Однією із найбільш резонансних новин перед стартом виборчого процесу на проміжних виборах народного депутата від 197 округу на Черкащині стало перенесення центру округу із Канева у Золотоношу. Таке рішення 20 серпня прийняла Центральна виборча комісія, керуючись зверненням Черкаської ОДА.

У свою чергу облдержадміністрація у своєму зверненні до ЦВК посилається на лист від виконавчого комітету Канівської міської ради, що надійшов на її адресу 27 липня, з інформацією про те, що «приміщення, яке відповідає вимогам постанови ЦВК від 8 серпня 2020 р. №164 перебуває в аварійному стані, потребує ремонту і значних капіталовкладень». Окрім того, у зверненні ОДА йдеться про те, що в Каневі відсутні приміщення, які б відповідали вимогам наведеної постанови.

Натомість, йдеться далі у зверненні, листом від виконкому Золотоніської міської ради від 28 липня до ОДА надано інформацію про те, що таке приміщення наявне в місті Золотоноша. Як прозвучало на засіданні ЦВК, йдеться про приміщення за адресою вулиця Садовий проїзд, 10 (Будинок дитячої та юнацької творчості). Також в якості аргументів про перенесення центру округу в зверненні ОДА було наведено те, що Канівський район ліквідовано, а місто Золотоноша наразі є адміністративним центром району і саме тут знаходяться відповідні державні органи та установи, казначейські та інші служби, які можуть забезпечити необхідним приміщенням та матеріально-технічним обладнанням відповідно до вимог виборчого законодавства. Окрім того, вже у дискусіях щодо цього питання на засіданні Центральної виборчої комісії, у прихильників такого рішення звучав аргумент і щодо зручнішого розташування Золотоноші з огляду суто на логістику, зокрема під час доставки виборчої документації дільничними комісіями у день виборів.

Закон України «Про вибори народних депутатів» передбачає можливість зміни меж суміжних одномандатних округів та їх центрів. Про це йдеться в частині 3 статті 18: «У разі необхідності утворення нових (ліквідації) постійних виборчих дільниць або зміни меж існуючих виборчих дільниць в межах одномандатного округу Центральна виборча комісія приймає відповідне рішення про зміну меж суміжних одномандатних округів та їх центрів». Однак зміна меж та центрів одномандатних округів протягом виборчого процесу не допускається.

Деякі потенційні кандидати рішуче висловились про те, що таке рішення – це ніщо інше, як намагання влади підіграти провладному кандидатові, міському голові Золотоноші, потенційному висуванцю від партії «Слуга народу» Віталію Войцехівському.

Потенційний кандидат від партії «Європейська Солідарність», депутат Черкаської обласної ради Роман Сущенко на своїй сторінці у Facebook оприлюднив заяву територіальної організації партії, в якій йдеться про те, що «заміна центру, на думку влади, дасть технічну перевагу кандидату від провладної партії «Слуги народу», а саме дозолить підібрати лояльних членів ОВК, технічний персонал (охорону, системного адміністратора тощо) і «правильно» порахувати голоси», а також про те, що «формальний привід для перенесення центру округу, не витримує жодної критики. Якщо влада визнає, що у Каневі немає необхідного приміщення для окружної виборчої комісії, це означає лише одне – зізнання у нездатності забезпечити надійну охорону бюлетенів та належну роботу комп’ютерних систем».

Також у схожому тоні зреагував на перенесення центру округу в Золотоноші й кандидат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко. «Я жодним чином не хочу сказати, що Золотоноша менше заслуговує бути центром округу, аніж Канів. У нормальній ситуації це взагалі формальність, бо це лише питання про те, де фізично буде знаходитися приміщення окружної комісії, куди будуть їхати з пачками бюлетенів і протоколами члени дільничних комісій у ніч виборів і де окружна комісія буде їх приймати. Але! Чи не дивно виглядає, що переніс ОВК з Канева до Золотоноші відбувається одразу після того, як влада вирішила просувати у депутати міського голову Золотоноші? Влада починає виборчу кампанію з відвертого махлювання і підігравання своєму кандидату», – пише він.

Інший потенційний кандидат Іван Степанець у своєму коментарі представникам ОПОРИ говорить: «Золотоноша – дійсно центр округу, але й влада робить максимально сприятливі умови для свого кандидата, розраховуючи на перемогу. Чи зашкодить це реальному затвердженню результатів волевиявлення виборців – побачимо 1-го листопада. Та все ж гадаю, що повтору інцидентів 87 округу в нас на 197 не буде».

Потенційний кандидат і нардеп VIII скликання від 197 ОВО Владислав Голуб у своєму відеозверненні щодо рішення ЦВК про перенесення центру округу також висловився про те, що вважає такі дії підігруванням провладному потенційному кандидату. «Ми бачимо, як закладається фундамент для майбутніх безчинств і фальсифікацій на 197 окрузі. Можна лише уявити, що тут буде відбуватися. Здається, влада вирішила переплюнути Франківщину», – говорить він.

