Громадянська мережа ОПОРА пропонує парламентарям долучатися до проєкту «Депутат на зв’язку». Він покликаний підвищити ефективність взаємодії народних депутатів України, членів їх команд з виборцями та зацікавленими сторонами при розробці законопроєктів та визначення ключових пріоритетів для залучення бюджетних коштів.

В рамках проєкту експерти ОПОРИ проаналізують практики комунікації 16 народних депутатів (по 4 із Рівненської, Київської, Харківської та Закарпатської областей України) з органами місцевого самоврядування, громадянами та напрацюють рекомендації для покращення форм комунікації депутата з різними групами.

Також депутати цільових областей зможуть першими пройти спеціально розроблений дистанційний навчальний курс «Депутат на зв’язку», адаптований та доступний для усіх зацікавлених сторін: народних обранців, їхніх помічників, мешканців, органів місцевого самоврядування. Такий онлайн-курс вчить системній та якісній взаємодії у форматі публічних консультацій з метою пошуку найбільш оптимальних рішень, які будуть враховувати різноманітні інтереси.

Крім того, експерти проєкту допоможуть народним депутатам напрацювати індивідуальний план консультацій, стратегію комунікації з основними зацікавленими сторонами, стратегію залучення мешканців до консультацій.

Щоб долучитися до участі у проєкті, народному депутату, який представляє одну із цільових областей (Рівненську, Київську, Харківську та Закарпатську) достатньо заповнити форму для подальшої комунікації: https://forms.gle/CPzN9ZhNZumcMcwC9.

ОПОРА прагне, щоб в Україні формувався взаємовигідний формат співпраці між депутатами та виборцями, за якого інтереси і пропозиції виборців будуть почуті і взяті до уваги, депутатська діяльність буде більш ефективною, а законопроєкти – якіснішими. Для цього важливо, щоб виборці мали можливість спілкуватися з депутатами не лише про проблеми, але й спільно шукати їх вирішення. Для цього парламентарі, у свою чергу, мають намагатися максимально залучали громадян до розробки законопроектів, визначення напрямків залучення бюджетних коштів через використання інструменту публічних консультацій. 

Ми очікуємо від народних депутатів на членів їх команд сприяння у дослідженні практик комунікації з цільовими групами, співпрацю під час розробки плану консультацій та поширення інформації про проєкт задля популяризації залучення виборців до вирішення важливих питань для держави і громади.

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.