Протягом червня та першого тижня липня у обласних газетах Закарпаття з’являлися матеріали, які містять ознаки прихованої політичної реклами на користь як політичних партій, так і окремих політиків. Зокрема, подібні тексти були на користь політичних партій «Українська стратегія Гройсмана», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Опозиційна платформа - За життя»,  ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та партія «Довіряй ділам». Також є й статті з ознаками прихованого піару на адресу окремих кандидатів-мажоритарників – Йосипа Борто, Василя Брензовича, Мирослава Гісема, Роберта Горвата та Владіслава Поляка.

У таких матеріалах висвітлюють думки лідерів партій чи окремих політиків з приводу політичної, економічної ситуації у державі та ймовірні, на їхню думку, плани для покращення ситуації у країні.  Як правило, альтернативних точок зору не представлено, таким чином до читача доноситься однобока та незбалансована інформація. Нерідко один і той сам матеріал дублюється одразу у кількох виданнях, іноді – під різними заголовками.

Подібні матеріали Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала шляхом моніторингу закарпатської преси до якого увійшли 6 друкованих видань – «Новини Закарпаття», «РІО», «Панорама», «Неділя», «Карпатський об’єктив» та газета «Ужгород». У виданні «Ужгород» матеріалів із ознаками джинси - не зафіксовано. У газеті «Новини Закарпаття» у зазначений період розмістили всього один матеріал, який містить політичну агітацію, однак текст промаркований як політична реклама.

Найбільше згадок про політичну силу «Європейська солідарність» та її лідера Петра Порошенка – 9 матеріалів у газетах «РІО» (5) та «Неділя» (4). Також одним із лідерів за кількістю матеріалів із ознаками «джинси» є «Радикальна партія Олега Ляшка» та її очільник Олег Ляшко – всього 8 текстів, були вони у виданнях «Неділя» (4) та «Панорама» (4). Прихована реклама партії «Українська стратегія Гройсмана» зустрічається у п’яти матеріалах – у газетах «Неділя» (4) та «РІО» (1). Матеріали із ознаками «джинси» на користь Вадима Рабіновича та політсили «Опозиційна платформа – За життя» зустрічали у газеті «Панорама» 4 рази у період моніторингу. Менше «джинсових» статей було розміщували на користь очільниці ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко (2), партії «Опозиційний блок» (1) та «Довіряй ділам» (1).

Також у перший місяць у виборчої кампанії дочасних парламентських виборів у газетах подібні матеріали почали з’являтися і на користь кандидатів-мажоритарників. Найбільше згадок було про представників партії «КМКС» Партії угорців України» Василя Брензовича та Йосипа Борто, які балотуються до парламенту по мажоритарним округам як самовисуванці. Про Василя Брензовича та його діяльність було всього 10 матеріалів, які були розміщені у газетах «РІО» (1), «Карпатський об’єктив» (6), «Неділя» (1), «Панорама» (1) та «Новини Закарпаття» (1). Відзначимо, лише в останній згаданій газеті статтю промаркували як політичну рекламу. Про Йосипа Борто вийшло всього 5 матеріалів, які також розмістили у виданнях «Карпатський об’єктив» (3), «РІО» (1) та «Неділя» (1).

Крім цього, у виданнях були й статті із ознаками прихованої реклами на користь інших кандидатів-мажоритарників – Роберта Горвата (чинний нардеп від округу №68 від «БПП «Солідарність», наразі балотується як самовисуванець), Владіслава Поляка (балотується до Верховної Ради як самовисуванець по округу №73) та Мирослава Гісема (намагається пройти до парламенту як самовисуванець в окрузі №68).  Всі матеріали про цих кандидатів вийшли у виданнях «РІО», і лише один із чотирьох був позначений у газеті як політична реклама.

Крім статей із позитивними згадками про політиків та їхню діяльність, були матеріали і негативного значення про політикиню Юлію Тимошенко (1 у газеті «РІО»), чинного міського голову Ужгорода та кандидата за списком партії «Опозиційний блок» Богдана Андріїва (2 у газеті «РІО») та чинного нардепа Валерія Лунченка, кандидата-самовисуванця по округу №71 Валерія Лунченка (1 матеріал у газеті «РІО»).

