Спеціально для чернігівського інформаційного порталу "Час Чернігівський"

Відновлювальна - "зелена" - енергетика становить стратегічні цілі держав: забезпечує їхню енергетичну незалежність, здешевлює енергію, зумовлює збільшення робочих місць, зберігає довкілля. Тому вона - у пріоритеті 144 країн світу, серед яких є й Україна. У 98 державах існують пільги для виробників альтернативної енергії.

Топ-10 реалізованих унікальних енергозберігаючих міських проектів

1. У Японії побудували найбільш екологічне місто у світі - "розумне" місто Фуджісава, розраховане на 3000 містян. Енергопостачання міста забезпечується альтернативними відновлювальними джерелами енергії. Усі будинки міста облаштовані сонячними батареями. Витрати води скорочені на 30%, а замість громадського транспорту використовуються електромобілі та велосипеди. Усе обладнання в місті працює з обов'язковою умовою економії енерговитрат.

У Фуджісава немає бензозаправок, а є розгалужена мережа заправок для електрокарів. Жителі, які не мають власного транспорту, можуть орендувати електромобілі, електроскутери та велосипеди. У місті працює система датчиків і сенсорів, які забезпечують нічне вуличне освітлення тільки тоді, коли йдуть люди. Модель "розумного" міста забезпечує автономний та сталий його розвиток протягом 100 років. Остаточно усі роботи будуть виконані у 2018 році.

2. У місті Циндао (Китай) продовжується розпочате у 2011 році будівництво екопарку (спільний проект КНР та ФРН). Китайсько-німецький екопарк - це новий район у Циндао загальною площею в 10 квадратних кілометрів. У ньому пануватиме "чиста" енергетика: великі масиви сонячних батарей, компактні гідроелектростанції, джерела геотермальної енергії та вітроелектростанції. Введення екорайону в експлуатацію заплановане на 2015 рік.

3. У Гамбурзі (Німеччина) починаючи з квітня 2013 року працює "Енергетичний бункер" - унікальна споруда Другої світової війни, перетворена на комплекс відновлювальної енергетики. Його потужність - 22500 МВт теплоенергії (забезпечує 3000 квартир) та 3000 МВт електроенергії (забезпечує 1000 будинків міста). "Енергетичний бункер" дає тепло- та електроенергію, поєднуючи різні джерела: геліотермічну конструкцію з вакуумними колекторами у 600 МВт/рік; теплоелектростанцію на біогазі у 3750 МВт/рік; котел номінальною потужністю у 10500 МВт/рік використовує тріску (відходи деревини); вісім газових котлів у 450 МВт/рік; когенераційне тепло у 4000 МВт/рік йде від міської ТЕЦ через 7,5-кілометрову трубу. Завдяки цій системі кількість вуглецю в повітрі міста зменшиться на 6600 тонн за рік.

4. Енергію вітру, біогазу та водню поєднує перша у світі комбінована електростанція, яка побудована у Пренцлау в Німеччині. Її особливість - максимально повне використання вітроенергії: водень, генерований з води за допомогою надлишку енергії, продаватиметься станціям у Німеччині, які заправляють машини воднем.

5. У комуні Тенна (Швейцарія) розпочав роботу у 2011 році унікальний канатний підйомник SolarskiliftTenna. Він є одночасно геліоенерогоустановкою, 246 фотоелектричних панелі якої закріплені на тросах над підйомником. Це забезпечує його енергією, великі надлишки якої йдуть до електромережі. Загальна потужність системи - 60,27 кВт, а потреби самого підйомника - 35 кВт. Підігріваються навіть сидіння підйомника. Передбачена система поворотів крил електростанції для очищення їх від снігу та для руху за сонцем. Є датчики вітру для мінімізації вітрової атаки на крила системи.

6. В Австрії - в Штубайських льодовиках Альп - з 2013 року готель "DresdenerHіtte" користується сонячною енергією. Розташована на висоті 2302 метрів над рівнем моря аквасистема успішно працює в умовах тривалих низьких температур. Теплоносієм у цій геліоустановці є вода. Система з восьми вакуумних колекторів та чотирьох баків-накопичувачів акумулює 1800 літрів води. Таким чином, забезпечується щоденна потреба в гарячій воді.

7. В Дубаї (ОАЕ) збудована перша у світі еко-мечеть. Завдяки її незвичному дизайну знижені витрати електроенергії. Скло, що самозатемнюється, обмежує надходження сонячного світла, а унікальні матеріали будівлі та сучасні технології зберігають прохолоду в приміщеннях. Очищену воду використовують для зрошування та споживання. На території є сонячні батареї.

8. У місті Сент-Омер (Франція) пішохідні доріжки біля залізничного вокзалу покрили високотехнологічною плиткою: ідучи тротуаром, людина продукує кінетичну енергію, яка стає електричною. І ця енергія йде на потреби вокзалу. Містяни вирахували, що це дозволить зекономити 30% енергії, яка використовується вокзалом.

9. У Копенгагені (Данія) в готелі "CrownePlaza" пропонують безкоштовний обід кожному відвідувачу, який на спеціальному велотренажері-генераторі за 15 хвилин катання "виробить" 10 Вт/год.

10. У Єлизаветівці Дніпропетровської області (Україна) 2013 року на базі птахофабрики "Оріель-Лідер" почала працювати перша в Європі біогазова станція з німецьким та голландським устаткуванням, потужність якої склала 5 МВт/год. Це дорівнює електропостачанню 15000 квартир і тепловому забезпеченню 1500 квартир. Використовуються в роботі станції різні відходи з переробки курчат-бройлерів: курячий послід, флотаційний шлам, силос тощо. В майбутньому біогазова станція вироблятиме ще й холод та біодобрива.

Бачимо, що саме активність територіальних громад у питаннях використання альтернативних джерел енергії відіграє вирішальну роль у світовій практиці енергозбереження.