Хто з депутатів Луцької міської ради не голосував за визнання бійців-добровольців АТО? Хто з місцевих обранців відмовився підтримати важливі програми допомоги учасникам АТО та їх сім’ям? Хто з депутатів не знайшов часу, щоб проголосувати за встановлення у Луцьку пам’ятного фотостенду загиблих на сході бійців? Відповідь на ці питання можна отримати за декілька хвилин, скориставшись електронним порталом lutsk.rada4you.org.

Сервіс lutsk.rada4you.org покликаний визначати, як депутати Луцької міської ради голосують за питання, важливі для міста та представників міської громади. Одним із найактуальніших питань протягом останніх п’яти років була підтримка учасників АТО та їх сімей. За допомогою пошукової системи електронної платформи вдалось виокремити голосування, які були об’єднані у п’ять політик, пов’язаних із зазначеним питанням. Зокрема, були створені політики: «За офіційне визнання бійців-добровольців АТО», «За комплексну підтримку учасників АТО», «За забезпечення житлом учасників АТО», «За присвоєння звання «Почесний громадянин Луцька» учасникам АТО» та «За встановлення пам’ятного фотостенду загиблих воїнів АТО».

 

«За офіційне визнання бійців-добровольців АТО»

 

Політика «За офіційне визнання бійців-добровольців АТО» налічує чотири голосування за визнання на офіційному рівні бійців-добровольців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

 

Основною тенденцією, яка прослідковується під час аналізу голосувань за зазначене питання депутатів Луцької міської ради, є те, що хоча жоден депутат Луцькради не потрапив у категорію тих, хто «максимально голосував за» означене питання, втім, переважна більшість з них «послідовно голосували за». Водночас, двоє представників фракції «УКРОП» - Ігор Поліщук та Сергій Балицький – потрапили в категорію тих, хто «переважно голосував за».

 

 

Разом з тим, чотири депутати Луцької міської ради «ніколи не голосували» за офіційне визнання бійців-добровольців АТО. Серед них: представник фракції «УКРОП» Микита Рабан, представник фракції «БПП «Солідарність» Петро Нестерук, представник фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук та нині позафракційний депутат Костянтин Петрочук.

 

 

«За комплексну підтримку учасників АТО»

 

Політика «За комплексну підтримку учасників АТО» об’єднала два голосування за питання щодо затвердження Комплексної програми підтримки мобілізованих учасників антитерористичної операції на Сході України, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих), які зареєстровані у м. Луцьку на 2018-2020 роки.

 

Під час голосувань за Програму депутати Луцької міської ради розділились своїми рішеннями на три табори: ті, що «максимально голосували за»; ті, що «переважно голосували за»; ті, що «ніколи не голосували за».

 

До другої категорії увійшли лише п’ять місцевих обранців: представники ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук, Майя Шостак та Андрій Козюра, представник фракції «УКРОП» Сергій Шкода та представник фракції «Громадський рух «Народний контроль» Олександр Лазука.

 

 

До категорії депутатів, які не підтримали рішення щодо впровадження Програми відносяться: представники фракції «УКРОП» Ігор Поліщук та Тетяна Янчук, представники фракції «БПП «Солідарність» Андрій Покровський, Петро Нестерук, Наталія Бунда та Артем Запотоцький, представники фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Вусенко і Тарас Шляхтич, представники фракції ВО «Свобода» Микола Романюк і Віктор Ящук, а також нині позафракційні депутати Микола Яручик, Андрій Авраменко, Костянтин Петрочук та Сергій Була.

 

 

Решта депутатів «максимально голосували» за впровадження Комплексної програми підтримки учасників АТО та їх сімей.

 

«За забезпечення житлом учасників АТО»

 

Створена на сервісі lutsk.rada4you.org політика «За забезпечення житлом учасників АТО» передбачає, що голосуючи «За» усі питання, які вона об’єднує, депутат виступає за впровадження та реалізацію Програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу по мобілізації для участі у проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти військовослужбовців зазначених категорій на 2017-2019 роки. Політика об’єднує 25 голосувань.

