Якщо ви думали, що історія із двома ЕІС-кодами від Сумигазу залишилася давно у минулому, то змушена вас розчарувати. Скільки по Україні ще таких історій не відомо. Але, як мінімум один споживач, після моїх чисельних спроб непублічно змусити НКРЕКП та інших учасників процесу вирішити його проблему, не увінчалися успіхом, дав дозвіл на оприлюднення цієї історії з усіма документами.

Отже, ще у жовтні 2020 року Анатолій Д., скориставшись можливостями ринку, змінив свого постачальинка газу – із Сумигаззубту на ГПК "Нафтогаз України". Проте, як з’ясувалося згодом, у заяві-приєднання він вказав помилковий ЕІС – той код, який Сумигаз надрукував у платіжках за вересень.

Сумигаз навіть публічно визнав свою помилку щодо друку у рахунках за вересень 2020 року помилкових ЕІС-кодів, проте код Анатолія Д. не було анульовано – https://cutt.ly/sQKIbsE. 

У результаті, за інформацією Нафтогазу, Анатолій Д. був споживачем ГПК "НАК Нафтогаз" з 09.10.2020 року до 28.02 2021 року, за цей час йому виставлено рахунок на 8626,27 грн.

У той же час за справжнім ЕІС – кодом Анатолій залишився споживачем Сумигаззбуту, проте у грудні 2020 року знову скористався правом змінити постачальика – і успішно за правильним кодом перейшов до ТзОВ "Мегаватт".

Про свою проблему ще у грудні 2020 року Анатолій Дячков повідомив скаргою НКРЕКП та просив Регулятор про наступне: 

1. Провести перевірку за зазначеними у цій скарзі фактами та обставинами на предсет порушення ТОВ "Сумигаз збут", АТ "Оператор газорозподільної системи "Сумигаз" та ТОВ "ГК "Нафтогаз України" законодавства та відповідних ліцензійних умов.

2. Встановити фактичні об’єктивні обставини та повідомити про результати перевірки.

3. Вжити дієвих заходів, націлених на відновлення моїх прав і законних інтересів.

4. Повідомити про таке: 

  • хто із постачальників газу був моїм постачальником у кожному розрахунковому періоді, починаючи з серпня 2020 року та на якій підставі;
  • які обсяши мого споживання газу були віднесені на кожного із цих постачальників в кожному з цих розрахункових періодів та на якій підставі;
  • які нарахування плати за постачання природного газу здійснені цими постачальниками та на якій підставі;
  • хто є моїм діючим постачальником газу.

5. Вжити дієвих заходів з метою притягнення до відповідальності суб’єктів ринку природного газу, які допустили порушення законодавства, а також порушення моїх прав і законних інтересів.

Регулятор зі скаргою ознайомився, пообіцяв провести перевірку та повідомити споживача про результати.

Справедливості ради, варто зазначити, що перевірка була проведена, акт про перевірку опублікований на сайті НКРЕКП. Проте, з нього не зрозуміло, чи була проведена звірка саме за прізвищем цього споживача, адже додатку до протоколу не оприлюднені. до сьогоднішнього дня Дячков Анатолій не отримав відповіді на свої запитання по суті.

Споживач неодноразово, починаючи з грудня 2020 року, звертався до ГК "Нафтогаз України" і просив анулювати його рахунок, врегулювавши питання із помилковим ЕІС-кодом. Проте, у червні 2021 року Анатолій Дячков отримав чергову вимогу сплатити борг.

Після чергової порції звернень у липні 2021 року Дячкову А. надійшла відповідь від ГП "Нафтогаз України", де зазначено, що за умови якщо ТОВ "Сумигаз збут" та АТ "Сумигаз" буде підтверджено факт споживання газу споживачем та включено цього споживача до свого Реєстру за даний період, тоді ГК "Нафтогаз України" буде закрито рахунок Дячкова А.

Чому цього не було зроблено раніше, чи паралельно - не зрозуміло і досі. Але факт залишається фактом - Дячков Анатолій значився одночасно у реєстрах двох постачальників. Хто винен у таких порушеннях і чи буде скасовано "фейковий" борг - не зрозуміло. Єдине зрозуміло, що Регулятор у цьому кейсі не стояв на сторожі захисту інтересів споживача і не забезпечував дотримання "правил гри" учасниками ринку.

Ми продовжуємо слідкувати за цією історією та будемо додатково інформувати про перебіг подій щодо врегулювання питання скасування заборгованості споживачу газу Дячкову Анатолію.