Дніпропетровська область – одна з найбільших областей України з потужним фінансово-промисловим потенціалом. Від області надходження податків і зборів до державного бюджету складають 10-ту частину. З 6 президентів України вихідцями з Дніпропетровської області є двоє, у тому числі нині обраний Володимир Зеленський. Дніпропетровська область має добре географічне розташування в центрально-східній частині України і межує із семи областями. На півночі – з Полтавською та Харківською, на сході – із Донецькою, на півдні – із Запорізькою, Херсонською та Миколаївською. Велика промислова потужність та географічне розташування надали добре розвинутий зв'язок та автомобільні й залізничні логістичні артерії. В області наявні два міжнародні аеропорти в містах Дніпро і Кривий Ріг. Дніпропетровська область займає 5,3% території всієї України з часткою населення 7,3%.

На території області протікає 280 річок, які складають важливі водні запаси України. Найбільш відомі Дніпро, Інгулець, Самара, Саксагань, Вовча, Оріль. Річка Дніпро розділяє область на два береги, а також поділяє міста Дніпро і Кам’янське. У межах області знаходяться частини Кам’янського, Дніпровського та Каховського водосховищ. На водних артеріях є річкові порти: пасажирські й промислові. Область розташована у степовій і лісостеповій зонах України.

Адміністративний поділ

Адміністративно Дніпропетровська область складається із 22 районів і 13 міст обласного значення, 7 міст районного значення, 46 селищ міського типу, 60 селищ, 1 375 сіл. Містами з районним поділом є Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське. 

Райони: Апостолівський, Васильківський, Верхньодніпровський, Дніпровський, Криворізький, Криничанський, Магдалинівський, Межівський, Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський, Петриківський, Петропавлівський, Покровський, П'ятихатський, Синельниківський, Солонянський, Софієвський, Томаківський, Царичанський, Широківський, Юр’ївський.

Міста обласного значення: Дніпро, Кривий Ріг, Кам'янське, Нікополь, Павлоград, Марганець, Жовті Води, Новомосковськ, Вільногірськ, Покров, Тернівка, Першотравенськ, Синельниково.

Область під час реформ з децентралізації на січень 2020 року створила 71 об’єднану територіальну громаду, що є лідером з кількості громад по Україні. Із них: 8 – міських; 25 – селищні; 38 – сільські. 

Демографічна ситуація

На січень 2020 року населення Дніпропетровщини складає 3 175 435 чоловік, із них виборцями є 2 558 967. Область має високу щільність населення – 102,7 на один квадратний кілометр при середній в Україні – 75,2. Також високий рівень урбанізації  84% – це міське населення та 16% – сільське. Гендерний склад населення області – 54% жінки і 46% чоловіки. У Дніпропетровській області українці складають 80% населення області й 20% інші національні меншини (це близько 100 національностей і народностей). Обласним центром є місто Дніпро з населенням понад 1 мільйон жителів, розташоване по обох берегах річки Дніпро. Також область складають міста з населенням понад 100 тисяч чоловік. Це Кривий Ріг (понад 630 тис. чол.), Кам'янське (понад 230 тис. чол.), Нікополь (115 тис. чол.), Павлоград (108 тис. чол.). 

В області відбувається негативне скорочення кількості населення як у сільській місцевості, так і в містах. Середній вік населення області складає 42 роки. 

 Економічна ситуація

Дніпропетровська область є одним з найбільш розвинених в економічному відношенні регіонів України. За чисельністю населення, внеском у загальнодержавні обсяги виробництва валового внутрішнього продукту, масштабами промислового та сільськогосподарського виробництва, обсягами експорту товарів та надходжень до бюджету вона займає провідні місця серед  інших регіонів України. Дніпропетровська область має унікальне економічне становище, остільки залучено в господарстві області найбільшу кількість напрямків промисловості, у порівнянні з іншими регіонами України. 

Дніпропетровська область володіє близько 50% загальнодержавних запасів корисних копалин. Адже тут зосереджені унікальні родовища, значні запаси залізної і марганцевої руд, кам’яного та бурого вугілля, є нафта, природний газ, рідкісні та кольорові метали, уран. Основа промисловості області – гірничо-металургійний комплекс.

