Кожен з нас знає та розуміє, як важливо сьогодні заощаджувати енергоресурси. Один з варіантів вирішення проблеми енергозбереження – використання відновлювальних джерел енергії. Найдоступнішим з них є Сонце.

Та чи не виникала у Вас думка, що використання сонячної енергії та встановлення «сонячних» приладів є ефективними лише влітку, коли ясна й безхмарна погода? На питання, чи варто встановлювати сонячні прилади, коли зима не за горами, спробує відповісти Громадянська мережа ОПОРА.

Переваги сонячних батарей

Сонячні батареї – це так звані «перетворювачі». При дії сонячного світла вони перетворюють енергію сонця в електричну на неоднорідні напівпровідникові структури.

Основним призначенням сонячних колекторів є виготовлення енергії та заощадження коштів при створенні комфортних умов для проживання.

Спосіб прямого перетворення сонячних променів в електричну енергію є доволі зручним для споживача. Цей метод є також екологічним способом одержання електричної енергії, на відміну від інших, за яких використовуються органічне паливо, ядерна сировина чи гідроресурси.

Окрім цього, сонячні батареї не мають механічних рухомих деталей. Це величезна перевага перед іншими альтернативними джерелами енергії – вітро- або гідрогенераторами. Сонячні батареї служать десятиліттями, а незначне зниження їх ККД пов'язано зі старінням кварцу і помутнінням захисного скла.

Функціонування сонячних батарей взимку

Доволі поширена думка, що сонячні батареї є неефективними, адже взимку сонячні промені не досягають землі і не генерують енергію. При цьому, встановлення сонячних батарей лише на літній період є недоцільним і, найголовніше, дороговартісним. Проте це не зовсім так.

Насправді ж, сонячні панелі використовують не тепло чи сонячні промені, а сонячне світло. А для ефективної роботи сонячної батареї важлива тільки його інтенсивність. Тобто, важлива не кількість сонячних променів, які потрапляють на батарею, а загалом кількість сонячних днів регіону.

Звичайно, у похмуру погоду панелі виробляють менше світла, ніж зазвичай. Продуктивність сонячних панелей взимку може падати від 2 до 8 разів залежно від регіону: чим південніше, тим продуктивність вище. Тому чим більше площа самих батарей, тим більше енергії вони зможуть збирати. Якщо влітку для роботи холодильника, комп'ютера і освітлення будинку потрібен 1 кВт енергії (це 4 панелі по 250 ват), то взимку для надійності краще мати 2 кВт.

Взимку для сонячних колекторів важливо стежити, щоб трубки, по яких проходить рідина, не замерзала. Хоча і при -30˚С вони можуть нагрівати воду до 10-15˚.

Крім цього, взимку дуже важливий рівень нахилу сонячних батарей, оскільки сонце опускається нижче і це впливає на їхню продуктивність. Часто виставляється універсальний кут, на цілий рік.

Для розрахунку ефективності сонячних батарей потрібно знати ряд показників: сонячну активність по місяцях, ККД сонячних батарей та їхню вартість. Для базового підрахунку продуктивності сонячних батарей можна використовувати PVW калькулятор. Це поновлюваний ресурс, який пов'язаний з центром обробки даних сонячної активності по всій планеті. Достатньо вказати країну і місто на карті, внести кількість сонячних батарей – і можна отримати річну продуктивність в розрізі по місяцях.

Спеціально для сайту міста Рівне підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.