви зауважили, в нас опрацьований ПДСЕРК в рекордно стислі терміни, ми над ним працювали буквально три місяці.

Стосовно термомодернізації, яка відбулась минулого року, вона стосувалась семи будівель, три з них знаходяться по проспекту Миру, по проспекту Суворова два, та по вулиці Чернишевського теж два. Ці роботи здійснено згідно термоаудиту, який попередньо проведено за ініціативою міста. Аудит проводило комунальне підприємство «Одеська енергозберігаюча кампанія».

Будівлі, які підлягали аудиту, приблизно однакові. Це так звані «хрущовки», збудовані в період 1955-1964 рр., отже вартість робіт теж однакова. Наприклад, вартість термомодернізації одного з будинків, який розташовано по проспекту Миру 8, склала 988 тисяч гривень, термін окупності – майже 12 років. До переліку заходів входило утеплення стін, утеплення балконної плити, заскління балконів, утеплення даху, утеплення підвалу, заміна вікон і дверей, модернізація системи освітлення, опалення та системи вентиляції.

За результатами енергоаудиту було розроблено три пакети інвестицій. Перший пакет допоможе зменшити строк окупності до 6 років за рахунок модернізації системи освітлення, встановлення дотягувачів дверей, лічильників тепла, утеплення магістральних трубопроводів опалення, встановлення індивідуальних теплових пунктів (вузлів регулювання) та балансування стояків систем опалення.

Згідно розрахунків ці заходи в сукупності дадуть 45 469,52 кВт*год/рік. Треба також враховувати, що кожна інвестиція – це не тільки економічна вигода, а й створення комфортних та безпечних умов проживання та екологічна складова. Деякі соціальні проекти можуть не окупитись взагалі, але це не свідчить про їхню доцільність.

23 05 17 02

– За якими критеріями ви обирали будинки для проведення термоаудиту та термомодернізаційних заходів?

– Це ініціатива міста і, в першу чергу, враховувався вплив будинків на туристичну привабливість міста. Це будинки, розташовані на центральних вулицях. Зараз зроблено ще 12 термоаудитів, 5 будинків знаходяться на проспекті Миру, решта – будівлі бюджетної сфери, дитячі садки і школи.

– Аудит шкіл та садків – це знову ініціатива міста чи було звернення від керівництва закладів?

– Нам надали готовий список будівель, які на черзі по проведенню термомодернізації цього року.

– Скажіть, чи можуть до вашого підприємства звертатись громадяни або організації щодо проведення термоаудиту та подальшої термомодернізації? Можливо, на умовах співфінансування?

– Наша установа працює для залучення інвестицій. Звичайно, до нас можна звертатись, а ми, в свою чергу, старатимемося допомогти своїми знаннями. Є ПДСЕР, у якому передбачені заходи з енергоефективності для житлового фонду, також передбачені планові роботи, на які виділяються кошти з місцевого та обласного бюджетів.

– Що стосується популяризації енергоефективності, чи плануються у вашому місті проведення Днів сталої енергії?

– Ми плануємо цього року долучитись до проведення Днів сталої енергії. Зараз працюємо над планом заходів, які будуть відбуватись. Усі вони матимуть на меті саме популяризацію енергоефективності та залучення мешканців міста до впровадження ПДСЕР: зменшення викидів СО2 та раціонального споживання енергетичних ресурсів.

– Які плани на майбутнє у вашої організації?

– Зараз ми чекаємо рішення щодо вже написаних проектів та не стоїмо на місці, шукаємо нових партнерів для реалізації задумів, направлених на розвиток нашого міста.