Сприятливі природно-кліматичні умови області дозволяють вести інтенсивне сільське господарство, сприяють вирощуванню всіх зернових культур та отриманню високоякісне продовольчого зерна.

Середня заробітна плата в Дніпропетровській області на грудень 2019 року становила 12 084 грн. 

Найбільші платники податків Дніпропетровської області: 

  • ПАТ «Арселор Мітал Кривий Ріг»;
  • ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»;
  •  ПрАТ «Північний ГЗК»;
  • ПрАТ «Інгулецький ГЗК»;
  • ПАТ «Південний ГЗК»;
  • АТ «Укргазвидобування»;
  • ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат»;
  • ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат»;
  • ПрАТ «Центральний ГЗК»;
  • ТОВ «АТБ-маркет»;

 Найбільші фінансово-промислові групи, які мають вплив на показники господарств області:

Mittal Steel Germany GmbH (Дуйсбург, ФРГ) — частина великої світової сталеливарної компанії MittalSteel Co, є власником провідного металургійного підприємства області ПАТ «Арселор Мітал Кривий Ріг». Дана група є у власності та управляється сім’єю громадянина Індії Лакшмі Мітала. В політичні процеси України і Дніпропетровської області не втручається. Місто Кривий Ріг потерпає за станом екології від виробничих потужностей підприємства.

Група компаній Інтрепайп – основним акціонером є Віктор Пінчук. Основним напрямком є металургійний за виробництвом труб та залізничних колес, також представлена у секторах фінансів, медіа, медицини, девелоперських проєктів. Представники групи компаній Інтерпайп постійно активно беруть участь у Всеукраїнських та місцевих виборах. На останніх виборах (2019 року) до Верховної Ради України було обрано по одномандатному виборчому округу №24 Кисилевського Дмитра Давидовича, який є зараз членом фракції ПП «Слуга народу». Раніше по даному округу обирався Яків Безбах, який був членом фракції «Партії регіонів». У Дніпровській обласній раді група представлена Єсауловим Генадієм та Драчевським Віктором, обидва входять до фракції «Опозиційний блок». В Дніпровській міській раді група представлена головним лікарем відокремленого підрозділу «Поліклніка ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» Каптєловою Тетяною. Також представники Інтерпайп є обраними в інших місцевих радах області. Лобісти групи Інтерпайп зменшили фінансове навантаження у сплаті земельного податку місту Дніпро. Таким чином місту було передано земельну ділянку орієнтовно 45 гектарів без рекультивації та утилізації шкідливих елементів попереднім власником. На цій території розташувались раніше мартенівський цех, мазутосховище, склади хімії  та інше.  

Група “ТАС” – зосереджена в секторах економіки: банківському, страховому, металургійному, будівельному та аграрному. Засновником групи і основним акціонером є Сергій Тігіпко.  З 2014 року представники групи ТАС  у виборчих процесах в Дніпропетровській області участі не брали.  Засновник групи Сергій Тігіпко раніше був лідером партії «Трудова Україна», яка пізніше об'єдналася з «Партією регіонів».

Група «Приват» – представлена в різних сегментах господарства області. Це паливо-енергетичний, металургія, авіація, машинобудування, хімічна, фінанси та медіа. Через можливу фінансову кризу був переданий державі КБ «Приватбанк». Лідерами та основними акціонерами підприємств  групи «Приват» є Коломойський Ігор, Боголюбов Генадій, Мартинов Олексій, Дубілет Олександр.

Політичною активністю виділяється Ігор Коломойський, який був головою Дніпропетровської облдержадміністрації в 2014-2015 роках. Основні акціонери намагались пролобіювати своїх представників через різні партії під час попередніх виборчих процесів. Акціонери групи проявляли симпатії до партій: «Трудова Україна», «Наша Україна», «Єдиний центр», «Батьківщина», «Україна майбутнього», «Відродження», «УКРОП», «Слуга народу». Після обрання Володимира Зеленського  Президентом України відбулися зміни в керівництві Дніпропетровської обласної ради, головою став Святослав Олійник, також головою ОДА став Олександр Бондаренко. Обидва відносяться до орбіти співпраці з Ігорем Коломойським. 

