Як друг пізнається в біді, так депутат — у голосуванні. Як проявили себе міські обранці Луцькради і хто з них виправдав довіру містян, а хто занехаяв, можна перевірити за допомогою сервісу lutsk.rada4you.org.

Застосунок розробила Громадянська мережа ОПОРА ще два роки тому, а нещодавно програмісти організації доповнили функціонал: сервіс тепер дає змогу порівнювати, які депутати голосують одинаково за певні рішення. Також можна відсортовувати ці рішення за темами і перевіряти, хто і як з міських обранців систематично підтримує (або ні) важливі для Луцька напрямки розвитку.

На основі алгоритмів сервісу також можна побачити, хто з депутатів голосує на засіданнях, а хто в принципі нехтує цим обов'язком. Громадянська мережа ОПОРА визначила трьох лідерів та трьох аутсайдерів серед депутатів Луцької міської ради за критерієм присутності під час голосувань на пленарних засіданнях за весь період роботи ради VII скликання.

Найчастіше були присутні під час голосувань на пленарних засіданнях представник фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Петро Бойко, член фракції Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Андрій Білан та позафракційний Олександр Козлюк. Натомість, найменше часу у сесійній залі під час пленарних засідань провели представники фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Наталія Бунда, Андрій Покровський та Артем Запотоцький.

 

Зокрема, депутати Петро Бойко брав участь у голосуваннях за 96% проектів рішень, а Андрій Білан та Олександр Козлюк – за 95%. Натомість, Наталія Бунда та Андрій Покровський брали участь у голосуваннях лише у 37% випадків, а Артем Запотоцький – 27%.

Такі результати окремих представників громади зумовлені об’єктивними та суб’єктивними причинами. Наприклад, якщо проаналізувати усі показники роботи депутата Петра Бойка, то в рамках численних досліджень Громадянської мережі ОПОРА та інших організацій саме його називають найдисциплінованішим та найефективнішим депутатом Луцькради. Якщо ж говорити про депутата-свободівця Андрія Білана, то його показник 95% участі у голосуваннях стосується лише періоду 1 року, оскільки він приступив до виконання своїх депутатських повноважень лише у  жовтні 2018 року у зв’язку з тим, що інший депутат від ВО «Свобода» Богдан Вавринюк відмовився від депутатського мандата.

За допомогою ресурсу Lutsk.rada4you.org також вдалось визначити, що депутати-лідери за присутністю під час пленарних засідань в окремі місяці мали 100%-ві показники. Наприклад, депутат Андрій Білан – брав участь у всіх без виключення голосуваннях у грудні 2018 року, лютому, квітні-червні 2019 року; Петро Бойко – у січні 2016 року, серпні та листопаді 2017 року, березні, липні-вересні, листопаді- грудні 2018 року, січні-травні та серпні 2019 року; Олександр Козлюк – у січні 2016 року, серпні і листопаді 2017 року, березні, липні-грудні 2018 року, лютому-серпні 2019 року.

Відсутність на пленарних засіданнях депутатів із фракції «БПП «Солідарність» можна також частково пояснити кількома причинами. Депутат Артем Запотоцький не часто відвідує пленарні засідання міської ради у зв’язку зі станом здоров’я. Наталія Бунда з 2017 року працює в.о. начальника управління культури, директором департаменту розвитку Львівської міської ради, у зв’язку з чим рідко буває в Луцьку. Разом з тим, зниження рівня відвідуваності пленарних засідань депутатами із фракції «БПП «Солідарність» відбулось майже одночасно зі зміною влади у місті Луцьку після смерті Луцького міського голови Миколи Романюка.

Наголосимо на тому, що показники відвідуваності пленарних засідань стали нижчими у 2018-2019 роках у всіх представників фракції «БПП «Солідарність», включаючи Петра Нестерука. Хоч він і не потрапив у трійку аутсайдерів, втім показник його участі у голосуваннях протягом усього періоду роботи Луцької міської ради VII скликання становить лише 40%.

На прикладі депутата Наталії Бунди за допомогою сервісу Lutsk.rada4you.org можна простежити показники відвідуваності нею пленарних засідань. Якщо найвищий показний участі у голосуваннях Наталії Бунди становив, наприклад, у січні 2016 року 100%, то у червні 2017 року року він був на рівні 0%. Разом з тим, починаючи з червня 2018 року до сьогодні депутатка не відвідала жодного пленарного засідання ради.

 

За виключенням трьох названих лідерів за показником участі у голосуваннях, ще 8 депутатів Луцькради входять до категорії тих, чий рівень відвідуваності становить від 90%. Серед них – шість представників фракції «УКРОП» – Борис Смаль (90%), Юрій Безпятко (90%), Тетяна Янчук (91%), Микола Дендіберін (92%), Вікторія Побережна (91%), Сергій Шкода (92%), представниця фракції ВО «Батьківщина» Майя Шостак (90%), а також позафракційний Євгеній Ткачук (92%).

 

Одразу 12 депутатів Луцької міської ради мають показник участі у голосуваннях на рівні від 80% до 89%. У цю категорію потрапили: сім членів фракції «УКРОП» – Орися Залевська (81%), Ігор Поліщук (85%), Микита Рабан (84%), Олександр Волинець (88%), Сергій Балицький (88%), Сергій Савчук (88%) і Юлія Дацюк (89%), двоє представників фракції ВО «Свобода» – Богдан Богонос (83%) і Микола Романюк (84%), член фракції ВО «Батьківщина», секретар ради Григорій Пустовіт (88%), представниця фракції «Об’єднання «Самопоміч» Алла Надточій (88%) і позафракційний Костянтин Петрочук (87%).

 

Від 70% до 79% становить рівень участі у голосуваннях восьми депутатів міської ради. Серед них: двоє депутатів із фракції «Громадський рух «Народний контроль» Павло Данильчук (77%) і Олександр Лазука (75%), представник фракції ВО «Свобода» Віктор Ящук (70%), член фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич (76%), представник фракції «УКРОП» Олександр Кравченко (78%) та позафракційні Андрій Авраменко (70%), Сергій Була (75%) і Аркадій Соломатін (78%).

Інші депутати Луцькради брали участь у голосуваннях від 55% до 70% випадків. До цієї категорії місцевих обранців належать: двоє представників фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Вусенко (63%) та Микола Собуцький (59%), члени фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук (57%) та Андрій Козюра (65%), представник ВО «Свобода» Микола Федік (66%), представниця фракції «Громадський рух «Народний контроль» Анна Мовяк (66%) та позафракційний Микола Яручик (56%).