Секретар міської ради, місцеві депутати, колишні судді, активісти, юристи - Харківська територіальна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів, які боротимуться за посаду міського голови Харкова 31 жовтня цього року. Всього за мандат мера міста-мільйонника боротимуться 13 кандидатів. 

ОПОРА проаналізувала, хто ці кандидати та які агітаційну активність вони ведуть. Кандидати розташовані у порядку найбільшої агітаційної активності. 

Ігор Терехов (“Блок Кернеса - Успішний Харків”), секретар Харківської міської ради, в.о. міського голови

Джерело: Харківська міська радаВ 2006 році Терехов балотувався до Верховної Ради по списку блоку “Наша Україна”, однак, спроба була невдалою.

Ігор Терехов почав працювати у команді Кернеса з 2010 року, обійнявши посаду заступника міського голови. До того, він працював на різних посадах на державній службі та місцевому самоврядуванні, зокрема був заступником голови ОДА, коли ним був Арсен Аваков. У 2015 році обраний депутатом Харківської міської ради 7 скликання від партії “Відродження”. Був членом постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів. Був керівником депутатської фракції Харківської міської ради 7 скликання “Опозиційний блок - довіряй ділам”. У 2015 році став першим заступником міського голови Кернеса. Секретарем Харківської міськради Ігор Терехов обраний 9 грудня 2020 року. До міської ради він пройшов від партії “Блок Кернеса - Успішний Харків”. За повідомленням ЗМІ кандидатуру Терехова на цю посаду запропонував Геннадій Кернес, який в той час знаходився на лікуванні у німецькій клініці “Шаріте”. Подання було зроблено за допомогою електронного підпису.

Після смерті Кернеса Терехов, як секретар міської ради, очолив місто. 

Територіальна організація партії “Блок Кернеса - Успішний Харків” висунула Терехова кандидатом на посаду міського голови. 

Довіреними особами на цих виборах є Юрій Бабіч та Олексій Менів. 

Терехов дуже активно веде виборчу кампанію, яка переважно полягає в публічній діяльності в якості секретаря Харківської міськради: відкриває інфраструктурні об’єкти, бере участь в офіційних та святкових заходах міста, зустрічається з представниками заводів, комунальних підприємств, лікарями, вчителями, працівниками ДСНС тощо. Зустрічається Терехов і з місцевими мешканцями, також проводить особисті прийоми у своїх громадських приймальнях. Представники ОПОРИ у Харкові зафіксували роздачу безкоштовних запрошень до зоопарку під час зустрічей громадян з ним.

Крім того, на користь Терехова сайт міськради розміщує матеріали з ознаками політичної реклами. Так, на сайті міськради з’явилася новина «Блок Кернеса» одноголосно підтримав кандидатуру Ігоря Терехова на виборах мера”. Брав участь в ефірах місцевих телеканалів, на користь кандидата у місцевих ЗМІ опубліковано багато позитивних матеріалів. Масово представлений на носіях зовнішньої реклами у місті, використовує рекламні інструменти у соціальних мережах. 

Варто відзначити, що Терехов є одним з двох кандидатів проти яких найактивніше використовують «чорний піар». Другим є Михайло Добкін.

Михайло Добкін (самовисування), Харківський міський голова 2006-2010 рр, народний депутат України 4 та 8 скликань

Фото зі сторінки ДобкінаУ 2005 році кандидат у міські голови Харкова Михайло Добкін записував передвиборчий відеоролик. Його помічником тоді був Геннадій Кернес, майбутній секретар міської ради. Фрагменти цього відеоролику пізніше потрапили у мережу та стали мемами про “скучное лицо” та “тебе денег никто не даст”. Тоді Добкін переміг на виборах міського голови.  

Був народним депутатом 4 скликання від виборчого округу №73 (м. Харків). За цей час змінив 5 фракцій Верховної Ради: “Єдина Україна”, «Демократичних ініціатив», групи «Центр», СДПУ(о), Партії регіонів. 