Група «АТБ» – спеціалізується на роздрібній торгівлі й підприємствах харчової промисловості, та останнім часом цікавиться газовидобуванням та корисними копалинами. У групи найбільша мережа магазинів в Україні. Основні власники – Буткевич Генадій, Єрмаков Євгеній та Карачун Віктор. Група останнім часом проявляє політичну зацікавленість до виборчих процесів та інтересів у Верховній Раді України. Співпрацювала у VIII скликанні з депутатом від міста Дніпра, обраним по 25 округу Курячим Максимом, який входив до фракції Блок Петра Порошенка. В нинішньому скликані Ради співпрацює з обраною по одномандатному виборчому округу №30 (місто Кам’янське) Ганною Лічман.

Група «Алєф» – засновник Єрмолаєв Вадим. Група працює в секторах: банківський, торгово-офісна нерухомість, виробництво будівельних матеріалів, винно-горілчане виробництво. Велику активність у політичних процесах група розпочала в 2010 році, підтримуючи партію «Наш дім» і благодійний фонд з тотожною назвою «Наш дім».  Зараз співпрацює в Дніпропетровській обласній раді з депутатом Ігорем Циркіном та Дніпровській міській раді з депутатом Сиротою Олександром.

Група холдингу СКМ (System Capital Management) – власник Рінат Ахметов. Холдинг СКМ володіє більшістю підприємств великих платників податків Дніпропетровської області. Група проявляє велику активність у політичних та виборчих процесах області. Співпрацює з органами місцевого самоврядування міст Кривий Ріг, Павлоград, Тернівка, Першотравенськ. Підприємства, які юридично мають приналежність до групи, постійно і активно висувають своїх працівників у депутати місцевих рад через різні партії або шляхом самовисування.  У Дніпропетровській обласній раді група співпрацює з фракцією «Опозиційний блок». 

У січні – грудні 2019 р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 65,8 млрд грн капітальних інвестицій, що у порівняних цінах на 23,6% більше, ніж у січні – грудні 2018 р. Найвагомішу частку з них (99,2% загального обсягу) становили інвестиції в матеріальні активи.

За видами активів найбільшу частину капітальних інвестицій (42,5% загального обсягу) використано на придбання (виготовлення) машин, обладнання, інвентарю, вкладено в їх капітальний ремонт, модернізацію, удосконалення тощо.

Головним джерелом капітальних інвестицій (83% загального обсягу) залишаються власні кошти підприємств та організацій.

У загальному обсязі капітальних вкладень більшість (63,1%) складають інвестиції, освоєні промисловими підприємствами, у т. ч. переробними – 30,4%, добувної промисловості і розроблення кар’єрів – 28,6%.

Бюджет Дніпропетровської області в 2019 році 

Доходи, млн грн 

Видатки, млн грн 

17 590,5

17 707,4

 Політична ситуація

 

Дніпропетровська область відіграє важливу на політичній арені України роль. Склалося історично, що область є потужним політично-управлінським кадровим потенціалом України. Часто в суспільстві можна почути, що Дніпропетровська область є колискою української влади. З часу незалежності України було два президенти України, які є вихідцями з Дніпропетровської області. Зокрема, чинний Президент Володимир Зеленський.

У територіальному управлінні юстиції  Дніпропетровській області зареєстровано 274 обласні осередки політичних партій. 

Був гучний випадок на території області, коли обраний на чергових місцевих виборах 2015 року міський голова Новомосковська Віктор Літвіщенко не міг скласти присягу і приступити до виконання своїх обов’язків 4 роки поспіль. Були певні перешкоди від більшості місцевих депутатів та міської виборчої комісії. У конфліктній ситуації активно брав участь попередній депутат Верховної Ради Вадим Нестеренко, який був одним з авторів законопроєкту про позачергові вибори міського голови міста Новомосковська. 27 вересня 2019 року Віктор Літвіщенко на сесії Новомосковської міськради склав присягу міського голови та приступив до своїх обов’язків. 

Міста районного підпорядкування хитають війни місцевих еліт за вплив. Так, у місті Підгороднє місцеві депутати оголосили недовіру міській голові Кузьменко Галині Василівні. Депутати Китайгородської сільської ради Царичанського району були незадоволені роботою сільського голови та оголосили недовіру. 

