Підготовлено для Censor.net

Як користуватись бюджетними коштами у сезон виборів: лайфхаки для депутатів

31 грудня в Україні офіційно стартують президентські вибори, які з невеликою перервою переростають у парламентські. Часу ще ніби вдосталь, але невпинна робота на політичній ниві давно кипить. У цьому матеріалі ми б хотіли розповісти про те, як за допомогою бюджетних коштів депутати підігрівають симпатії своїх виборців, а дехто навіть агітує “чужих”.

Наші з Вами гроші

Щороку народні обранці затверджують державний бюджет України. У головному кошторисі країни є низка різних видатків, але нас, як і зрештою багатьох парламентарів, цікавить в першу чергу конкретна стаття витрат – субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Складна назва, нерівномірний процес розподілу, непрозорі механізми та депутатський лобізм. Усе це перетворює грошову допомогу уряду для розвитку регіонів України (саме так по-простому можна описати нашу субвенцію) на колосальну суму коштів, яку вже зараз народні депутати використовують для власного самопіару та здобуття електоральних переваг на наступних виборах.

у 2016 та 2017 роках Кабінетом Міністрів у рамках соцеконому було розподілено 8 млрд грн

Так, у 2016 та 2017 роках Кабінетом Міністрів у рамках соцеконому було розподілено 8 млрд грн. Уже цього року український уряд направив ще 3 млрд грн на розвиток територій. Натомість 2 млрд грн досі залишаються нерозподіленими. Таким чином, за неповні три роки українські платники податків профінансували майже 23 тисяч різних проектів та заходів. На жаль, мінімум чверть з них була одноразової дії: від закупівлі тенісних столів та м’ясорубок до придбань іграшок, обладнання чи принтерів.

Відсутність чітких та обґрунтованих пріоритетів навряд чи відповідає принципам сталого розвитку регіонів, але повністю вкладається у логіку боротьби за симпатії виборців з боку чинних депутатів. Адже саме народні обранці пишуть спеціальні “пропозиції” та є фактичними учасниками розподілу державних коштів на соціально-економічний розвиток. А хто розподіляє кошти, той на них може і піаритися.

Не словом, а ділом

Ще рік тому, на умовах анонімності, один з мажоритарників заявляв: "Дехто дійсно спрямовує кошти на серйозні інфраструктурні проекти, проте дехто з депутатів дивиться на це крізь призму майбутньої передвиборчої кампанії. Бо тоді їм потрібно буде зайти в кожне село, у кожну школу, у кожен клуб, дитячий садочок і сказати: а оцей телевізор я вам купив, а оці вікна я вам поставив, дитячий майданчик я побудував, а оцю дірку в даху я залатав. І так по всьому округу". З наближенням виборів починаєш все менше сумніватися у його словах.

ОПОРА зафіксувала 748 випадків піару нардепів на бюджетних коштах серед 131 народного депутата

Так, за період червня-жовтня Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 748 випадків піару нардепів на бюджетних коштах серед 131 народного депутата у всіх регіонах України. З’явились і свої лідери: Ігор Гузь, Костянтин Іщейкін, Сергій Рудик, Василь Яніцький, Олесь Довгий, Віктор Шевченко та Антон Яценко.

Не всі парламентарі достатньо добре використовували бюджетні кошти для самопіару. На щастя, ми підготували для них спеціальні рекомендації. Тож дорогі депутати, you are welcome!

lifehack 01

Лайфхак #1, рівень Beginner

Для того, щоб виборці ТОЧНО ЗНАЛИ, що гроші на округ, то Ваша заслуга – їх обов’язково треба проінформувати: на офіційному сайті та у Фейсбук. Але для того, щоб реклама була більш ефективною – варто розмістити відповідну інформацію у місцевих ЗМІ, на сайтах органів влади та державних установ. Помічники та друзі-посадовці також мають активно розповідати про Ваші перемоги.

Короткий словник для успішного інформування: “Я вибив”, “Я залучив”, “Я привів”, “Я сприяв”, “Я домігся”, “за Моєї ініціативи”, “за Моєї підтримки”.

lifehack 02

Лайфхак #2, рівень Pre-Intermediate

Не всівиборці дивляться телевізор чи читають Ваш фейсбук. Але ж їх також треба проінформувати! Для цього можемо скористатися вже готовим прикладом і поставити білборди. Так нардеп з Черкащини Владислав Голуб інформує своїх виборців про роботу "на фронті субвенцій".

