У четвер, 7 травня, о 11:30 на сторінці ОПОРИ у Facebook відбудеться черговий ефір програми «Доступ до виборів», під час якої ми говоримо про доступність виборчих дільниць для маломобільних груп населення.

Цього разу громадський омбудсмен ОПОРИ з захисту виборчих прав у Черкаській області  та громадська омбудсменка у Чернігівській області говоритимуть з депутаткою Чернігівської міської ради, директоркою Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіною Гусак щодо перенесення виборчих дільниць з другого на перший поверх та доступність приміщень для голосування.

Зазначимо, що у перехідних положеннях Виборчого кодексу передбачено дедлайн, коли усі дільниці мають бути облаштовані для безперешкодного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп громадян - 1 січня 2025 року. Проте виборці стикаються із потребою захисту своїх виборчих прав кожні вибори. Тож, період карантину - не привід відкласти обговорення ефективного та швидкого досягнення вимог нового виборчого законодавства, а можливість спільно шукати комплексні рішення. Тому закликаємо органи місцевого самоврядування активно долучитися до обговорення та ставати учасниками в  подальших онлайн-трансляціях на сторінці ОПОРИ.

Нагадаємо, що раніше в Чернігові представники місцевої влади висловили підтримку ініціативі ОПОРИ щодо забезпечення доступності виборчих дільниць для маломобільних груп виборців та готовність вирішувати цю проблему на місцевому рівні.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project