Однією з проблем дослідження роботи муніципалітетів, з якими стикаються журналісти, громадські активісти, чи просто зацікавлені, є відсутність переліку документів міської ради, які можна скачати в зручному для аналізу форматі. 

Для вирішення цієї проблеми Громадянська мережа ОПОРА створила платформи, де зберігається інформація про діяльність депутатів міських рад та голосування.

В цьому блозі  ми розкажемо як можна отримати перелік голосувань міської ради в зручному для аналізу форматі.

Візьмемо, до прикладу, сервіс для аналізу голосувань Харківської міської ради kharkiv.rada4you.org

Наприкінці кожної сторінки є посилання на API (прикладний програмний інтерфейс), де міститься опис даних, які ви можете отримати з даного ресурсу. Саме цими даними ми користуватимемося в нашій роботі.

 1

У цьому розділі міститься база депутатів міської ради, інформація про результати голосувань кожного депутата в розрізі місяців, детальна інформація про кожне голосування. 

База депутатів містить дані про унікальний числовий ідентифікатор депутата в системі, прізвище, ім’я та по-батькові депутата, їх фракційність, та дату початку і закінчення повноважень. Знаючи ідентифікатор депутата можна отримати дані про результати його голосування щомісячно.

Інформація про голосування розміщена у вигляді 2 наборів. У першому можна отримати загальну інформацію про унікальний числовий ідентифікатор голосування в системі, дату і час, номер рішення, назву голосування, та результат (прийнято/не прийнято). В іншому - описана вище інформація доповнена загальними результатами та результатами голосування кожного депутата.

Ці дані зберігаються у структурованих форматих CSV та JSON для зручоності їх використання. До прикладу, дані про голосування з ідентифікатором 854 в форматі JSON виглядають так:

 2

Це формат, що легко перетворюється в зручний і відомий нам табличний, тому, його не варто боятися.

Для нашого завдання ми використовуватимемо набір даних про кожне конкретне голосування.

 

Для використання оприлюдненими кодами потрібно мати встановлену на комп’ютері мову програмування R [https://www.r-project.org/], з оболонкою RStudio [https://www.rstudio.com/],

R - мова програмування і програмне середовище для статистичних обчислень, аналізу та зображення даних в графічному вигляді. RStudio - вільне та відкрите інтегроване середовище розробки.

Код можна скачати на платформі github за посиланням [https://github.com/Sviatoslav-Babilia/local-rada4you]

Відкривши RStudio, завантажуємо наш код. Для цього обираємо file>open file>”ім’я скачаного файлу”

 3

Код містить опис всіх кроків, які реалізовує програма. Фактично, алгоритм полягає у послідовному заході на сторінку кожного окремого голосування, зчитуванні потрібної інформації  і записі її до нового масиву.

Якщо ми хочемо обрати іншу міську раду, з тих які мають портали rada4you, то посилання в них відрізнятимуться лише назвами міста, то, відповідно, нам потрібно змінити посилання адреси порталу і, бажано, назву кінцевого файлу, в який записуватимуться результати підрахунку.

 4

Наприклад, якщо у виділених місцях написати lviv, то в результаті отримаємо перелік всіх голосувань Львівської міської ради.

Після проведених дій, виділяємо текст мишкою і запускаємо всю програму натиснувши кнопку Run.

 5

В результаті, отримаємо csv-файл, який можна легко відкрити за допопмогою програми Exsel або Libre Office. 

Отриманий файл міститиме наступні позиції: id - унікальний ідентифікатор голосування, number - номер питання в порядку денному, name - назва питання, яке голосувалося, та clock_time - час прийняття рішення. 

Зауважимо, що при роботі з файлом в програмі Exsel варто використовувати кодування “Кирилиця(Windows)”. В результаті, ми отримали наступну таблицю:

 6

За допомогою цієї таблиці та ключових слів можна зробити тематичний аналіз голосувань депутатів міської ради. Про що ми будемо розповідати у наших наступних блогах.

Локальні сервіси Rada4You мають уже шість міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org