13 листопада 2019 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», яким дозволила громадянам України, юридичним особам, територіальним громадам та державі набувати права власності на ділянки сільськогосподарського призначення.

 

У день подання законопроекту до Верховної Ради України 10 жовтня 2019 року Луцька міська рада зібралась на позачергове пленарне засідання, щоб ухвалити рішення «Про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення». Під час розгляду цього питання депутати Луцької міської ради голосували не лише за ухвалення його в цілому, але і щодо внесення змін до проекту рішення. Відтак, 10 голосувань, які стосувались означеного питання на сайті lutsk.rada4you.org були об’єднані в політику «За недопущення продажу землі».

 

Депутати Луцької міської ради не були одностайними під час ухвалення кінцевого рішення з цього питання, а їх думки під час голосувань розділились. Зокрема, за проект рішення в цілому представники фракції «УКРОП» Петро Бойко і Сергій Шкода, а також позафракційні Сергій Була і Аркадій Соломатін обрали позицію «Не голосувати». Разом з тим, представник фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич і позафракційний Костянтин Петрочук – «утримались». Ще 11 місцевих обранців були відсутні під час голосування за питання про звернення щодо «ринку землі». Серед них: Валерій Бондарук та Андрій Козюра (ВО «Батьківщина»), Андрій Покровський, Петро Нестерук, Наталія Бунда, Артем Запотоцький («БПП «Солідарність»), Орися Залевська, Олександр Кравченко, Микита Рабан, Сергій Савчук і Тетяна Янчук («УКРОП»).

Інше питання, яке й досі стоїть на порядку денному України – виконання Мінських домовленостей і врегулювання ситуації на окупованих територіях. Так звана «формула Штайнмаєра» є одним із можливих варіантів дій. Брати чи не брати на озброєння означену формулу стало питанням номер один за обговорюваністю не лише в центрі держави, але і в регіонах. Луцька міська рада також не стояла осторонь, а сказала своє «Ні» у цьому питанні.

 

Зокрема, під час позачергового пленарного засідання, яке відбулось 10 жовтня 2019 року депутати Луцької міської ради ухвалили рішення «Про звернення Луцької міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за так званою «формулою Штайнмаєра». За проект рішення в цілому проголосували 33 депутати. Решта представників міської громади були відсутні під час кінцевого голосування.

 

Під час обговорення означеного питання депутати відбулось 7 голосувань, включаючи прийняття проекту рішення за основу, в цілому та внесення пропозицій щодо змін тексту звернення. На порталі lutsk.rada4you.org усі голосування були об’єднані в політику з умовною назвою «За недопущення капітуляції за т. зв. «формулою Штайнмаєра». Відтак, позиції депутатів Луцькради в рамках політики розподілились між трьома категоріями: «Максимального голосує за» (участь у голосуванні становить від 95% до 100%), «Переважно голосує за» (від 60% до 85%) та «Ніколи не голосує» (включаючи відсутність депутата під час голосування).

 

До категорії тих, хто «максимально голосував за» прийняття звернення, потрапили: Андрій Білан, Микола Федік, Микола Романюк, Богдан Богонос та Віктор Ящук (фракція ВО «Свобода»), Павло Данильчук, Анна Мовяк та Олександр Лазука (фракція «Громадський рух «Народний контроль»), Тарас Шляхтич, Микола Собуцький, Алла Надточій, Юлія Вусенко (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Сергій Шкода (фракція «УКРОП»), а також позафракційний Микола Яручик.

 

 

Ще 9 депутатів Луцькради опинились в категорії тих, хто «не голосував» за означене питання. Зокрема, це депутати від фракції «БПП «Солідарність» Наталія Бунда, Артем Запотоцький, Андрій Покровський та Петро Нестерук, представники фракції «УКРОП» Тетяна Янчук, Микита Рабан і Орися Залевська, депутати від фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук та Андрій Козюра.

Решта депутатів Луцької міської ради «переважно голосували за» недопущення капітуляції України за так званою «формулою Штайнмаєра».