Був членом Партії регіонів. З 2010 по 2014 рік був головою Харківської ОДА. Крім того, з 2010 року по 2015 рік був депутатом Харківської облради (обраний від Партії регіонів). 

В 2014 році був кандидатом у Президенти України  та набрав 3,03 % голосів виборців. 

Добкін є керівником партії “Християнські соціалісти”, яку заснував у 2018 році.

Михайло Добкін є обвинуваченим у справі про розкрадання землі за "кооперативною схемою". Справа вже кілька років слухається у Дзержинському районному суді міста Харкова. 

 Він також є співзасновником ГО “Наш Дім Харків”.

Довіреною особою Добкіна на цих виборах є Артур Мартін - ще один співзасновник ГО “Наш Дім Харків”.  

Хоча Михайло Добкін бере участь у виборах як самовисуванець, про його підтримку заявила партія “Опозиційна платформа - За Життя”. У вересні було розміщено агітаційні матеріали на користь кандидата на установах та підприємствах, які знаходяться у володінні, користуванні й розпорядженні народного депутата Олександра Фельдмана (“Опозиційна платформа - За життя”). 

Добкін зараз є одним з найактивніших кандидатів. Основою агітаційної діяльності кандидата є проведення безпосередніх зустрічей із виборцями у різних куточках міста. На користь кандидата у подвір’ях будинків розташовуються брендовані агітаційні намети, в яких аніматори розважають дітей.

  

Крім того, активно працюють відкриті у місті «Добкін хаби», а його ГО «Наш Дім Харків» звітувалася про організацію дитячих арт-майданчиків. Також, можна виокремити програму «Наши дети», за якою працівники Добкін Хабов проводять безкоштовні заняття для дітей із навчання TikTok блогінгу, української мови.

13 вересня Михайло Добкін анонсував міську програму «Турбота». За словами Добкіна, ця програма «допоможе жителям міста оплачувати постійно зростаючі тарифи на послуги ЖКГ».

Представники ОПОРИ вбачають, що персональні дані зібрані в заявках на участь в програмі «Турбота», яку анонсувала ГО «Наш Дім Харків»  Михайла Добкіна, можуть бути використані для ймовірної розбудови мережі прихильників або агітаторів із загрозою їх підкупу.

На даний час, Добкін – єдиний кандидат, на користь якого регулярно розповсюджується агітаційна газета, а також флаєри із зображенням кандидата та зазначенням адрес офісів-Добкін хабів. 

Костянтин Немічев (самовисування), голова Громадської Ради при Харківській ОДА

Костянтин Немічев спочатку був заявлений як єдиний кандидат від партій “Акцент”, “Голос”, “Демократична сокира”, “Європейська солідарність”, “Національний корпус”, “Правий сектор”. Втім, згодом партії “Європейська солідарність” та “Акцент” відкликали свої підписи під протоколом голосування за його кандидатуру. 

У 2014-2016 роках — служив у батальйоні та полку “Азов“. З 2018 року є головою харківського обласного осередку політичної партії “Національний Корпус“. В 2019 році балотувався у народні депутати України від ПП “Національний корпус” по мажоритарному округу № 170. 

І хоча дві партії відмовились підтримувати Немічева, він продовжує позиціонувати себе як єдиний кандидат від патріотичних сил, а тому бере участь у виборах як самовисуванець. На користь кандидата у місті розповсюджена зовнішня реклама із написами «Костянтин Немічев. Єдиний кандидат від проукраїнських сил».  

Довіреними особами Немічева зареєстрували Михайла Коваленка, Данила Положухна, Дмитра Ткачова, Дмитра Шуєва, Євгена Записова.

