18 липня 2019 року о 10:30 в арт-просторі «Гнатюк Арт Центр» (вул. Велика Бердичівська, 20, 3-й поверх) відбудеться пресконференція Громадянської мережі ОПОРА «Житомирщина напередодні  виборів: зафіксовані порушення, активність кандидатів та особливості дня голосування».

Представники  ОПОРИ  розкажуть про особливості виборчої кампанії в Житомирській області, активність кандидатів у народні депутати, форми ведення агітації та зафіксовані порушення виборчого законодавства, а також про основні ризики в день голосування.

Під час заходу мова йтиме і про паралельний підрахунок голосів, який здійснюватимуть спостерігачі ОПОРИ, які також відстежуватимуть весь процес голосування, процедуру підрахунку голосів та фіксуватимуть фактичні дані з протоколів виборчих комісій.

Начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко розповість про хід розслідування заяв про порушення виборчого законодавства, готовність та особливості роботи  правоохоронців  у день голосування.

Спікери:

  • координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області;
  • начальник ГУНП в Житомирській області.

Акредитація відбувається на місці за редакційними посвідченнями.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.