«Детально ознайомившись із аргументацією, наданою ЦВК для обґрунтування цього рішення, можна дійти висновку, що певна логіка у цьому є, зокрема, з огляду на територіальне розташування Золотоноші і на те, що Канів перестав бути райцентром в результаті нещодавнього укрупнення районів. Утім, звісно, не можна виключати і того, що насправді ініціатору цього рішення (Черкаській ОДА) були важливі не ці питання, і їх використали просто як зручний привід. Варто зазначити, що "слуги народу" анонсували в якості свого кандидата міського голову Золотоноші. Відтак є побоювання, що ОДА, звертаючись до ЦВК із пропозицією про перенесення центру округу, розглядала таке перенесення як один із інструментів використання адмінресурсу. А те, що адмінресурс буде використовуватись провладним кандидатом у ході ведення виборчої кампанії, можна прогнозувати практично стовідсотково», – коментує ОПОРІ висуванець партії «Народовладдя» Сергій Василюк.

Представникам ОПОРИ наразі не вдалося отримати коментар потенційного кандидата від партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського стосовно цього питання.

Представники ОПОРИ завітали до Канева, аби спробувати дізнатись, чи дійсно приміщення, яке раніше використовували виборчі комісії, нині не придатне. Також намагалися перевірити, чи дійсно відсутні альтернативи.

На місцевих виборах-2020 Канівська міська територіальна комісія розташовувалась за адресою вулиця Героїв Небесної Сотні, 66, в районному Будинку культури. Слід зазначити, що розміщувати виборчі комісії у не надто придатних до цього приміщеннях та проблеми з їхнім матеріально-технічним забезпеченням – це доволі звична і прикра практика для українських виборів. Та попри те, що приміщення вже тоді було у не надто задовільному стані, голова Канівської міської територіальної комісії, а раніше й окружної виборчої комісії № 197 на парламентських виборах Тетяна Туз (представляла партію «Відродження» у 2019-му та партію «Опозиційний блок – За життя» у 2020 році) розповіла представникам ОПОРИ, що особливих проблем чи незручностей ніщо не викликало.

«Ніяких нарікань не було, – говорить вона. – Нормальне приміщення. Зал засідань був у досить просторій танцювальній залі, там було достатньо місць для сидіння. Була окрема кімната для роботи, окрема серверна кімната. Євровікна, жалюзі, провели інтернет. Все було нормально. Так, приміщення не нове. В кабінетах були ремонти, коридори, звичайно, в гіршому стані. Зараз там нічого не змінилося. Аби виникла така потреба, то, на мою думку, його можна було б знову підготувати. А при бажанні можна було б і знайти альтернативу. Зокрема і приміщення комплексу «Авто-Ріка», де проходили засідання ОВК у 2012 році».

Нині приміщення Будинку культури візуально дійсно потребує ремонту, а прилегла територія вже навіть дещо заросла бур’яном та чагарниками. Інтер’єри теж залишають бажати кращого. У коридорах темно, подекуди звалено мотлох, в кутку спить безпритульний пес. Представникам ОПОРИ не вдалося оглянути кабінети і зал, де засідала територіальна виборча комісія минулого року. У тодішніх робочих кабінетах комісії нині розташували архів. Однак загальний стан приміщень дійсно залишає бажати кращого.

Під час президентських виборів 2019 року ОВК у Каневі розташовувалась за адресою вул. Енергетиків, 35, у будівлі санітарно-епідеміологічної служби. Оглянути його належним чином представникам ОПОРИ також не вдалося. Зал засідань зачинений і буквально «опечатаний».

Не вдалося також належним чином проінспектувати на відповідність вимогам постанови ЦВК і приміщення, яке використовувала окружна комісія на скандальних виборах 2012 року, а саме будівлю комплексу «Авто-Ріка» (авто- і річкового вокзалу) через відсутність керівництва, а відтак і змоги оглянути потенційний зал для засідань.

Свою позицію ОПОРІ пояснили в Канівській міській раді. «Листом, у відповідь на доручення  Черкаської ОДА від 21 липня, виконком пропонував для розміщення окружної комісії чотири приміщення, – розповідає представникам ОПОРИ радник міського голови Микола Москалець. – Окрім Будинку культури, де останнім часом засідали ОВК та ТВК, та вже згаданої будівлі санітарно-епідеміологічної служби йшлося також про приміщення колишнього Центру зайнятості за адресою бульв. Шевченка, 47 та адміністративний корпус колишньої Районної ради. До листа також долучили короткий опис цих приміщень та проблем із ними, а окрім того і рекомендацію для ОДА, з огляду на ситуацію з наявними приміщеннями, внести подання до ЦВК про перенесення центру округу за підписом канівського міського голови Ігоря Ренькаса».

