Центральна виборча комісія 4 квітня підрахувала 100% електронних протоколів першого туру виборів Президента України. Виборці Житомирської області переможцем обрали кандидата Володимира Зеленського, він отримав в середньому 30% голосів у регіоні. Місця у трійці лідерів по округах різняться. ОПОРА проаналізувала результати голосування на основі даних ЦВК та фінальних протоколів окружних виборчих комісії.

У Житомирській області 31 березня станом на 20:00 явка виборців становила понад 60% у кожному з шести округів. Найактивніші  проголосували у  Житомирі, ВО №62.

Для порівняння, на позачергових виборах Президента у 2014 році явка виборців в регіоні становила 66.02%, участь у голосуванні взяли 659 335 виборців.

За словами координатора  Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області, день голосування в регіоні пройшов із порушеннями, однак втручання у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

«Протягом дня в області були зафіксовані порушення з боку членів виборчих комісій. На дільницях виборцям видавали бюлетені без паспортів, була спроба проголосувати за водійськими правами та дорученням.  На зауваження спостерігачів ОПОРИ члени комісії реагували не завжди. Подекуди вони дослухалися та не допускали правопорушення, подекуди проводжувати видавати бюлетені без документів. Орієнтовно на 30 виборчих дільницях не вистачало кабінок та скриньок для голосування. У смт. Народичі на дільниці №180606 приміщення для голосування облаштоване так, що бюлетені видавали в одній кімнаті, а виборці йшли голосувати в іншу. У Бердичеві та Народичах до виборчих дільниць підвозили виборців за ініціативи місцевої влади. Також на багатьох дільницях області були присутні молодики які реєструвалися, як журналісти від чотирьох однакових  видань «Попільня на долоні», «Андрушівка на долоні», «Ружин на долоні», «Діловий Бердичів. І відомий факт фотографування з бюлетенем  голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича та міського голови Сергія Сухомлина. Такі фото є порушенням таємниці голосування», – зазначив представник ОПОРИ.  

Загалом, на Житомирщині у день виборів, спостерігачі ОПОРИ зафіксували понад 60 інцидентів ймовірного порушення виборчого законодавства.

Результати в округах та робота комісій

За даними на сайті ЦВК та фінальними протоколами ОВК виборці Житомирської області найбільше голосів віддали за Володимира Зеленського, в середньому по округах він набрав 30%. Друге та третє місце між собою ділять Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. У ВО №66 (м. Малин) Юлія Тимошенко та Петро Порошенко набрали однакову кількість голосів – 18.64% (19 512 голосів).

За даними, опублікованими на сайті ЦВК,  у ВО №62 (м. Житомир) Володимир Зеленський набрав 31.97% (35 214 голосів)  на другому місці Петро Порошенко - 15.25 % (16 837 голосів), Юлія Тимошенко випередила Ігоря Смешка на 21 голос і закриває трійку лідерів, набравши 13.11% (14 468 голосів). У Ігоря Смешка 13.09 %, а у Юрія Бойка 18.12 %. У голосуванні по округу взяли участь 110 338 виборців. Такі цифри вказані й у фінальному протоколі ОВК, засідання комісії  відбулося 2 квітня.

Спостерігач ОПОРИ у ВО №62 зазначив, що члени ОВК працювали досить професійно.

«Члени комісії працювали досить професійно, злагоджено та організовано. Секретар комісії має попередній досвід роботи і привітно надавала всю потрібну інформацію. Кожен виконував свої обов'язки і як прийом виборчої документації від ДВК, так і процес встановлення результатів по округу пройшли без серйозних зауважень та інцидентів», – розповів спостерігач ОПОРИ. 

У ВО №63 (м. Бердичів) за Володимира Зеленського проголосували 28 122 виборця, кандидат набрав 27.18% голосів. На другому місці Юлія Тимошенко з результатом 19.09 % (19 757 голосів). Третій – Петро Порошенко, який отримав 16.16% (16 724 голоси). Майже однакову кількість голосів набрали Олег Ляшко 9.60 % та Ігор Смешко 9.14%. У голосуванні по округу взяли участь 103 459  виборців. Протокол ОВК  підтверджує дані на сайті ЦВК.

Спостерігач ОПОРИ у ВО №63 зазначив, що окружна  комісія працювала злагоджено.

«Можу відмітити гарну роботу окружної виборчої комісії у день голосування та під час прийому документів від ДВК. У складі комісії багато досвідчений членів, які мають за плечима організацію не одних виборів. Приймали документи, поділившись на 5 груп (4 райони та м. Бердичів) та задіявши 5 ноутбуків (вводили в електронну програму дані з протоколів для перевірки), що значно прискорило та, на мою думку, підвищило точність роботи ОВК», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

Володимир Зеленський у ВО №64 (м. Коростень) набрав 27.12% голосів, за нього проголосували  26 896 виборців. На другому місці Юлія Тимошенко  – 18.97% (18 814 голосів). Третій – Петро Порошенко – 13.74% (13 627 голосів).  На четвертому місці Олег Ляшко з результатом – 12.76%, замикає п'ятірку Юрій Бойко, набравши 9.79%.  Явка виборців в окрузі становила 99 152  осіб. На своєму засіданні 3 квітня окружна комісія озвучила дані заключного протоколу про результати виборів у окрузі, відмінностей із даними на сайті ЦВК немає.

