Комітети – один з найважливіших органів Верховної Ради України. Адже саме у комітетах першочергово розглядаються та доопрацьовуються проекти законів та постанов, обговорюються поправки до проектів рішень, проводяться слухання та круглі столи. Крім того, комітети виконують ряд контрольних функцій.

Обов’язки комітету при здійсненні законопроектної функції належить вивчення громадської думки та розгляд звернень і пропозицій громадян. Крім того, комітети можуть проводити слухання для залучення широких кіл громадськості до участі у визначенні політики держави, розбудови демократичного суспільства. Іншими словами, комітети мають активно залучати зацікавлені сторони під час своєї роботи. Така комунікація зі стейкхолдерами, зацікавленими сторонами, – це один із найпоказовіших елементів публічності комітету, який не лише демонструє його відкритість, але й допомагає врахувати думку громадськості при ухваленні рішень.

Кожен з депутатів не може розбиратися в усьому: від національної безпеки з медициною до соціального захисту та культури. Відповідно, у профільному комітеті народні обранці, що знаються на певній тематиці, мають виконати функцію фільтру, “відсіявши” відверто некомпетентні, безглузді або навіть шкідливі ідеї своїх колег. Саме профільний комітет подає ключову рекомендацію: включати чи не включати законопроєкт в порядок денний, прийняти закон за основу чи прийняти в цілому, чи повернути на доопрацювання тощо.

Депутати в комітетах

У Верховній Раді України ІХ скликання  Херсонську  область представляють 4 народних депутата з 5 можливих (призначено проміжні вибори по округу №184), які пройшли в мажоритарних округах. За партійними списками від Херсонської області ніхто не пройшов.

Павло Павліш  обраний на окрузі №182 від партії «Слуга народу», член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Нардеп є співавтором  40 законопроєктів та ініціатив, чинними з яких стали 6 актів.

Найбільше законопроєктів та ініціатив нардепа мали підзвітність його основного комітету з питань правової політики - 13, 10 ініціатив розглядаються комітетом правоохоронної діяльності, ще 17 відносять до 10 різних комітетів Верховної Ради.

Вікторія Вагнєр обрана на окрузі №183 від партії «Слуга народу», членкиня Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Депутатка є співавторкою  61 законопроєкту та ініціатив, чинними з яких стали 23 акти. Найбільше законопроєктів та ініціатив нардепа мали підзвітність її основного комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування - 16, 14 ініціатив стосуються комітету з питань правоохоронної діяльності, ще 31 відносяться до 15 різних комітетів ВРУ.

Володимир Іванов обраний на окрузі №185 від партії «Слуга народу», член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Депутат є співавтором 43 законопроєктів та ініціатив, чинними з яких стали 10 актів. Найбільше законопроєктів та ініціатив нардепа мали підзвітність  його основного комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування - 16, 7 ініціатив стосуються комітету з питань правоохоронної діяльності, ще 20 відносять до  12 різних комітетів ВРУ.

Олексій Ковальов обраний на окрузі №186 від партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Депутат є співавтором 44 законопроєктів та ініціатив, чинними з яких стали 7 актів. Найбільше законопроєктів та ініціатив нардепа мали підзвітність  його основного комітету з питань фінансів, податкової та митної політики 27, ще 17 відносять до  10 різних комітетів ВРУ.

Округ № 184 раніше представляв  Ігор Колихаєв, який пройшов як самовисуванець. Але восени 2020 року на місцевих виборах його було обрано головою Херсонської громади.

Центральна виборча комісія  своєю постановою від 9 квітня 2021 року № 152 призначила проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 184 (Херсонська область) на неділю, 31 жовтня 2021 року.

Взаємодія комітетів, народних депутатів та регіональних стейкхолдерів

З відкритих джерел ОПОРА проаналізувала як херсонські нардепи проводять консультації  із зацікавленими особами щодо  законотворчої роботи.

Закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» став важливим в тому числі і для херсонських аграріїв, які надавали свої пропозиції під час зустрічей з народними депутатами.
26 вересня 2019 року відбулася зустріч провідних аграріїв області та за участі народних депутатів України Ігоря Колихаєва й Павла Павліша. Під час цієї зустрічі за результатами обговорень було напрацьовано 11 пропозицій до законопроєкту.

Також аграрії зустрілися з народним депутатами Вікторією Вагнер, Павлом Павлішем, Ігорем Колихаєвим, Володимиром Івановим 24 грудня 2019, де знову обговорили законопроєкт про ринок землі. Результатом обговорення став лист з пропозиціями від «Асоціації фермерів» до законопроєкту, який направили народним депутатам від Херсонщини для подальшого розгляду на засіданнях комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України.

Окрім депутатів-мажоритарників у Херсонській області свої виїзні засідання проводили  і комітети.

12 жовтня 2019 члени комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. За участю керівництва Херсонської та Миколаївської областей, представників НСЗУ, медичної спільноти провели робочу нараду. Обговорювалися нагальні питання організації медичного обслуговування на регіональному рівні та готовність Херсонської та Миколаївської областей до впровадження програми медичних гарантій у 2020 році.

