Бюджет участі – це процес взаємодії Луцької міської ради та її виконавчого органу з громадськістю, направлений на залучення жителів міста Луцька до участі у бюджетному процесі шляхом прийняття рішень щодо розподілу визначеної Луцькою міською радою частини міського бюджету через подання відповідних ініціативних проектів розвитку, спрямованих на вирішення пріоритетних проблем міста та його жителів, проведення відкритого громадського голосування за такі проекти.

 

За допомогою сервісу lutsk.rada4you.org було визначено, хто з депутатів Луцькради голосував за впровадження зазначеного Положення, а хто не брав участі у відповідних голосуваннях. Відтак, на веб-платформі було створено політику «За бюджет участі», яка об’єднала 8 голосувань депутатів Луцької міської ради, пов’язаних із впровадженням та вдосконаленням функціонування «Бюджету участі» у місті Луцьку.

На основі отриманих даних було встановлено, що далеко не всі місцеві обранці підтримують ініціативу «Бюджет участі». До категорії тих, хто «максимально голосує» за впровадження інструменту в Луцьку належать: усі представники фракції «Громадський рух народний контроль», троє з чотирьох представників фракції «Об’єднання «Самопоміч» (за виключенням Юлії Вусенко), троє з п’яти представників фракції ВО «Свобода» (за виключенням Миколи Федіка та Віктора Ящука), а також представник фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ігор Поліщук.

Натомість, до категорії тих місцевих обранців, які «ніколи не голосували» за впровадження «Бюджету участі» потрапили усі четверо представників фракції «БПП «Солідарність», представник фракції ВО «Батьківщина» Андрій Козюра та двоє позафракційних – Микола Яручик і Сергій Була.

 

 

Разом з тим, четверо депутатів потрапили до категорії «суміш за та проти» (голосували за «Бюджет участі» у 40%-60% випадків). Серед них: Юлія Вусенко («Об’єднання «Самопоміч»), Віктор Ящук (ВО «Свобода»), Сергій Савчук («УКРОП») та Андрій Авраменко (позафракційний). Решта депутатів Луцькради «переважно голосували за».

У «Статуті територіальної громади міста Луцька» громадські слухання тлумачаться як офіційне засідання органу місцевого самоврядування (представленого дорадчим комітетом), на якому міський голова, депутати міської ради, посадові особи органів місцевого самоврядування, посадові особи комунальних підприємств та установ зустрічаються із лучанами, знайомляться з їхніми думками, враженнями, зауваженнями, пропозиціями з приводу важливих питань міського життя чи заходів, що міська влада збирається здійснити.

Під час пленарного засідання Луцької міської ради 28 грудня 2016 року розглядалось питання щодо вдосконалення цього інструменту. Щодо цього питання відбулось три голосування депутатів, які на сайті lutsk.rada4you.org були об’єднані в єдину політику «За проведення громадських слухань».

На основі отриманих даних з’ясувалось, що позиції депутатів Луцької міської ради під час голосування за означене питання розділились між трьома категоріями «максимально голосує за», «переважно голосує за» та «ніколи не голосує».

До першої категорії потрапили такі депутати Луцькради: Микола Дендіберін, Борис Смаль, Сергій Савчук, Ігор Поліщук, Вікторія Побережна, Олександр Кравченко, Юлія Дацюк, Олександр Волинець, Петро Бойко і Юрій Безпятко (фракція «УКРОП»); Павло Данильчук, Анна Мовяк і Олександр Лазука (фракція «Громадський рух «Народний контроль»).

В останній категорії опинились такі обранці міської громади: Григорій Пустовіт, Андрій Козюра, Валерій Бондарук і Майя Шостак (фракція ВО «Батьківщина»); Микола Федік (фракція ВО «Свобода»); Микита Рабан (фракція «УКРОП»); Наталія Бунда, Артем Запотоцький, Петро Нестерук, Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність»); Євгеній Ткачук, Олександр Козлюк, Аркадій Соломатін (нині позафракційні).

Усі інші представники Луцька у раді потрапили до категорії тих, хто «переважно голосує за».

Громадські ініціативи (ініціативи жителів міста) – викладені в письмовій формі пропозиції про розгляд міською радою та/або її виконавчим комітетом проектів рішень з питань, віднесених до її повноважень. Можливість мешканців міста звертатись з власними ініціативами до органу місцевого самоврядування також закріплена у «Статуті територіальної громади міста Луцька».

Рішеннями Луцької міської ради були прийняті «Програма підтримки ініціатив жителів міста Луцька на 2017 рік» та «Програма підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було обрано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки». Голосування за відповідні програми та внесення до них змін були об’єднані у політику «За громадські ініціативи мешканців».

Електронна платформа lutsk.rada4you.org виявила тенденцію, що в Луцькій міській раді немає жодного депутата, який «максимально голосував за» названі програми. Водночас, жоден місцевий обранець не потрапив і до категорії тих, хто «ніколи не голосував» за питання в межах означеної політики.

Позиції депутатів під час голосувань «За громадські ініціативи мешканців» розділились за трьома категоріями «послідовно голосує за», «переважно голосує за» і «суміш за та проти».

 

Серед тих, хто «послідовно голосував за»: Андрій Білан, Микола Романюк (ВО «Свобода»), Микола Яручик (позафракційний), Тетяна Янчук, Микола Дендіберін, Сергій Шкода, Борис Смаль, Ігор Поліщук («УКРОП»), Майя Шостак, Григорій Пустовіт, Валерій Бондарук, Андрій Козюра (ВО «Батьківщина»), Тарас Шляхтич («Об’єднання «Самопоміч»).

До категорії «суміш за та проти» потрапили двоє представників фракції «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький та Андрій Покровський. Решта місцевих обранців «переважного голосували за».