У числі газети «Неділя» №23 від 7-13 червня розмістили статтю із заголовком «Ляшко: «Наступні вибори – це бій за землю». Матеріал вийшов на 3 сторінці, без зазначеної рубрики та не промаркований як політична реклама, автора статті також не вказують. У статті йдеться про вимоги політика Олега Ляшка захистити українські чорноземи, тобто мова йде про те, що ринок землі в Україні обов’язково має бути відкритим. У тексті Олега Ляшка називають чи не єдиним політиком, який запропонував європейську модель господарювання на землі, а «Радикальну партію» - захисником селянства і дрібних фермерських господарств. Ідентичний матеріал, однак із іншим заголовком – «Ляшко: ми захистимо селян» розмістили у газеті «Панорама» від 6 червня. Текст розмістили під рубрикою – «В номері» та вказали автора статті – Василя Романенка, однак і в цій газеті матеріал також не позначений як політична реклама. У газеті «Неділя» №25 від 14-20 червня на другій сторінці є стаття «Там пахати треба!» Ляшко веде до парламенту людей від сохи». Матеріал не промаркований як політична реклама, розміщений без рубрики, автор тексту – Василь Олефір. У матеріалі розповідається про з’їзд «Радикальної партії Олега Ляшка» у Києві та переповідається промова її лідера. Також коротко в тексті розповідають про кандидатів-мажоритарників від Закарпаття, які представляють цю політичну силу. У газеті «Панорама» від 13 червня, 27 червня та 4 липня також вийшли статті із ознаками прихованого піару на користь Олега Ляшка та політичної сили, лідером якої він є. Наприклад, матеріал із назвою «Влада душить людей газом». Статтю розмістили під рубрикою – «В номері», авторка тексту – Марина Клименко. У статті мова йде про надмірно високі, на думку Олега Ляшка та його команди, тарифи на газ для населення. Також у матеріалі згадують, що політик Ляшко неодноразово закликав урядовців пояснити, чому ціна на газ для українців зростає, хоча у всій Європі – падає. У газеті «Неділя» №26 (28 червня – 4 липня) та №27 (5-11 липня) також є статті зі згадками про Олега Ляшка. Одна з них опублікована на третій сторінці випуску газети №26 із заголовком «Ляшко: Коли люди бачать платіжки – їм не смішно», текст опублікований без рубрики, не позначений як політична реклама, авторка – Марина Клименко. Це той самий матеріал, який був опублікований у газеті «Панорама» від 27 червня, однак – із іншим заголовком.

«У партії Порошенка зміниться майже все. Незмінним залишається лише курс на членство в ЄС та НАТО» - матеріал із такою назвою вийшов на шостій сторінці видання «Неділя» №23 (7-13 червня). Матеріал розміщений без конкретної рубрики, не промаркований як реклама, автор – не вказаний. У тексті йдеться про те, що екс-президент Петро Порошенко веде в парламент оновлену партію «Європейська солідарність» для того, аби захистити проєвропейський курс України. У газеті «РІО» №23 від 8 червня, на другій сторінці вийшла публікація із назвою «ЙЕС для ЄС» у якій розповідається про з’їзд політичної сили «Європейська солідарність» та про новий склад партії, який, як зазначають у статті, кардинально  оновлений. У цьому матеріалі також стверджують, що команда Петра Порошенка йде на вибори, аби захисти курс України на Європу. Також схожі матеріали розмістили у виданнях «РІО» (№24, 15 червня) та «Неділя» (№24, 14-20 червня). Жоден із цих матеріалів не був промаркований як політична реклама. У газеті «РІО» №25 від 22 червня на другій сторінці вийшла публікація із заголовком «Петро Порошенко: «безвіз» - це гігантський стрибок від совка до європейського майбутнього».  У матеріалі невідомий автор запевняє, що «Європейська солідарність» має чіткий план подальших дій, зокрема – як досягти критеріїв членства ЄС та НАТО у перспективі 7-10 найближчих років. Матеріал не означений як політична реклама. Крім цього, матеріали із ознаками прихованої реклами на користь Петра Порошенка та його політичної сили були розміщені ще у випусках газети «Неділя» №26 від 28 червня- 4 липня та №27 від 5-11 липня і газети «РІО» №26 від 28 червня.

