25 травня об 11:00 відбудеться онлайн-марафон щодо інклюзивності комітетів Верховної Ради та їхньої взаємодії зі стейкхолдерами. Онлайн-трансляція відбуватиметься на Facebook-сторінці та YouTube-каналі ОПОРИ.

Комітети Верховної Ради відіграють важливу роль у процесі законотворення: розглядають та готують висновки щодо законопроєктів та інших нормативних актів. Законопроєктна функція комітетів включає розробку, доопрацювання, узагальнення зауважень що надходять до нормативно-правових актів, що передбачає включення в законотворчий процес стейкхолдерів або заінтересованих сторін. Громадянська мережа ОПОРА здійснила моніторинг інклюзивності комітетів, спрямований на покращення рівня інформування та підвищення рівня взаємодії комітетів Верховної Ради України з заінтересованими сторонами. «Інклюзивність» або включення зацікавлених сторін важлива для врахування точок зору різнопредставлених груп і, як наслідок, вироблення збалансованих політик в процесі законотворення.

Серед основних фокусів онлайн-марафону – проблемні аспекти участі стейкхолдерів у законопроєктній роботі комітетів, механізми взаємодії народних депутатів та заінтересованих сторін. Під час прямого включення обговоримо як стейкхолдери залучаються комітетами при здійсненні законопроєктної функції, наскільки планованою є така взаємодія і чи впливає системне планування та залучення заінтересованих сторін на якість законотворення; яким є досвід взаємодії народних депутатів із заінтересованими сторонами, на яких етапах законотворення варто залучати стейкхолдерів та які форми взаємодії використовувати.

Захід складатиметься з двох дискусій та презентації результатів дослідження інклюзивності комітетів, яке здійснювала Громадянська мережа ОПОРА протягом грудня 2020 року – лютого 2021 року. Відповідно до результатів дослідження Громадянська мережа ОПОРА напрацювала рекомендації для комітетів ВРУ щодо підвищення інклюзивності комітетів.

ПРОГРАМА 

онлайн-марафону «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення»

25 травня 2021 р. 

Захід організований Громадянською мережею ОПОРА в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.