Костянтин Немічев проводить досить активну кампанію у соціальних мережах. Зокрема, він пропонує долучитися до своєї команди. Для цього потрібно залишити контактні дані у спеціальній формі. Членам команди пропонують можливість відвідування спортивної зали, освітніх заходів та центру здоров’я.

У вересні було проведено турнір з міні-футболу серед ветеранів АТО/ООС "Незламні" за участі та сприяння кандидата. Крім того, 1 жовтня він організував концерт в центрі Харкова, а у місті з’явилися палатки з його зображенням. Приймав участь у програмах на телебаченні від Суспільне Харків, АТН Харків, а також давав інтерв’ю харківському блогеру Олексію Андрєєву, YouTube-каналу Politeka Online. 

Аліна Мустафаєва (самовисування), депутатка Харківської міськради 

З 2020 року Аліна Мустафаєва є  депутаткою Харківської міської ради від партії  “Слуга Народу“.

У 2012-2016 роках працювала лікаркою швидкої допомоги в Центрі екстреної  медичної допомоги та медицини катастроф. У 2015 році обіймала посаду директора ТОВ “Екокар“. У 2017 році – заступниця директора компанії “Автоінтерпрайз“, директором та засновником якої є Дмитро Ніконов. Останній є помічником нардепа від партії “Слуга Народу” Олександра Куницького. 

Мустафаєва також була помічницею нардепа Куницького.   

Велика частка активності Мустафаєвої припадає на соціальні мережі. Вона – лідерка по витратами на рекламу у Facebook. Крім того, Мустафаєва активно використовує власний канал на Youtube. Проводить прямі трансляції із своїми підписниками, на яких звітує про свою діяльність як депутатки місцевої ради. Зустрічається із виборцями у подвір’ях будинків по всьому місту. У вересні було розміщено агітаційні матеріали зеленого кольору на користь кандидатки на великій кількості машин служби «АЕ CarSharing» із зображенням кандидатки та написами: «Мета Аліни Мустафаєвої. Технологічний Харків. Похвилинна оренда електромобілів. Доступніше ніж власне авто! Ініціатива Аліни Мустафаєвої. Сучасний Харків».  

Крім того, кілька днів тому помічник нардепа Куницького Дмитро Ніконов, який у період дочасної кампанії вкладав гроші на рекламу Мустафаєвой у Facebook, організував під міськрадою акцію протесту. До будівлі міської ради приїхали дві вантажівки, на яких було зображено секретаря міськради Ігоря Терехова. Поряд з зображенням були надписи: «Ворует, но делает», «Делает, но ворует».

Дмитро Маринін (самовисування), депутат Харківської міської ради 6 скликання. Аспірант кафедри регіонального розвитку і місцевого самоврядування

Дмитро Маринін - аспірант кафедри регіонального розвитку і місцевого самоврядування у Національній академії державного управління при Президентові України. Харківський регіональний інститут державного управління. 
Зараз це ННІ «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

В 2010 році був обраний депутатом Харківської міськради від Партії регіонів.

У 2012 році покинув фракцію цієї партії у міськраді.

У 2014 році балотувався до Верховної Ради по мажоритарному округу № 168 як самовисуванець.

Був членом Європейської партії. 

Довіреними особами Мариніна зареєстрували Юрія Чашея, Сергія Жеребкіна Діану Кос, Олександра Найдьонова, Артема Сосіпатрова.

Маринін активно проводить зустрічі з мешканцями міста, які публікуються на двох YouTube-каналах кандидата. Під час зустрічей із виборцями розповсюджуються брендовані газети, блокноти із зображенням кандидата та його передвиборчим слоганом «Новий Харків - Новий мер».

В агітаційній діяльності використовує місцеві медіа, проводив прес-конференцію щодо власного висування у прес-центрі видання «Медіагрупа «Накипіло».  

Володимир Плетньов ("Партія Шарія"), депутат Харківської міськради

Володимир Плетньов у 2020 році став депутатом Харківської міської ради від “Партії Шарія”, з серпня 2021 року очолює фракцію партії у міській раді. 

