З 2011 року у терористичній росії діє слідчий комітет рф — федеральний державний орган, який здійснює повноваження у сфері кримінального судочинства. російський слідчий комітет рф також діє на захоплених українських територіях з 2014 року та проводить діяльність з фабрикації так званих злочинів українських військовослужбовців. Після розширення території окупації його діяльність стала ще більш масштабною та все більш пропагандистською. Так, голова слідкому рф алєксандр бастрикін заявив, що з українськими військовими, які опинились у російському полоні, працюють слідчі групи його відомства. Полонені зазнають тиску, а проти них фабрикують “трибунали над військовими злочинцями”, які мають стати виправданням для війни, розв'язаної росією проти України. Більше того, фабрикація доказів від СК рф спрямована на приховування злочинів армії самої росії шляхом “перекладення” відповідальності за масштабне руйнування міст на Україну.

Ще у квітні Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти керівника слідчого комітету рф за намагання незаконно поширювати юрисдикцію цього органу на тимчасово захопленій території України.

Які політичні наслідки має така діяльність російського правоохоронного органу на території України? До чого призведе і чим загрожує фабрикація доказів, якою займається слідчий комітет рф? Як цивілізований світ має реагувати та зможе відповісти на це свавілля? Саме ці теми аналітики ОПОРИ Олександр Клюжев та Анатолій Бондарчук тразом із запрошеними гостями обговорюватимуть у понеділок, 18 липня, о 19:00 у щотижневому ефірі «Окуповані».

Запрошені гості:

  • Руслан Горбенко, народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Ефір транслюватиметься 18 липня о 19:00 на YouTube-каналі Говорить ОПОРА та нашій Facebook-сторінці.

Щотижня аналітики ОПОРИ обговорюють життя людей в окупації, оцінюють актуальні рішення держави зі збереження зв'язків із громадянами на тимчасово окупованих територіях, реалізацію планів деокупації та допомоги внутрішньо переміщеним особам із захоплених росією регіонів. ОПОРА допоможе тримати у фокусі уваги події на окупованих територіях і не забути про співгромадян, які живуть в умовах окупації.