ОПОРА проаналізувала ситуацію на славнозвісному 184-му окрузі,  де в рамках довибрів іде підготовка до боротьби за мандат нардепа.

Після обрання Ігоря Колихаєва мером Херсона звільнився округ № 184, в якому на 31 жовтня було призначено проміжні вибори народного депутата. Округ має багаторічні “традиції” підкупу виборців, зловживань адміністративними ресурсами і навіть пережив у 2012 р. штурм ОВК. 

Нині округ знаходиться на новому роздоріжжі: у ньому або знову переможуть локальні групи інтересів, або парламентським партіям вдасться перевести кампанію на рівень загальнонаціональної політики. 

У 2019 р. Ігор Колихаєв з його регіональним проєктом “Нам тут жити” став єдиним з п’яти обраних мажоритарників регіону, який не представляв президентську партію “Слуга народу”. Місцеві вибори 2020 року зміцнили тодішній успіх Колихаєва і надали його локальному проєкту регіонального значення. Партія “Нам тут жити” отримала другий результат у Херсонській обласній раді, а її депутат Геннадій Лагута став заступником голови. 

Входження партії Колихаєва в керівництво облради разом зі “Слугою народу” та ОПЗЖ засвідчує його вагому роль у владній конструкції регіону. Крім цього, в обласному центрі партія контролює 31% депутатських мандатів та посаду секретаря міської ради.

Партія "Нам тут жити"/facebook

У самому окрузі проєкт Колихаєва спільно зі “Слугою народу” має найбільшу кількість голів громад (по 3 посади), а за кількістю депутатських мандатів в ОМС округу “Нам тут жити” поступається лише “Слузі народу” та “Опозиційній платформі – За життя”. В переважній більшості громад між партіями налагоджена співпраця. У Новій Каховці, центрі округу, тричі переобраний мер Володимир Коваленок висувався на виборах від “Слуги народу”. Але досвідчений мер має ефективну співпрацю з ОПЗЖ та “Нам тут жити”, що буде вагомим фактором майбутньої кампанії.

Після обрання міським головою Херсона Ігор Колихаєв не приховував бажання передати виборчий округ представнику своєї команди. Ще в березні було публічно оголошено про намір Геннадія Лагути, офіційного лідера партії “Нам жити” і соратника мера обласного центру, балотуватися в народні депутати України. Лагута вже де-факто розпочав передвиборчу кампанію, в якій бере участь сам Колихаєв та його однойменний з партією благодійний фонд. Остання деталь дуже важлива. Під час кампаній 2019-2020 рр. благодійний фонд Ігоря Колихаєва був одним зі стовпів його електоральних успіхів і одночасно яскравим прикладом живучості технологій матеріального стимулювання виборців в Україні.

Амбіціям локального партійного проєкту потенційно могли б перешкодити плани найвпливовіших в області парламентських партій регіону: “Слуга народу” та “Опозиційна платформа – За життя”. З двох політичних “важковаговиків” регіону саме ОПЗЖ вже визначилася з кандидатом, а рейтинговий у регіоні Юрій Бойко особисто встиг долучитися до його дочасної агітації. Передвиборчою ставкою опозиційної партії став перший заступник голови Херсонської обласної ради Єгор Устинов. Для ОПЗЖ вибори в окрузі можуть стати спробою сатисфакції за невиразну кампанію на проміжних виборах нардепа в ОВО №50 Донецької області, де її представник зняв свою кандидатуру, а успіх в окрузі має стати сигналом про стресостійкість політсили після справи Медведчука.

У “Слузі народу”, натомість, поки не заявляли про свого кандидата чи навіть намір його висувати. У 2019 році їхнім кандидатом був Данило Репілевський, який є сином відомого в окрузі агробізнесмена, нинішнього депутата облради від ОПЗЖ Едуарда Репілевського. Після програшу Ігорю Колихаєву Данило Репілевський помітної активності не проявляв, а зараз правляча партія представлена на території округу лише приймальнями народних депутатів, обраних у сусідніх округах.  При цьому на місцевих виборах 2020 р. “Слуга народу” офіційно підтримувала кандидатуру Ігоря  Колихаєва на посаду Херсонського міського голови.

Слуга народу Facebook

Як і правляча сила, парламентські партії “Європейська Солідарність”, ВО “Батьківщина” та “Голос” ще публічно не сигналізували про своїх висуванців на проміжних виборах. 

Змагання локального і національних партійних проєктів – це не єдина інтрига майбутніх виборів в окрузі. Потенційними кандидатами є ціла група колишніх народних депутатів України, які обиралися в цьому та сусідніх округах і збираються спробувати повернути своє на нових виборах (Іван Вінник, Микола Дмитрук, Сергій Хлань, Юрій Одарченко). Здатність старожилів херсонської політики зіграти на рівних з трьома провідними силами регіону – “Слуга народу”, “ОПЗЖ” та “Нам тут жити” – це одна з інтриг майбутньої виборчої кампанії.

Херсонська обласна рада

Обласна рада ризикує стати політичним епіцентром виборчого протистояння. Два активні претенденти на мандат входять до її керівництва. Єгор Устинов (перший замголови) та Геннадій Лагута (замголови) вже активно включились до передвиборчої кампанії, що публічно  ними поєднується з виконанням посадових обов’язків. Голову та заступника голови облради від “Слуги народу” Олександра Самойленка та Юрія Соболевського депутати “Європейської Солідарності” та ВО “Батьківщина” звинувачують у коаліційних домовленостях з “ОПЗЖ” та “Нам тут жити” й підігріванні амбіціям Єгора Устинова. 

