Російська влада говорить, що 350 тисяч українських дітей евакуйовано до рф. Така інформація фігурує у відритих джерелах, проте українська строна її не підтверджує. Наразі відомо, що до російської федерації депортували понад 1,3 млн громадян України, з них понад 240 тисяч дітей. Разом з тим, президент росії владімір путін підписав указ про спрощений порядок надання російського громадянства дітям-сиротам з України і територій, контрольованих незаконними угрупованнями «ДНР» і «ЛНР». Ці норми поширюються також на дітей, позбавлених батьківської опіки, та недієздатних людей. МЗС України назвало указ путіна спробою «легалізувати незаконне переміщення» дітей з окупованих територій України.

Як росія вивозить  і намагається залишити на своїй території українських дітей? Які існують механізми ідля повернення дітей на вільну територію України? Як Україна може допомогти дітям, які залишилися на тимчасово окупованих територіях і територіях під загрозою окупації? Саме ці теми аналітики ОПОРИ Олександр Клюжев та Анатолій Бондарчук разом із запрошеними гостями обговорюватимуть у понеділок, 25 липня, о 19:00 у щотижневому ефірі «Окуповані».

Запрошені гості:

  • Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав дитини та сім'ї.

Ефір транслюватиметься 25 липня о 19:00 на YouTube-каналі Говорить ОПОРА та нашій Facebook-сторінці.

Щотижня аналітики ОПОРИ обговорюють життя людей в окупації, оцінюють актуальні рішення держави зі збереження зв'язків із громадянами на тимчасово окупованих територіях, реалізацію планів деокупації та допомоги внутрішньо переміщеним особам із захоплених росією регіонів. Також у партнерстві з виданням Zn.ua аналітики готують статті про проблеми ТОТ.

ОПОРА допоможе тримати у фокусі уваги події на окупованих територіях і не забути про співгромадян, які живуть в умовах окупації.