З 1991 року до 2011 року Плетньов працював суддею Київського районного суду міста Харкова, а з 2011 по 2018-й у Апеляційному суді Харківської області. У 2018 році звільнився.

З квітня 2018 року до сьогодні є президентом громадської організації «Асоціація суддів Харківської області».

В 2019 році балотувався у народні депутати України від партії “Опозиційна платформа - За життя”, але обраний не був. Плетньов вийшов з партії ОПЗЖ після призначення головою обласної організації Ігоря Райніна. 

Цікавим фактом є те, що донька кандидата Юлія Плетньова була адвокатесою Михайла Добкіна. 

Довіреними особами Плетньова є Сергій Коршунов, Давіто Матвейченко, Вадим Крохмаль,  Сергій Терещук, Жанна Толубко.

Кандидат проводить зустрічі з виборцями, намети партії з його зображенням вже зустрічаються у Харкові. Так, спостерігачі ОПОРИ встановили, що у палатках роздають листівки без вихідних даних.

Харківський осередок “Партії Шарія”, який є суб’єктом виборчого процесу, періодично проводить публічні заходи, до яких закликає своїх прихильників, зокрема проводили суботники, турнір настільному тенісу, акцію присвячену Міжнародному дню чистоти  тощо. 

Олександр Скорик ("Європейська солідарність"), депутат Харківської обласної ради

 В 2021 році Скорик брав участь у рейтингу “Єдиного кандидата від патріотичних сил”, але посів друге місце після Костянтина Немічева. Але згодом партії "Акцент" та "Європейська солідарність" відкликали свої голоси за Немічева та підтримали Скорика. Керівник обласної організації партії “Акцент” Ігор Балута був присутній на конференції терорганізації ЄС щодо висування Олександра Скорика кандидатом на посаду міського голови.

З 2000 року Скорик працював приватним підприємцем,  з 2017 року – генеральний директор ТОВ «М’ясокомбінат «М’ясний».   

У 2015 році обраний депутатом Богодухівської райради (фракція партії “Європейська солідарність”). В 2020 році став депутатом облради від цієї партії. Саме “Європейська солідарність” висунула його кандидатом на посаду міського голови. 

 У Харкові до висування кандидатом у міські голови він на офіційних заходах майже не з’являвся. Після висування Скорик відвідав декілька навчальних закладів, та прем'єру сучасної мультимедійної опери “Вишиваний. Король України” разом з партійцями. Кандидат бере участь у великій кількості світських та релігійних заходів, зокрема проводить зустрічі із релігійними настоятелями. Також він брав участь у вшануванні трагедії літака АН-26Ш. Крім того, проводить прийоми у власній громадській приймальні у м. Богодухів як депутат Харківської облради. 

За ініціативи “Європейської Солідарності” було проведено форум “Бізнес vs Влада”, в якому взяли участь Скорик та народні депутатки Ніна Южаніна та Ірина Фріз. Разом із Петром Порошенком Олександр Скорик  зробив пожертву на відбудову храму Святого Іоанна Богослова у м. Харкові. Крім того, він допоміг Харківському театру ім. Шевченка "Березіль" організувати поїздку з виставою на фестиваль “Театральна брама”.

Микола Кукуріка, голова Партії пенсіонерів України 

Кукуріка декілька разів балотувався до Верховної Ради України і як самовисуванець, і як кандидат від Партії пенсіонерів України. Однак обраний так не був.

В 2015 та 2020 роках він балотувався до міської ради за списками  Партії пенсіонерів України. Однак, партія не пройшла прохідний бар’єр. 

Крім того, він проводить поодинокі зустрічі із виборцями у місті, публікує агітаційні відео у своїх соціальних акаунтах на YouTube, Facebook, Instagram.

На користь кандидата була запущена таргетована реклама у мережі Facebook на низку постів сторінки «Партії пенсіонерів України».