22 січня 2021 року у Херсоні обговорили розвиток системи трансплантації. Участь у заході взяли т.в.о. голови облдержадміністрації Сергій Козир, перший заступник голови обласної ради – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський, народні депутати Вікторія Вагнєр та Павло Павліш, члени Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування – Оксана Дмитрієва, Максим Перебийніс та Василь Стрілка.

Також у публічному просторі є інформація про те, що Павло Паліш 12 лютого 2021 року взяв участь у обговоренні питань корупції в морській галузі, підвищення цін у системі дипломування та сертифікації фахівців. Представники «Українського об’єднання моряків» висловилися проти корупції в системі дипломування моряків, незахищеності електронного кабінету моряка, а також з вимогою внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України, при дотриманні яких вони зможуть отримувати повторне підтвердження дійсності дипломів без складання іспитів у державних кваліфікаційних комісіях. Тоді нардеп пообіцяв написати звернення на Президента і Прем’єр-міністра, щоб вони втрутилися у вирішення цієї ситуації.

Вікторія Вагнєр у своєму звіті за перший рік роботи повідомила, що проводила консультації  з провідними фахівцями-практиками в галузі акушерства та гінекології, представниками МОЗ України та громадських організацій. В підсумку відбулося засідання робочої групи в режимі онлайн, напрацювання якої будуть використані під час підготовки законопроєкту

Також депутатка проводить зустрічі з виборцями та особисті прийоми громадян.

Щодо Володимира Іванова у вільному доступі є інформація про те, що він проводив зустрічі- консультації:

  • з керівниками освітніх відділів новостворених громад та директорами закладів професійно-технічної освіти Каховського району;
  • з освітянами - керівниками освітніх відділів з громад новоутвореного Генічеського району;
  • з головами територіальних громад Генічеського і Каховського районів
  • з усіма головами сформованих територіальних громад Херсонської області
  • з представниками кримськотатарського народу у Генічеському та Новотроїцькому районах
  • з аграріями Каховського, Новотроїцького та Генічеського районів.

Олексій  Ковальов у своєму звіті за перший рік роботи повідомив про проведення зустрічей з підприємцями щодо питань ринку землі, медичної реформи, а також щодо реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Підприємці вважають, що необхідно скасувати низку законів, зокрема «Про внесення змін до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019 р. № 128-IX, «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 р. № 129-IX тощо.

Крім того, 31 січня 2020 року проведено зустріч на запрошення жителів Гладківської ОТГ, основним питанням став ринок землі.

Також депутат проводить зустрічі з виборцями та особисті прийоми громадян.

Що думають стейкхолдери?

В рамках регіонального обговорення начальник відділу загального правового забезпечення та юридичної експертизи, юридичного управління  Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Токарев-Талибов зазначив, що депутатам потрібно більше залучати регіональних стейкхолдерів для обговорення важливих для країни законопроєктів.

«Було б непогано, якби наші обранці в рамках свої приймальні у себе на місцях в регіоні створювали обговорення з актуальних питань які будуть стосуватися саме нашого регіону. Як приклад питання прийняття законодавства про землю. Депутат за такою то адресою о такій то годині організовує слухання або звернень громадян розгляд зауважень з актуального питання,  що до наступного висвітлення цих всіх побажань від населення Херсонської області в рамках роботи комітету Верховної Ради», - сказав він.  

Представниця ГО «Скадовщина мій рідний край» Віра Шульгіна також підтримала думку, що ініціатива щодо співпраці з зацікавленими сторонами має йти від депутата:

«В нас була досить тісна співпраця з помічником народного депутата. Його громадська приймальня розміщувалась у нас в Скадовську і наш офіс з нею співпрацював. Ми -представники громадськості завжди вікриті і завжди показуємо свою роботу та заявляємо про готовність співпрацювати. Але вважаю, що багато залежить від ініціативності самого народного депутата та його  помічників», - сказала вона.

Висновки та рекомендації

Проведений аналіз співпраці херсонських депутатів зі стейкхолдерами показав, що левову частину комунікацій з виборцями  на окрузі займають зустрічі та особисті прийоми нардепа або його помічника. Також виборці мають можливість звернутись до обранця листом або через гугл-форму.

Ключовою проблемою в аспекті інклюзивності  є організація процесу консультування та планування взаємодії зі стейкхолдерами. Така комунікація є несистемною і зводиться до рівня реакційного реагування у відповідь на запропоновані законодавчі зміни, ніж на системний діалог у процесі формування політик.

До процесу консультування найчастіше залучаються представники органів державної влади, підприємства, установи та, рідше, представники неурядових організацій.

Рекомендації для покращення системності взаємодії та рівня залучення зацікавлених сторін з метою якісного законотворення:

  • Проводити заходи  (зустрічі, круглі столи, виїзні засідання комітетів) із максимальним залученням зацікавлених осіб : органи державної влади, підприємства, установи; неурядові організації; академічна спільнота; органи місцевого самоврядування комунальні підприємства та заклади; бізнес-середовища, засоби масової інформації.
  • Розміщувати у вільному доступі анонси заходів;
  • Створити базу зацікавлених осіб;
  • Інформувати про законопроекти які розглядаються на профільних комітетах та проводити збір пропозицій.

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.