Не всі народні депутати Івано-Франківщини використовують максимальні можливості взаємодії з державними органами влади, місцевого самоврядування, виборцями та іншими зацікавленими сторонами, а також можливість комунікації, використовуючи соціальні мережі.

Робота народних депутатів у комітетах Верховної Ради України

Народні депутати-мажоритарники представлені у 5 комітетах Верховної Ради України. За період з липня 2020 року по квітень 2021 найбільшу кількість засідань комітету провів Комітет з питань екологічної політики та природокористування – 40. Народні депутати Едуард Прощук і Олександр Матусевич були присутні на 35 і 37 засіданнях комітету відповідно. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики провів 26 засідань, а член комітету Андрій Іванчук відвідав з них 22 засідання. Ігор Фріс, який є членом Комітету з питань правової політики відвідав (за вказаний вище період) 17 з 21 засідання комітету. Жодного засідання комітету з липня 2020 року не пропустив народний депутат Володимир Тимофійчук. Найменшу кількість засідань за згаданий період провів Комітет з питань транспорту та інфраструктури – 15, а Оксана Савчук була присутня на 11 засіданнях.

 

Депутати

Назва комітету ВРУ

К-сть засідань з липня 2020-квітень 2021

Присутність на засіданнях, %

Оксана Савчук

Комітет з питань транспорту та інфраструктури/ Голова підкомітету з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті

15

73%

Ігор Фріс

Комітет з питань правової політики/ Голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації

21

91%

Едуард Прощук

Комітет з питань екологічної політики та природокористування/ Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища

40

88%

Олександр Матусевич

Комітет з питань екологічної політики та природокористування

40

93%

Андрій Іванчук

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики/ Голова підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг

26

85%

Володимир Тимофійчук

Комітет з питань аграрної та земельної політики

19

100%

Комітети Верховної Ради України, в період між засіданнями, організовують або беруть участь у різноманітного роду круглих столах, конференція чи зустрічах. Але варто зазначити, що не усі комітети ВРУ проводять систематичне інформування про результати таких зустрічей. Так, наприклад із 5 комітетів, в яких працюють народні депутати-мажоритарники Івано-Франківщини, тільки 2 розміщують матеріали для ознайомлення з таким видом діяльності. До цього списку відноситься Комітет з питань правової політики, який за період з липня 2020 по квітень 2021 провів 3 круглих столи, та Комітет з питань екологічної політики та природокористування, який провів 5 подібних заходів. Варто відзначити, що ці комітети не тільки повідомляють загальну інформацію про результати проведеного заходу, але надають змогу ознайомитись із заходом більш детально. Так, наприклад, Комітет з питань правової політики дає змогу ознайомитись із обговоренням за допомогою стенограми, або аудіозапису. В свою чергу, Комітет з питань екологічної політики та природокористування надає можливість на youtube каналі ознайомитись з відеозаписом круглих столів і інших заходів. Інші 3 три комітети, в яких є представництво із Івано-Франківщини, не наповнюють свою інтернет-сторінку інформацією про результати різного роду обговорень чи круглих столів.

Якщо розглядати інструмент депутатського запиту, як один із можливих видів взаємодії із органами державної влади і органами місцевого самоврядування, то можна помітити, що за період з липня 2020 по квітень 2021 кількість депутатських запитів складає 39 запитів з 124, які були направлені народними депутатами за весь період каденції. При цьому, 28 депутатських запитів направила народна депутатка Оксана Савчук, 8 запитів – народний  депутат Володимир Тимофійчук, 2 запити – Едуард Прощук і 1 запит - Олександр Матусевич. У більшості випадків депутатські запити адресувались Кабінету Міністрів України і стосувались питань щодо можливого фінансування будівництва об’єктів регіонального рівня.

Комунікація народних депутатів із зацікавленими сторонами

Одним із важливих можливих методів комунікації народного депутата з різного роду зацікавленими сторонами є використання можливостей мережі інтернет і соціальних мереж. Цей інструмент дає змогу не тільки інформувати про свою законотворчу діяльність чи роботу в комітетах Верховної Ради України, але й інформувати про результати прийому громадян. Такий метод взаємодії з 6 народних депутатів-мажоритарників активно використовують 4 – Ігор Фріс, Едуард Прощук, Оксана Савчук та Олександр Матусевич. Перші двоє, крім взаємодії в соціальній мережі Фейсбук, використовують власні сайти, на яких також регулярно публікують новини щодо власної депутатської діяльності. В свою чергу, народні депутати Володимир Тимофійчук і Андрій Іванчук не використовують можливостей соціальних мереж для взаємодії з виборцями чи іншими зацікавленими сторонами. Андрій Іванчук хоч і має публічну сторінку в Фейсбук, але вона більше використовується для привітань зі святами чи іншими пам’ятними датами.

Варто відзначити, що з 6 чинних народних депутатів інформацію про адресу приймалень народного депутата на сторінці Верховної Ради України не розмістили троє народних депутатів: Олександр Матусевич, Андрій Іванчук та Володимир Тимофійчук.

Звичайно, кожен народний депутат обирає свої методи взаємодії із зацікавленими сторонами, які він вважає найефективнішими. Втім, залучення більшого спектру інструментів комунікації може якісно вплинути на результати законотворчої діяльності народних депутатів.

Учасники онлайн-обговорення щодо залучення на регіональному рівні зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності парламентських комітетів висловили позицію про досить низький рівень взаємодії з регіональними стейкхолдерами. Круглі столи щодо можливих законотворчих змін із залученням регіональних стейкхолдерів і народних депутатів відбуваються досить рідко. Також рідко результатом цих обговорень є відповідні законотворчі ініціативи. Цей формат є не тільки хорошою можливістю висловити і вислухати позицію регіональних стейкхолдерів і народних депутатів, а також сформувати консолідовані ідеї щодо можливих змін у законодавстві. В результаті обговорення висловлено наступні рекомендації щодо можливого збільшення рівня взаємодії зацікавлених сторін у законотворчій діяльності:

  • Створення регіонального майданчику для регулярних обговорень регіональних/всеукраїнських проблем, які можуть бути вирішені шляхом законодавчих змін.
  • Стимулювання Комітетами ВРУ народних депутатів для проведення регіональних обговорень для можливого залучення більшої кількості і можливості вдосконалення суспільно важливих законотворчих ініціатив
  • Введення практики залучення академічної спільноти для створення законопроєктів для можливості підвищення рівня юридичної грамотності законопроєкту.

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.