Понад ⅔ українців не вважають вибори чесними. За даними минулорічного опитування Фонду “Демократичні ініціативи”, 29% українців вважають вибори зовсім не чесними, 40% не дуже чесними, а лише 17% вважають вибори чесними. Та скептиків можна зрозуміти, адже щовиборів ми чуємо про махінації членами комісій та так званими “технічними кандидатами”, про нечесну агітацію та підкуп виборців. Але якщо ми не впевнені у чесності виборів, то ми не можемо бути певними і в нашій демократії. Як гідним людям потрапити до влади, якщо вибори “куплені”?

Кількість порушень виборчого законодавства зростає від кампанії до кампанії. Звичайно, можливо це пов’язано не з тим, що більше порушують, а з тим, що поліція тепер реєструє всі заяви. Щоправда, до суду у вигляді справ їх доходить вже значно менше, а вироки взагалі залишаються поодинокими винятками. За даними Головного слідчого управління Національної поліції, у 2014-2016 роках, а за цей період в Україні пройшли президентські, парламентські і місцеві вибори, було порушено 1013 кримінальних проваджень, які стосувалися порушень виборчого законодавства. 75% проваджень були закриті, ще 15% справ - розслідуються досі. І лише 92 справи або 9% від загальної кількості, потрапили до суду. Але і в суді не обов’язково все завершилося справедливим вироком. Це означає, що багато злочинів на виборах залишаються безкарними, а отже не працює принцип невідворотності покарання.

Великою мірою проблема безкарності за злочини під час виборів пов’язана з глобальними для України проблемами - неефективністю поліції і корумпованістю судів. Але також в самому законодавстві існують серйозні прогалини, які дають можливість покривати злочини. І відповідні законодавчі зміни вже давно напрацьовані, зокрема й експертами Громадянської мережі ОПОРА, як законопроєкт №8270, зареєстрований ще в парламенті минулого скликання, а зараз запропонований в якості поправок до Виборчого кодексу. 

У першу чергу йдеться про посилення кримінальної відповідальності за серйозні виборчі порушення, наприклад, викрадення печатки комісії, вкидання бюлетенів пачками до скриньки, роздача гречки. Крім того, вперше в історії України запроваджується кримінальна відповідальність за підкуп так званих “технічних” кандидатів. А щоб ці норми ефективніше працювали, законопроєкт розширює можливості поліції проводити так звані негласні слідчі дії при вчиненні особливо тяжких злочинів під час виборчої кампанії, тобто здійснювати повноцінне розслідування. Водночас дрібні порушення, які не впливають на загальний результат голосувань, законопроєкт пропонує декриміналізувати, тобто передбачити за них адміністративну відповідальність. Наприклад, знищення бюлетеня, винесення його за межі дільниці для голосування тощо, коли виборці роблять це на знак протесту чи жартома. Звісно ж, ці законодавчі зміни не вирішать абсолютно всіх проблем, але точно зменшать кількість дірок в Кримінальному кодексі України, крізь які тікає правосуддя. Головне тепер, аби ці правки були підтримані у сесійній залі та запрацювали вже на місцевих виборах цієї осені.

Наскільки покарання за виборчі порушення дієві в чинному українському законодавстві? Скільки вироків за кримінальні проступки було винесено на останніх парламентських виборах? Чи поніс хтось реальну відповідальність із ув’язненням за винесеними вироками, чи винуватці відбулись штрафами та лише умовними термінами? У чому показовість справи чинного депутата міської ради Чернівців та доцента економічного факультету Чернівецького національного університету Ростислава Білика щодо підкупу студентів на місцевих виборах 2015 року? Чи є рецепти, як відновити принцип невідворотності покарань щодо злочинів проти демократії?

Відповіді на всі ці запитання знайдете у шостому випуску програми «Вибори навиворіт». Дивіться телевізійну прем’єру 15 липня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 16 липня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 16 липня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук.

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.