6 листопада в Європейському парламенті відбулось обговорення «Роль громадського спостереження за виборами у просуванні виборчої доброчесності», в якому взяла участь представниця Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Лідери організацій, які займаються непартійним громадським спостереженням за виборами, з 15 країн світу ділились досвідом свого спостереження. Учасники також говорили про роль громадського спостереження у просуванні виборчої доброчесності та можливості інституцій ЄС і громадських спостерігачів більш ефективно співпрацювати у вирішенні майбутніх викликів.

Захід організований Європейським парламентом, Глобальною мережею національних спостерігачів за виборами (GNDEM) та Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (NDI).

Наводимо повний текст виступу Ольги Айвазовської:

Доброго дня, шановні учасники!

Непартійне спостереження за виборами є якісною інвестицією в “electoral integrity”, дотримання міжнародних стандартів організації чесних та вільних виборів, а також захисту політичних прав громадян в широкій перспективі. Виборчі права є частиною Загальної декларації з прав людини, тому свідома маніпуляція громадською думкою, пропаганда, яку так часто для реалізації своїх геополітичних завдань використовує Російська Федерація, дезінформація, фейкові новини, політична корупція є порушеннями прав людини. Ці впливи в форматі кібер-втручання чи впливу на громадську думку суперечать принципу вільних виборів та перешкоджають свободі формування політичної волі. З цими факторами впливу світу ще доведеться навчитись боротись. І якщо відносно легше захистити HARD, комп’ютеризовані системи, то найважчим завданням є протидія ‘soft power’ з боку тих, хто через фейкові новини, маніпуляції підриває довіру до виборів, їх учасників та тих, хто їх організовує. Ненависть і недовіра – є тими емоціями, що впливають на вибір громадян, але легко формуються за рахунок соціальних мереж. В Україні, яка вже 6-й рік воює з Росією, лише 11% населення може насправді розрізнити фейкові новини від справжніх, хоча понад 70% думає, що може їх розрізнити. Це дані останніх досліджень.

На жаль, нерідкісним є явище, коли і наші західні партнери випускають з фокусу уваги, що виборчі права неможливо захищати лише спостерігаючи за виборами в період їх організації. Виборчий цикл не закінчується днем голосування, як і не починається від офіційного старту кампанії. Тому комплексний підхід є дуже важливою інвестицією в демократичні вибори наступного виборчого циклу. Адже, на відміну від погоди наступного дня голосування під час національних виборів, яку ми не можемо передбачити, прогнозовано всі невиправлені помилки організації та проведення виборів повторяться в ще більших масштабах.

Громадянська мережа ОПОРА вже багато років проактивно спостерігає за виборами, тому нам доводиться працювати з адвокацією змін до виборчого законодавства, аналізувати рішення судів щодо виборчих злочинів та роботу правоохоронних органів, захищати в судах інтереси громадян. Часто проблемою є відсутність уваги суспільства до того, чи виконують рекомендації місцевих та міжнародних спостережних місій країни, які їх отримають. Системна робота з парламентом та вищим органом адміністрування виборів, який діє на постійній основі, сприяє вивченню помилок та їх врахуванню на рівні законів і практик.

Спостерігачі часто працюють у форматі збору інформації про порушення, але не завжди вивчають систематично результати розслідувань цих злочинів та судову практику. Це важливо робити, щоб мати розуміння, чи працює система невідворотності покарання за вчинення порушення, а якщо не працює, то чому. Під впливом резонансного моніторингу ОПОРИ роботи поліції та судів після 2015 року в Україні кількість обвинувачуваних вироків щодо тяжкої категорії злочинів, наприклад підкуп виборців чи фальшування виборчої документації, зросла в рази, а за підкуп, який був поширеним явищем на виборах, взагалі вперше покарали офіційно.

Інколи проблемою є неякісна норма закону, яка чітко не ідентифікує саме порушення або не надає процесуальних інструментів органам слідства, що не складно виправити через зміну норми. Набагато важче виправити практику роботи правоохоронців, які повинні усвідомлювати свій вагомий внесок у реалізацію принципу рівних умов для кандидатів. У 2019 році за сприяння західних наших партнерів нам вдалося провести національну серію тренінгів для поліції та підготувати їх алгоритми щодо кожної категорії порушень. 120 000 поліцейських мали та керувались цими алгоритмами. Ці фактори змінюють практику.

ОПОРА крім спостерігачів розгорнула мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав, які працювали як правозахисники. Ця мережа була додатковою до наших масштабних кампаній спостереження і засвідчила свою дієвість. Вони тримали у фокусі своєї уваги захист виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, ув’язнених в тюремних закладах, доступність виборів та голосування для людей з інвалідністю тощо.

Але без просвіти самих виборців та їх мотивації не перекладати всю відповідальність на інших, а бути активними, звертатись до правоохоронців і судів, ходити на вибори та голосувати по совісті, демократію збудувати не можливо. Виборці повинні бути більш пасіонарними і обізнаними з власними правами. Тому ми спільно з медіа-холдингом Starlight Media започаткували інформаційно-просвітницьку кампанію на провідних телеканалах України, матеріали та сюжети якої побачили 42 мільйони українських громадян. Я сподіваюсь, що в кожній країні є соціально відповідальний медіа-бізнес, який готовий безкоштовно співпрацювати зі спостерігачами та неурядовими організаціями.

Найціннішим капіталом неурядової організації, яка працює системно, є її репутація та довіра до результатів роботи. Інвестувати потрібно в репутацію та спроможність неурядових організацій, тоді набагато легше ставити собі амбітні завдання та досягати цілей.

Дякую!