Місто Кам’янське стало першим в Україні, де було відкликано депутатів міської ради за ініціативою виборців. Також Кам’янське отримало статус лідера і за кількістю відкликаних міських депутатів, їх аж четверо. 

Найбільшу кількість депутатів намагалися відкликати виборці в місті Кривий Ріг. Було ініційовано відкликання аж 11 депутатів Криворізької міської ради, які представляли ВО «Батьківщина» та Радикальну партію Олега Ляшка. Ініціативна група звинувачувала депутатів у синхронному голосуванні з партією «Опозиційний блок». Але під час процедур в міській ТВК частина підписних листів зникла, що стало пізніше причиною неможливості виконати процедуру.

Після місцевих виборів 2015 року в радах Дніпропетровської області за чотири роки пройшли певні зміни в керівних органах. Так, після виборів Президента України 2019 року змінився голова Дніпропетровської обласної ради, ним став Святослав Олійник (партія «Відродження»). А раніше був Гліб Пригунов (партія БПП «Солідарність»). Торкнулися зміни і Дніпровської міської ради. Змінився секретар міської ради, ним став Олександр Санжара (обирався від партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП»). Раніше був секретарем Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов (обирався від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»).

Уподобання виборців у порівнянні з президентськими виборами 2014 та 2019 років суттєво змінилися. В 2014 році найбільшу підтримку в області отримав кандидат Петро Порошенко (44,7% голосів виборців). У 2019 році у другому турі виборів його підтримало лише 10,8% громадян. Новообраний Президент України Володимир Зеленський отримав 87,2% голосів.

На позачергових виборах народних депутатів України 2019 року теж суттєво змінилася прихильність виборців області до різних партій. Так, в одномандатних округах Дніпропетровської області отримали перемогу в 16 із 17 округів висуванці нової політичної партії «Слуга народу». Лише в одному 37 окрузі обрався знову Дмитро Шпенов, який був депутатом попередніх скликань Верховної Ради. 

Медіа-ринок 

Засоби масової інформації переживають не кращі часи за останні п’ять років і в ближній перспективі покращення в цій сфері не видніється. Рушійною силою стали цифрові технології, інтернет, соціальні мережі, які змінюють попит теперішнього суспільства. Населення перестає цікавитись інформаційними сайтами і у них різко падає відвідуваність. Хоча ще нещодавно це було модно для просування інформації. На зміну друкованим газетам та сайтам прийшли інформаційні групи в соціальних мережах (фейсбук, твітер, телеграм). Лише телебачення створює потужну конкуренцію соціальним мережам. Оперативне позначення публічно своєї позиції з актуальних питань сьогодення стало інформаційно важливим елементом привабливості. Працюючим редакторам створюють конкуренцію на ринку попиту формації – фрілансери, блогери, пранкери.

За останні роки пройшли певні законодавчі зміни з приводу «роздержавлення» ЗМІ та певне регулювання на ринку політичної реклами під час виборчих процесів. У Дніпропетровській області більшість працюючих ЗМІ зосереджена в обласному центрі та по великих містах: Кривий Ріг, Кам’янське, Нікополь, Павлоград. Інформаційно вони покривають сільські райони і маленькі міста навколо.

Для друкованих ЗМІ зараз особливі тяжкі часи утримати читача, тиражі критично падають. У великих містах населення не читає газет. Навіть ті, які безкоштовно роздають. Але районні газети ще залишилися важливим джерелом інформації для сільського населення. Та в донесенні інформації «що робиться у нашому районі» є певні перешкоди. Для журналістської оперативності погана або занадто дорога логістика між селами, щоб висвітлити в газетах події. Також в доставці інформації перешкодою є погана робота сільських відділень «Укрпошти» та відсутність листонош. 

За останні п’ять років припинили свою діяльність такі ЗМІ: телекомпанія «Взгляд» (м. Пятихатки), ТРК «СТЕП» (м. Жовті Води). Але і відкрилися й нові телеканали: «Відкритий» і «Д1» у Дніпрі та «Перший міський» у Кривому Розі.