Сергій Ряполов, активіст, директор ТОВ “Еко-Світло”

Сергій Ряполов - потерпілий у справі за обвинуваченням Геннадія Кернеса та двох його охоронців. Ця справа досі слухається у суді попри смерть міського голови Харкова. Геннадія Кернеса і його охоронців звинувачують у побитті та викраденні двох харків'ян 25 січня 2014 року - одним з цих харків’ян є Ряполов.

За даними “Суспільне”, у серпні 2018 року Київський райсуд Полтави закрив справу проти Харківського міського голови Геннадія Кернеса і його охоронців, яких звинувачують у побитті та викраденні двох харків'ян 25 січня 2014 року. Генпрокуратура і потерпілі оскаржили рішення. 31 січня 2020 року Полтавський апеляційний суд задовольнив скаргу і відправив справу на розгляд до суду першої інстанції — Київського райсуду Полтави. Підготовче засідання щоразу відтерміновували з різних причин, зокрема через карантин, відсутність захисту, вибори, хворобу Кернеса. Геннадій Кернес помер 16 грудня. Його поховали у Харкові 23 грудня. Після смерті Харківського міського голови Геннадія Кернеса його родина наполягала на продовженні розгляду та вимагає виправдального вироку. "Наша позиція полягає в тому, що Геннадій Кернес та його охоронці невинуваті", — заявили захисники.

У 2015 році Ряполов був кандидатом у депутати міської ради за списком  партії “Громадський Рух - Народний контроль”. 

У 2020 році він балотувався до міськради від партії “Блок Юлії Світличної - Разом!”. 

Агітаційної активності кандидат не здійснював.

Олександр Кондрусик (самовисування), блогер

Олександр Кондрусик є автором сторінки у Facebook “Саша Псих - политика, как она есть”.

У нього на сторінці понад 19 тис. підписників. 

В 2020 році Кондрусик хотів стати депутатом міськради за списком партії “Наш Край”. 

Кондрусик називає себе найбільшим опозиційним кандидатом. 

У кандидата одна проведена пресконференція.

Активної агітаційної кампанії у вересні він не проводив. 

Денис Ярославський (самовисування), юрист

Денис Ярославський у 2020 році вже балотувався на посаду Харківського міського голови. Тоді за нього проголосував 1% виборців.

З 2004 по 2016 рік працював у органах внутрішніх справ.

З 2015 по 2016 рік - начальник Обухівського відділу поліції. 

У 2019 році був консультантом з правової допомоги ТОВ "Харківський проектний інститут".

У 2019 році в якості самовисуванця балотувався до Верховної Ради України.  

Публічної активності кандидат не проявляв.  

Віктор Величков (самовисування)

Віктор Величков є екс-власником підприємства ПОСП "Агропартнер".

В 2010 році був обраний депутатом Лозівської міськради від Партії регіонів.

В 2015 році балотувався до Лозівської міськради від політичної партії “Соціалісти”.

Агітаційної активності у вересні не проявляв. 

 

Валерій Говоров (самовисування), депутат Харківської облради, заступник Куп’янського міського голови (відмовився від балотування)

Валерій Говоров 2020 році став депутатом облради від партії “Опозиційна Платформа - За Життя”.

15 грудня 2020 року затверджений на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

З жовтня 2018 року по листопад 2020 року виконував повноваження міського голови м. Куп’янськ, секретар Куп’янської міської ради. 

У 2010 році був обраний депутатом Куп’янської міськради від “Партії регіонів”.

У 2015 році переобраний депутатом міськради від партії “Відродження”. 

Зараз балотується як самовисуванець.

Агітаційна активність у першому місяці кампанії була відсутня.   

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

 
ОПОРА шукає спостерігачів у Харкові для спостереження за днем голосування 31 жовтня. 
Подати свою заявку можна до 22 жовтня за посиланням: