Упродовж декількох місяців політична партія «Демократичний Альянс» збирає кошти для виборчої застави. Різними способами залучення благодійного внеску від пересічного громадянина займається й Чернігівський регіональний осередок згаданого об’єднання. Відповідно до закону, грошова застава для участі у виборах політичної партії складає 2000 мінімальних зарплат. Наразі загальна сума благодійного внеску на користь «альянсівців» по всій Україні складає 444 677, 92  грн. Чи можливо назбирати за два тижні до фактичної реєстрації кандидатів в народні депутати 2 млн. грн.? На «грошові» питання представникам Громадянської мережі ОПОРА відповідали голова політичної партії «Демократичний альянс» Василь Гацько та чернігівський актив партії.

Василю, якою на сьогодні є реальна картина, з яких джерел ви плануєте залучати необхідні кошти та у які способи?

Наразі 117 тис грн – це гроші, які наші активісти назбирали на вулицях і серед знайомих. Крім того, ми маємо певні домовленості з представники малого бізнесу, які пообіцяли найближчим часом передати кошти у розмірі 600-700 тис грн. Дійсно, виходить, що за будь-яких обставин ще велику суму нам належить назбирати. Але треба розуміти, що лише зараз ми розпочали роботу з малим бізнесом. Очікуємо на співпрацю з середнім бізнесом. Тому є сподівання, що нам вдасться до відведеної законом дати назбирати потрібні кошти і зареєструватися для участі у виборах. 

Чи вбачаєте ви у майбутньому якісь інші способи збору коштів?

Так. Серед нестандартних форм роботи у нас наразі є аукціон, серед лотів якого можна знайти послуги на будь-який смак.

Крім того, через соціальні мережі ми часто звертаємося як до приятелів, так і до незнайомих людей.ga

Певний внесок у роботу по збору коштів зроблять і представники тих громадських рухів та середовищ, які зараз приєднуються до «Демократичного Альянсу». Тобто ми розширюємо базу людей, які будуть працювати по збору коштів.

Ми сміливо використовуємо всі можливі варіанти для того, щоб зібрати гроші. Це вкрай важливо і для «Демократичного Альянсу», і для України в цілому. Адже, якщо ми реалізуємо свій задум, це буде перший прецедент, коли не олігархи, не великий бізнес спонсорує політичні партії, а звичайні люди, малий і середній бізнес, середній клас зокрема. Наразі надзвичайно важливо, щоб на виборах з’явилася альтернатива.

Чи розраховуєте ви на підтримку міжнародних фундацій?

Спонсорські внески від міжнародних спонсорів заборонені. На надання матеріальної допомоги мають право лише громадяни України та деякі юридичні особи. Левова частка нашого грошового фонду – кошти приватних осіб. І це логічно. Власники малого та середнього бізнесу бояться здійснювати фінансування політичної партії, яка яскраво виявляє свою опозиційність до владної партії та Президента.

Чи будуть члени «Демократичного альянсу» представлені в мажоритарних округах? Якщо так, то де ці люди братимуть гроші на передбачену законодавством грошову заставу?

Ми прийняли рішення спрямувати свої сили на роботу з формування політичних списків. Представники по мажоритарних округах будуть висунуті, якщо у нас з’явиться можливість долучити до боротьби потужних кандидатів, які здатні мобілізувати якийсь ресурс на округ. Разом із тим ми розуміємо, що на мажоритарних округах доведеться поборотися проти адмінресурсу та шаленого підкупу виборців. А це надзвичайно важко. 

Якою буде подальша участь зібраних коштів у разі вашої поразки?

Звичайно, ми орієнтуємося на перемогу. В іншому випадку - гроші будуть витрачені на боротьбу з корупцією.

Чи нестрашно вашій партії стати «жертвою» виборчих маніпуляцій? Адже, не подолавши бар’єр у 5 %, всі зібрані кошти підуть на користь держави.

Ми вже ними стали. Адже цей внесок був встановлений завідома з двох причин: щоб відсіяти людей, в яких цих двох мільйонів немає, або для того, щоб стимулювати останніх прийти до сьогоднішніх політиків.

Окрім всього, представники Громадянської мережі ОПОРА стали свідками того, як актив партії та громадської організації працював на точках збору грошей для виборчої застави в Чернігові. Так вони прокоментували специфіку здійснюваної роботи:

andІгор Андрійченко, голова Чернігівської обласної організації політичної партії «Демократичний Альянс»:

Зазвичай ми збираємо гроші двічі на тиждень. І здебільшого люди охоче ідуть на контакт, якщо піднімати теми, які хвилюють чернігівців.

Геннадій Висоцький, голова секретаріату Чернігівської обласної організації політичної партії «Демократичний Альянс»:

На сьогоднішній день, окрім збору коштів, я розповідаю про нашу антикорупційну боротьбу. Про горезвісні два автомобіліvus марки Toyota Чернігівського міського голови Олександра Соколова, які взялися в міськраді на загальну суму 600000 грн. Про тарифи на проїзд в міському транспорті, які в Чернігові, за нашим даними, є завищеними. Про боротьбу в паспортних столах, оскільки, на жаль, керівництво цієї установи та люди, видаючи громадянам закордонний документ, «забувають» повідомити, що деякі платежі у розмірі 150-400 грн є не обов’язковими, а добровільними. Про боротьбу з зловживанням керівництва НАК «Нафтогаз України», яке дозволяє собі їсти шашлики з морепродуктів, млинці з червоною ікрою тощо. Ми спілкуємося з людьми, яким цікаво слухати та комунікувати з наведених тем.

Олександр Насачевський, голова секретаріату Чернігівського обласного осередку ВМГО «Молодь демократичного Альянсу»:

naaСьогодні я поговорив, певно, з 20 людьми. Більшість погано йдуть на контакт. Мабуть, розчаровані в політичній ситуації, яка склалася в Україні, та не довіряють партіям. Тому я взяв собі за принцип спілкувати з тими, хто сам підходить. В такому випадку задоволення від комунікації отримають обидві сторони.

 

 

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.