 

Переважна більшість депутатів Луцької міської ради потрапила до категорії тих, хто «послідовно голосує» за означене питання. Ще 10 депутатів нинішнього складу Луцькради потрапили в категорію тих, хто «послідовно голосує за». Серед них: представник фракції «УКРОП» Сергій Балицький, представники фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук, Андрій Козюра та Майя Шостак, представники фракції ВО «Свобода» Віктор Ящук та Микола Романюк, представники фракції «Об’єднання «Самопоміч» Алла Надточій, Микола Собуцький, а також позафракційні Андрій Авраменко та Микола Яручик.

 

 

Водночас, троє депутатів Луцької міської ради, висловлюючи власну позицію під час голосувань за означене питання, потрапили в категорію «суміш за та проти». Це означає, що у близько половини випадків вони позитивно проголосували за питання, а ще в половині випадків – не підтримували його. З-поміж депутатів, які потрапили в цю категорію, - Ігор Поліщук (фракція «УКРОП»), Петро Нестерук (фракція «БПП «Солідарність») та Тарас Шляхтич (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

 

 

«За присвоєння звання «Почесний громадянин Луцька» учасникам АТО»

 

Політика «За присвоєння звання «Почесний громадянин Луцька» учасникам АТО» налічує три голосування. Голосуючи за питання в рамках цієї політики депутат Луцької міської ради підтримує ідею присвоєння звання «Почесний громадянин Луцька» учасникам антитерористичної операції на Сході України.

 

25 депутатів Луцькради потрапили до категорії тих, хто «максимально голосує за» означене питання. Решта місцевих обранців розподілились між двома категоріями: «переважно голосує за» та «ніколи не голосує».

 

У категорії «переважно голосує за» опинилися представники фракції «УКРОП» Сергій Балицький, Олександр Кравченко та Сергій Савчук, представники фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Вусенко, Микола Собуцький і Тарас Шляхтич, представник фракції «БПП «Солідарність» Андрій Покровський, члени фракції ВО «Свобода» Микола Федік та Микола Романюк, представниця фракції ВО «Батьківщина» Майя Шостак, представниця фракції «Громадський рух «Народний контроль» Анна Мовяк, а також нині позафракційний Сергій Була.

 

 

Серед нині чинних депутатів Луцької міської ради виявилось шестеро тих, хто «ніколи не голосував» за означене питання. З-поміж них: представник фракції «УКРОП» Ігор Поліщук, представники фракції «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький, Наталія Бунда та Петро Нестерук, представник фракції «Громадський рух «Народний контроль» Олександр Лазука та позафракційний Микола Яручик.

 

 

 «За встановлення пам’ятного фотостенду загиблих воїнів АТО»

 

Ще одна політика, яка була утворена на веб-порталі lutsk.rada4you.org і об’єднала в собі п’ять голосувань – «За встановлення пам’ятного фотостенду загиблих воїнів АТО». Вона полягає у тому, що голосуючи за питання, об’єднані в політику, депутат Луцькради тим самим підтримав ініціативу виділення коштів з міського бюджету на виготовлення, встановлення та відновлення пам’ятного фотостенду воїнів, загиблих під час антитерористичної операції на Сході України.

 

Голосуючи за означене питання усі обранці Луцька переважно розподілилися між двома категоріями: «послідовно голосує за» та «переважно голосує за». Разом з тим, до жодної із двох названих категорій не потрапили четверо депутатів. Йдеться про двох представників фракції «БПП «Солідарність» Артема Запотоцького і Петра Нестерука, а також представника фракції «УКРОП Миколу Дендіберіна, які опинились в результаті голосувань у категорії «суміш за та проти».

 

 

Разом з тим, в результаті аналізу голосувань з’ясувалося, що представник фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук «ніколи не голосував» за питання щодо встановлення пам’ятного фотостенду загиблих воїнів АТО.

 

 

Варто наголосити, що до категорії «ніколи не голосував» за те чи інше питання включалися не лише депутати, які обрали пряму позицію «не голосувати», але й ті місцеві обранці, які були відсутні під час голосувань за визначені питання.