Спостерігач ОПОРИ в окрузі №64 зазначив, що окружна комісія працювала добре, без грубих порушень.

«Загалом роботу ОВК №64 можна оцінити добре. Працювали без грубих помилок. Коли ДВК привозили виборчу документацію, у приміщенні ОВК утворилася велика черга, в якій між членами ДВК виникали конфлікти. Оскільки за цим процесом слідкувала поліція, то далі образ справа не зайшла. Я вважаю, що треба якісніше оптимізувати цей процес. Хоча протоколи ретельно перевірялись, все одно було виявлено багато помилок і відносно довгий час тривало їхнє виправлення», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

У окружній виборчій комісії №65 (м. Новоград-Волинський) фінальне засідання пройшло 3 квітня. За результатами виборів в окрузі перемогу отримав Володимир Зеленський, набравши 26.13%, а це 24 503  голоси.  За Юлію Тимошенко проголосували 16 376 виборців, що становить 17.46%. Петру Порошенку свій голос віддали 16.76% - 15 717 виборців. Четверте та п'яте місце у Олега Ляшка – 12.46% та Ігоря Смешка – 7.53%. У день голосування своїм правом вибору скористалися 93 771 виборець. Дані у протоколі та на сайті ЦВК  однакові.

Спостерігач ОПОРИ наголошує на проблемах у роботі ДВК.

«З першого засідання вдалось налагодити співпрацю із членами окружної комісії. Це дозволило організувати якісний рівень спостереження за роботою ОВК. Перші декілька засідань показали проблему недосвідченості більшості членів ОВК. Саме тому і виникали проблеми в її роботі, на щастя, ці ситуації не вплинули на організацію виборчого процесу, голосування та підрахунку голосів. Найбільше проблем було в роботі ДВК. Ті дільниці, в яких працювали спостерігачі  ОПОРИ в день виборів, показали низку проблем, які виникли через брак досвіду членів комісій. Голосування без документів, відсутність скриньок, незнання правил заповнення протоколів, незнання алгоритму підрахунку бюлетенів, транспортування документів до ОВК та інші інциденти були майже на всіх дільницях», – розповів спостерігач ОПОРИ.

У ВО №66 (м. Малин) за Володимира Зеленського проголосували 27 904 виборців, відсоток голосів становить  26.66%. Друге місце між собою ділять Юля Тимошенко та Петро Порошенко, обидва кандидати набрали однакову кількість голосів – 18.64% (19 512 голосів). Олег Ляшко отримав 10.28%, а на п’ятому місці Анатолій Гриценко з результатом –6.29%. У голосуванні взяли участь 104 634 виборці. Результати голосування в окрузі комісія озвучила на своєму засіданні 4 квітня.

«Загалом комісія працювала добре і злагоджено. Інша справа це члени ДВК, які хотіли якнайшвидше здати виборчу документацію і створювали штовханину біля входу в ОВК», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

В  окрузі  №67 (м. Чуднів) за Володимира Зеленського проголосували 29 604 виборці, відповідно кандидат отримав 27.54% голосів. На другому місці Юлія Тимошенко з результатом 17.58% (18 898 голосів). Третій – Петро Порошенко, кандидат набрав 15.14% голосів (16 276). У п’ятірці лідерів Олег Ляшко – 10.43% та Ігор Смешко – 8.34%. 31 березня в окрузі проголосували 107 481 виборець.

На думку спостерігача ОПОРИ, в окружній комісії був неорганізований процес прийняття виборчої документації.  

«Було багато помилок під час заповнення протоколів ДВК, що затягувало підрахунок голосів ОВК. В окружній комісії працювали повільно, на вулиці утворилася велика черга членів ДВК, які були невдоволені роботою комісії. Вимагали пояснень від голови.  Засідання ОВК було затяжним, що свідчить про погану організацію процесу прийому виборчої документації», – розповів спостерігач ОПОРИ.

Як повідомляла ОПОРА, в окружній виборчій комісії №65 (м. Новоград-Волинський) на вечірньому засіданні замінили члена комісії  за поданням суб'єкта подання. На дільниці №180519 в смт. Любар Житомирської області бюлетені рахував чоловік, який зареєстрований на ДВК як журналіст. Назвати видання, яке представляє він відмовився. У всіх ОВК дільничні виборчі комісії відправляли на уточнення підсумкових  протоколів  або перерахунок голосів. Був зафіксований інцидент у ВО №65, ДВК №180644 с. Миколаївка Новоград-Волинського району  ймовірно підробили підпис спостерігача ОПОРИ на уточненому протоколі. У ОВК №67 під ранок біля будівлі, в якій знаходиться комісія, утворилась велика черга членів ДВК, які ніч провели на вулиці і невдоволені скандували «Ганьба!» і вимагали пришвидшити процес прийому виборчої документації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.