На фоні бурління в облраді, ОДА поки не проявляє помітної зацікавленості в майбутніх виборах. Чинний голова Херсонської ОДА Сергій Козир був призначений лише у березні 2021 року, а до цього він працював заступником попереднього голови Юрія Гусєва, нинішнього гендиректора ДК «Укроборонпром». 

Потенційні кандидати. Хто вони?

За оцінками ОПОРИ, у 184-му окрузі активність різною мірою вже проявляють вісім кандидатів. Основними формами стали зовнішня реклама, зустрічі з виборцями та благодійна діяльність.

Перший заступник голови обласної ради Єгор Устинов

4 лютого 2021 року на з’їзді політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” було прийнято рішення про висування кандидатури Єгора Устинова на проміжних виборах по округу № 184. Єгор Устинов – чинний заступник голови Херсонської обласної ради та голова Херсонської регіональної організації політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”. Кандидат активно використовує зовнішню рекламу та місцеві ЗМІ, регулярно відвідує громади округу. 

Херсонские Вести

Заступник голови обласної ради Геннадій Лагута

20 березня на з’їзді партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” було висунуто Геннадія Лагуту кандидатом у депутати Верховної Ради України по 184-му виборчому територіальному округу. Геннадій Лагута з 2020 року очолює партію Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”, наразі є чинним заступником голови Херсонської обласної ради. Кандидат представлений у широкому колі комунікаційних каналів: борди, друковані ЗМІ, сюжети в місцевих новинах та матеріали в соціальних мережах. На користь кандидата активізував діяльність благодійний фонд Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”, а в самому окрузі представлені бізнес-активи мера Херсону (ТОВ “Торговий дім Продексім”).

Г. Лагута третій зліва. Херсонська обласна рада

Народний депутат VIII скликання Іван Вінник

Про свою можливу участь у виборах повідомляє у Facebook  Іван Вінник – народний депутат VIIІ скликання від політичної партії “Блок Петра Порошенка”. У 2019 році він балотувався по округу як самовисуванець, але зміг посісти тільки третє місце. Більше року Іван Вінник не проживає в Україні і, за його словами, знаходиться в США як студент другого року навчання двох магістерських програм. Наразі кандидат не проявляє активності на території округу, діяльність обмежується кількома постами на власній сторінці у Facebook. Іван Вінник має досвід захисту свого результату через суди на виборах в окрузі до парламенту в 2012 році, встановлення якого супроводжувалось штурмом ОВК мешканцями Нової Каховки.

ІНФОРМАТОР

Представник партії «Народовладдя» Ігор Токовенко

З 17 червня свій “тур” по 184-му округу розпочав представник політичної партії “Народовладдя” Ігор Токовенко. Він подорожує населеними пунктами округу та проводить зустрічі з жителями. Відповідно до даних сайту політичної сили Ігор Токовенко є головою Дніпропетровської організації партії, профспілковий лідер, правозахисник у сфері трудового права.

Нова Каховка.City

Народний депутат VII скликання Микола Дмитрук

Микола Дмитрук – народний депутат VII скликання від “Партії регіонів”, чинний депутат Херсонської обласної ради від політичної партії “Наш край”. Потенційний кандидат представлений в окрузі у зовнішній рекламі, активно використовує друковані ЗМІ та зустрічі з виборцями.

Він є головою наглядової ради ПРАТ “Кам’янський”, що займається вирощуванням винограду та виготовленням вина. Його дружина Олена, натомість, займається бізнесом із вироблення кондитерських та борошняних виробів на території округу (ППТФ “Гарант”).

Херсонские Вести

Народний депутат VIII скликання Сергій Хлань

Сергій Хлань може стати кандидатом від політичної партії “Європейська Солідарність”. Народний депутат VIII скликання по округу №185, чинний депутат Херсонської обласної ради та голова херсонської територіальної організації політичної партії “Європейська Солідарність”. Сергій Хлань не виключає своє висунення партією, яка буде обирати кандидата на праймеріз. Поки його активність в окрузі є невеликою.

Сергій Хлань володіє ПП “Златодар” та є директором ТОВ “ДЕМЕТРА-ТРЕЙД”, що знаходяться в Каховському районі, займається вирощуванням зернових і технічних культур.

agroportal.ua

Народний депутат VIII скликання Юрій Одарченко

Політична партія “Всеукраїнське Об’єднання “Батьківщина” має у своєму арсеналі політичного “важковаговика” Херсонщини Юрія Одарченка. Він є чинним депутатом Херсонської обласної ради. У 2016 році вже перемагав на проміжних виборах по 183 округу. Висування Одарченка на виборах восени 2021 року по 184-му окрузі цілком імовірне. 

Херсонские факты

Лідерка партії «Національна платформа» Катерина Одарченко

На території округу масово розповсюджуються листівки з фото лідерки партії “Національна платформа” Катерини Одарченко та закликом підтримати програму “Наш пріоритет: нові робочі місця”. Також у своєму Facebook Катерина написала про плани балотуватися по 184-му округу. Катерина Одарченко є дочкою Юрія Одарченка, депутата Херсонської обласної ради від “Батьківщини”.

Фото з соцмереж

Збірний образ майбутніх кандидатів та їхній політичний бекграунд говорять про незмінність викликів для демократичних виборів. Як і раніше, актуальним завданням залишається протидія підкупу, спробам місцевої влади та бізнесу незаконно вплинути на перебіг виборів та надмірній політизації виборчих комісій. Для уникнення ексцесів минулого вже створено більш-менш ефективні правові механізми, але суб’єкти виборчого процесу повинні захотіти ними скористатися.