Матеріали про політичну силу «Українська стратегія Гройсмана» лідером якої є прем’єрміністр України Володимир Гройсман з’являлися у виданнях «РІО» та «Неділя». Наприклад, у газеті «Неділя» №23 (7-13 червня) на четвертій сторінці вийшла стаття із назвою «Стратегічна сила. Що відомо про політичну партію Володимира Гройсмана». Стаття вийшла під рубрикою «Тиждень країни», автор – не вказаний, позначка «політична реклама» також відсутня. У тексті описують ідеї та напрями роботи нової політичної партії, яка намагається пройти до парламенту. Схожий матеріал вийшов на сторінках газети «РІО» №23 від 8 червня на сторінці 3 із назвою «Стратегічний хід. Що відомо про нову політичну партію Володимира Гройсмана». У цьому виданні автора тексту також не вказують, як і не маркують сам матеріал як політичну рекламу. Також про Володимира Гройсмана та його політичну силу вийшов матеріал у газеті «Неділя» у випусках №24 (14-29 червня), №25 (21-27 червня) та №26 (28 червня – 4 липня). Усі вони не промарковані як політична реклама.

У виданні «Панорама» протягом червня та першого тижня липня з’являлися матеріали із ознаками прихованого піару на користь Вадима Рабіновича та партії «Опозиційна платформа – За життя». Наприклад, текст із заголовком «Рабінович – про порятунок економіки України» опублікували у випуску видання від 6 червня.  Текст опублікований під рубрикою «дайджест», автор не вказаний, позначка «політична реклама» - відсутня. У ньому йдеться про те, що на думку Вадима Рабіновича, від зміни прізвища «керманича» нічого не зміниться. «Справа не у прізвищах, справа у нас самих», - наголошують у матеріалі. У випуску цієї ж газети від 4 липня, на дев’ятій сторінці розмістили матеріал із назвою «Опозиційна платформа – За життя» поверне мир в Україну». Автор тексту також не вказаний, позначка про політичну рекламу – відсутня. У статті наголошують, що президентські вибори в Україні не зупинили війну та наводять читачам позицію Юрія Бойка із цього приводу. Також схожий матеріал зі згадками «Опозиційної платформи – За життя» опублікували й у випуску газети «Панорама» від 27 червня, і також не промаркували як політичну рекламу.

Кілька статей із ознаками «джинси» у закарпатських газетах були і на користь очільниці ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, «Опозиційного блоку» та партії «Довіряй ділам». Наприклад, у газеті «РІО» №26 від 28 червня, на другій сторінці є матеріал у якому йдеться, що Юлія Тимошенко гарантує українцям результат за 100 днів після виборів. Автора тексту не вказують, як і те, що цей текст є політичною рекламою.

У числі газети «Неділя» №23 від 7-13 червня, на п’ятій сторінці розмістили матеріал «Лідер партії «Довіряй ділам» Геннадій Кернес: «Суспільство об’єднане бажанням не розбрату, а змін». Автор статті – В’ячеслав Одеський, матеріал не промаркований як політична реклама. У статті описують з’їзд партії, який відбувся у Харкові та бачення політиків партії майбутнього України. У газеті «Неділя» №25 від 21-27 червня є текст «Партія «Опозиційний блок» назвала першу десятку списку та оприлюднила виборчу програму». Автор тексту - В’ячеслав Калінін, позначка «політична реклама» відсутня.