«Після цього з нами вже ніхто не консультувався. Про перенесення та про аргументи ми дізналися вже із сайту ЦВК, – говорить Микола Москалець, показуючи листування із ОДА. – Але того, що приміщення Будинку культури саме аварійне, як ідеться і обґрунтуванні ОДА, ми у жодному листі не писали. Як і не йшлося про те, що приміщень немає. Є аж чотири, але з ними треба працювати. Щодо автовокзалу, то там можуть виникнути проблеми із залом засідань. Є столова, але таке воно... не знаю як його використовувати», – каже радник канівського міського голови.

Приміщення за адресою бульв. Шевченка, 47 виявилось зачиненим і з явними ознаками того, що нині не експлуатується. Належним чином оглянути його та переконатися в непридатності представникам ОПОРИ також не вдалося. Адмінкорпус райради складає враження найбільш придатного із переліку, однак має спільний із міською радою зал засідань, який, окрім того, у період виборів використовує і дільнична комісія.

Депутатка Канівської міської ради від партії «Європейська Солідарність», колишня помічниця народного депутата VIII скликання Владислава Голуба та тогочасна керівниця його канівської приймальні Олена Радченко у коментарі ОПОРІ говорить, що питання приміщення для ОВК і перенесення центру округу із депутатами місцевої ради не обговорювалось.

«Ми дізнались про це із соцмереж. Навіть члени виконкому про це не знали, – розповідає вона. – Коли постало питання ймовірності обговорення перенесення, то члени ОВК і ТВК 2019-го та 2020-го років були здивовані: чому раніше можна було розміщувати ОВК тут, а тепер – ні, все ж залишилось у тому стані, в якому і було. Я оглядала це приміщення, аби зрозуміти, наскільки його стан критичний. Єдине, що змінилось із попередніх років, – біля зали засідань промокла стеля, бо якось під час зливи зірвало частину даху. Я спілкувалась із директором, то він говорив, що аби був наказ підготувати, то він би підготував. Ще одним варіантом було приміщення комплексу «Авто–Ріка». Там є і зал, де проходили тренінги, інші публічні заходи, де можна було б зробити зал засідань. На сьогодні той зал не використовують. Там і інклюзивність передбачена, відеоспостереження і хороший під’їзд для авто. Проте міський голова не виявив ініціативи».

Як вже зазначалось, у Золотоноші міська влада пропонує розмістити ОВК за адресою вул. Садовий проїзд, 10 (Будинок дитячої та юнацької творчості). Будівля візуально в доброму стані. Діюча, наповнена дітьми. Керівник закладу Олександр Омельченко розповідає представникам ОПОРИ, що наразі жодного офіційного документа про те, що тут працюватиме виборча комісія, у нього немає. «Це вирішує влада. Проголосують депутати, чи виконком, чи чиї там це повноваження... Скажуть, що ось вам рішення до виконання – тоді ми запустимо цей процес: підготуємо і передамо належні приміщення. Тож зараз я й не уповноважений про це говорити. Звертайтесь у міську раду».

У Золотоніській міській раді запевняють, що рішення про виділення приміщень для ОВК підготують найближчим часом, а також говорять і про те, що перенесення центру округу має сенс.

«Ми як органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити виконання постанови ЦВК, – говорить перший заступник міського голови Золотоноші Олег Масло, вказуючи на постанову ЦВК №308 від 20 серпня 2020 року, якою, власне і змінили центр округу. – А всю закулісу: як формувались ці пропозиції, чому Канів не хоче приймати, і чому це питання заполітизоване, то я навіть не хочу коментувати. Якщо дивитись на карту округу, то Золотоноша, певно, дійсно краще підходить і по кількості виборців, і територіально. Свого часу так само заполітизованим було перенесення центру округу із Золотоноші в Канів. Є логіка в тому, щоб повернути центр округу сюди. Щодо Будинку дитячої та юнацької творчості, то приміщення там готове. Засідання там вже проводились у 2010 році. Там є кімнати і для серверів, і для зберігання документації. Звичайно, це накладає на нас певні обов’язки і відповідальність. Та виборчий процес почався тільки вчора (1 вересня – ОПОРА). На сьогодні у нас на порядку денному рішення про відведення місць для розміщення реклами, наступним кроком буде вже питання виділення приміщення для ОВК», – каже чиновник.

Центральна виборча комісія до 10 вересня має утворити окружну комісію, яка повинна зібратися на перше засідання не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про утворення. І збереться вона в Золотоноші. Чи вплине це на виборчий процес і якщо вплине, то як саме, покаже час.


Захар Колісніченко, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області
тел.: 0972303533
email: [email protected]

Матеріал підготовлений в рамках спостереження ОПОРИ завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки і твердження, висловлені у матеріалі, можуть не співпадати з позицією USAID та уряду США.