Не подобаються білборди? Зніміть відео! Адже це значно дешевше. Розкажіть скільки всього Ви зробили, скільки вибили коштів. А на місці чергової “підтриманої Вами реконструкції” можна і безкоштовний Wi-Fi встановити. Ці, вже перевірені варіанти, ми підгледіли в депутата Антона Яценка.

lifehack 03

Лайфхак #3, рівень Intermediate

Виборці – народ вимогливий. Громадяни не лише хочуть інтернет-активності від свого парламентаря, але й безпосередньої комунікації з ним. Саме тому потрібно частіше їздити з інспекціями, контролювати виконання робіт, а також перерізати стрічки під час відкриттів. Можна видавати ключі від квартир, які були побудовані за бюджетні кошти, як зробивОлег Ляшко у Маріуполі чи відкривати стадіон і грати з дітьми (майбутніми виборцями) у футбол (варіант від Ігоря Гузя).

Якщо ж Ви, зайняті, наприклад, інтенсивним відвідуванням сесійної зали як В’ячеслав Богуслаєв, то завжди можна відправити своїх помічників та однопартійців розвозити від Вашого імені інтерактивні комплекси по школах округу. Або ж навпаки, можна зібрати усіх освітян з нагоди Дня вчителя в одному місці і доручити помічнику (як зробив Петро Юрчишин) видавати усім по черзі сертифікати на придбання техніки чи меблів. Головне не забути перед тим “вибити” відповідні субвенції! Адже особисті кошти Вам ще знадобляться під час офіційної кампанії.

lifehack 04

Лайфхак #4, рівень Upper-Intermediate

З точки системного розвитку регіонів, безумовно краще займатися великими інфраструктурними питаннями: будівництвом доріг, ремонтом лікарень, шкіл, водогонів, реконструкцією аеропортів. Але ж до виборців не можна приїжджати із пустами руками! Бо всі ми добре знаємо, що головне – це увага. Можливо тому, український уряд регулярно виділяє мільярди гривень на дріб’язкові проекти вартістю до 50 тисяч.

Так, за державні кошти, Анатолій Гіршфельд у школах свого округу встановлює тенісні столи, помічник Миколи Лаврика передає ліжечка у дитячі садочки, а Олександр Кодола вручає сертифікати на велосипеди. Так варто всі райони округу об’їздити.

Але іноді цього може бути не достатньо. Тому було б добре, якби виборці зробили усміхнені фото і написали Вам подяки на сайті місцевого видання, як наприклад, Геннадію Бобов. Тоді кейс буде дійсно успішним!

lifehack 05

Лайфхак #5, рівень Advanced

Якщо Ви справді хочете виграти наступну виборчу кампанію, то без встановлення дитячих майданчиків не обійтися. По-перше, це не дуже дорого, по-друге, для цвіту нації нічого не шкода, а, по-третє, їх можна швидко будувати навіть десятками. Тому план наступний: залучаєте для свого округу 5-7 млн грн для будівництва хоча б ста дитячих майданчиків. Ну а потім починайте їх відкривати. Завжди робіть це максимально урочисто: діти у вишиванках, батьки, сільський голова та священик, який обов’язковомає освятити новозбудований майданчик. Усі мають Вам дякувати. Відповідне відео викладіть на ютуб.

Повірте, це робочий метод від Тараса Батенка на округ якого лише у 2017 році було виділено майже 120 (!) таких субвенцій.  

lifehack 06

Лайфхак #6, рівень Proficiency

Для цієї PR-схеми потрібна попередня підготовка: вибита субвенція – 450 тисяч гривень з абстрактною назвою “закупівля обладнання для шкіл”. Бажано також бути членом бюджетного комітету Верховної Ради, а ще краще – спеціальної комісії з розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток. Тоді у Вас все вдасться на всі 100%, як у народного депутата Олександра Горбунова, який не втомлюється нагадувати про себе мешканцям міста Кропивницького.

Отже, план простий: організовуєте спортивний турнір, називайте його “Спортивне місто – здорова нація”, розігруєте субвенцію на закупівлю техніки. Призи наступні: І місце – 200 тисяч грн, ІІ – 100 тисяч, ІІІ – 50 тисяч, IV – 20 тисяч, решта учасників – по 10 тисяч. Безпрограшний варіант, адже діти Ваших виборців змагаються за свої ж гроші. На фінал з вітальним словом не забудьте запросити Ваших однопартійців: лідера Арсенія Яценюка та міністра спорту Ігоря Жданова.

Вже робочу ідею можете підкинути своєму колезі по фракції Олександру Кодолі. Чи, можливо, то була його ідея?

Ut sementem feceris, ita metes

От і все, рецепти для успіху закінчилися. Але Ви, головне, не забудьте, що до кінця року треба ще розподілити 2 млрд грн субвенцій. Можливо ще є шанс написати лист з пропозиціями, щоб отримати чергові принтери, меблі та дитячі майданчики для виборців. Адже, щоб там не казали хейтери, Ви народний депутат, а значить – господарник. Тож не забудьте всім все відремонтувати і подарувати, бо elections is coming.