Видання «Карпатський об’єктив» активно публікує матеріали про діяльність кандидатів-мажоритарників Василя Брензовича та Йосипа Борто, які є членами «КМКС» Партії угорців України» та балотуються до парламенту по мажоритарним округах як самовисуванці. Інколи це – невеликі замітки про відзначення свята, побудову пам’ятника, відкриття медичного кабінету тощо. У цих замітках згадують Василя Брензовича та Йосипа Борто, як членів полісили «КМКС» Партії угорців України», у деяких – саме як кандидатів. Крім цього, у виданні «Карпатський об’єктив» вийшли два матеріали – розлогі інтерв’ю із Василем Брензовичем та Йосипом Борто, які зрештою також з’явилися на шпальтах газет «РІО», «Неділя», «Панорама» та «Новини Закарпаття». Про те, що матеріал є політичною рекламою, позначку зробили лише у газеті «Новини Закарпаття». Таким чином, матеріал із назвою «Василь Брензович: депутат мажоритарник має представляти інтереси закарпатців у Києві, а не киян у Закарпаття», який вийшов у виданні «Карпатський об’єктив» №24 від 20 червня на сторінці 4 також з’явився на сторінках видань «Неділя» №26 від 28 червня – 4 липня, «РІО» №25 від 22 червня, «Панорама» від 27 червня. У «Новинах Закарпаття» вийшло інтерв’ю із Василем Брензовичем, однак під іншим заголовком та позначене як політична реклама.

Схожа ситуації і з інтерв’ю Йосипа Борта. Вперше воно з’явилося із заголовком «Йосип Борто: не можна вирішити регіональні проблеми, не вирішивши загальнодержавні» на сторінках газети «Карпатський об’єктив» №25 від 27 червня на сторінці 4, а згодом і на сторінках газет «Панорама» (4 липня, сторінка), «Неділя» (№27, 5-11 липня, сторінка 2) та «РІО» (№26, 28 червня, сторінка 2). Цей матеріал не промаркований як політична реклама.

Також ОПОРА зафіксувала матеріали із ознаками прихованої реклами на користь ще трьох кандидатів-мажоритарників – Роберта Горвата (округ №68 - Ужгород), Владіслава Поляка (округ №73 - Виноградів) та Мирослава Гісема (округ №68 - Ужгород). У газеті «РІО» №26 від 28 червня на сторінці чотири розмістили матеріал із заголовком «Нардеп із Закарпаття домігся введення заборони на імпорт автомобілів із РФ», автор – пресслужба народного депутата Роберта Горвата, позначка про політичну рекламу відсутня. У цьому ж випуску газети «РІО», однак на шостій сторінці, опублікували матеріал із назвою «Благодійність – не реклама: Владіслав Поляк розповів про реалізовані добрі справи». Автором тексту вказана пресслужба кандидата у народні депутати Владіслава Поляка, позначка про політичну рекламу – відсутня. У тексті розповідають про дітей, яким допоміг Владіслав Поляк та інші його «благодійні проекти». Матеріал не промаркований як політична реклама.  У цьому ж числі газети «РІО» розмістили матеріал про ще одного кандидата-мажоритарника Мирослава Гісема. Авторка – Олександра Світлична, текст не промаркований як політична реклама.  У наступному числі газети «РІО» №27 від 5 липня, на другій сторінці вийшов матеріал «Як допомогти державі вийти з кризи» із пропозиціями кандидата-мажоритарника Мирослав Гісема. Відзначимо, що ця публікація промаркована у газеті як політична реклама.

На шпальтах закарпатської преси були й матеріали із ознаками чорного піару в адресу чинного міського голови Ужгорода, кандидата за списком партії «Опозиційний блок» Богдана Андріїва та кандидата-мажоритарника, який балотується як самовисуванець по округу №71 (центр - Хуст) Валерія Лунченка. У газеті «РІО» №25 від 22 червня на сторінці 3 розмістили статтю із заголовком «Чому закарпатський нардеп від Яценюка знову хоче бути нардепом» у якій розповідають про всі невдачі Валерія Лунченка протягом своєї останньої каденції у парламенті. Матеріал не позначений як політична агітація.

У газеті «РІО» №23 від 8 червня та №24 від 15 червня вийшли матеріали із ознаками чорного піару на адресу Богдана Андріїва. Один із них називається «Чому мер Ужгорода вирішив залишити місто і сховатися в парламенті». Текст також не позначений як політична реклама.

У частині 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Відповідно до частини 17 статті 74 цього Закону, включення до інформаційних теле- і радіопрограм (випусків новин) передвиборних агітаційних матеріалів партій, у тому числі політичної реклами, забороняється. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Згідно з частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)